ИСТОРИЈА

Руска медицинска мисија у Првом балканском рату


Пре сто година под заставом Руског удружења Црвеног крста у Први балкански рат упутиле су се руске медицинске мисије. Овај подвиг милосрђа остао је у сећању српског народа.

19.10.2012. Глас Русије,

© Фото: ru.wikipedia.org

1912. године Савез словенских држава, у који су ушле Србија, Црна Гора, Бугарска и Грчка, бранио је своју независност у рату против Османске империје. Историчари је не називају узалуд прологом за Први светски рат. На балканским фронтовима први пут су биле опробане сурове методе и тактика рата 20. века. У Русији, која је за Балкан везана историјским везама, конфликт на Балкану изазвао је ватрени одазив. Ветерани Ослободилачког рата 1877-78. године записивали су се у добровољце. Хитно су формиране медицинске мисије. У Београд су се већ првих дана рата упутила 23 лекара, 66 медицинских сестара и 115 санитараца. Касније је у Србију стигао из Санкт-Петербурга санитарни одред, формиран од народних средстава и одред милосрдних сестара, који је окупила удовица руског посланика Александра Гартвиг. За њима су уследили одреди кнегиње Трубецке и одред санитараца монаха са Свете Горе. Говори историчар, аутор књиге „Руски хумани поход на Балкан“ Галина Шевцова.

Допутовали су они у јеку борбених дејстава. Рат је био веома крвав. И са фронта су стизали рањени практично без указане прве помоћи. Морало је много да се оперише. Услови рада су били тешки. Ипак, они су поштено испунили свој дуг. Има сведочанстава захвалности српске војне команде, која је писала да су руски одреди учинили врло много не само за рањене и болесне војнике, већ и за цивиле. Између осталог Руси су врло широко примењивали бесплатни амбулантни преглед за становништво. Између осталог отварали су и гинеколошка одељења. Тако да су чинили све што су могли не само за болесне и рањене, већ и за становнике.

Од прошле године, на иницијативу Српског лекарског удружења и руског Фонда Андреја Првозваног решено је да се обележава Дан сећања на руске санитарне мисије. Они су већ одржани у неколико градова, говори председник Руске Асоцијације Србије Татјана Вученовић.

Одржана је церемонија полагања венаца у Београду испред зграде српског медицинског друштва. У граду Панчеву на згради руске болнице-санаторијума откривена је меморијална плоча. Тамо је била одржана изложба фотографија посвећена делатности Црвеног крста у Србији почетком 20. века. У Новом Саду је представљена књига историчара Галине Шевцове „Руско хуманитарно питање на Балкану“, посвећено стогодишњици почетка рата на Балкану. Русија је све време била са српским народом. И за време рата више пута је слала своје медицинске мисије у помоћ братском народу. Зато се сећање на помоћ Србима чува у срцима људи до дана данашњег.

Василиј Агапкин

 

 

Пре сто година под утиском мобилизације управо за тај исти рат, Први балкански, штабски трубач резервног коњичког пука Василиј Агапкин је компоновао легендарни марш Опроштај словенке. У Русији он је и данас популаран.