ДРУШТВО

Јавни дуг Србије досегао 55,4 одсто бруто домаћег производа


ЈАВНИ дуг Србије на крају септембра 2012. године износио је 15,85 милијарди евра, што је било 55,4 одсто бруто домаћег производа, објавила је Управа за јавни дуг.

18.10.2012. fakti.org

       На крају августа јавни дуг износио је 15,47 милијарди евра, објављено је на сајту управе.

       Како је наведено, повећање износа јавног дуга израженог у еврима је последица промене методологије обрачуна јавног дуга, односно враћања на правило да се дисконтне хартије од вредности у стању јавног дуга воде по номиналној вредности, што је увећало износ дуга за 382,76 милиона евра.

       Стање јавног дуга на крају септембра у динарима износило је 1.823,53 милијарди, док је на крају августа јавни дуг износио 1.832,38 милијарде динара.

       Смањење износа јавног дуга израженог у динарима је последица јачања курса динара у односу на евро и долаp. Курс динара за један евро је износио 118,45 на крају августа, односно 115,03 на крају септембра, док је курс динара за један амерички долар износио 94,74 на крају августа, односно 88,94 на крају септембра.

       Током септембра извршено је задуживање кроз хартије од вредности деноминоване у динарима у износу од 29,79 милијарди динара и деноминоване у еврима у износу од 42,21 милиона евра.

**********

ФБР ДОДАТАК, ОБЈАВЉЕНО У СЕПТЕМБРУ 2012.:

Што пре почети реформу јавног сектора

Економиста Миладин Ковачевић оценио је да ће текућа буџетска година у Србији бити завршена позајмицама новца у износу од око 1,7 милијарди евра, наглашавајући да у земљи што пре треба да почне реформа јавног сектора, „јер више нема времена за одлагање”.

„Нереформисани јавни сектор је заправо основа свих невоља. Морамо почети озбиљну причу око тога, јер без реформи доживећемо што и 1983. и 1993, а то је банкрот државе, пуцање спољне ликвидности, дестабилизацију и инфлациону спиралу”, казао је Ковачевић, новинарима после представљања новог броја часописа „Макроанализе и трендови”.

По Ковачевићу, 2013. и 2014. година ће за Србију бити критичне, и у том периоду држава „мора да нађе начина да се извуче из кризе и успостави одрживи раст”.

Ковачевић је подсетио да ће буџетски дефицит ове године достићи око 215 милијарди динара, а инфлација ће бити нешто изнад плана, оцењујући да раст инфлације није последица тражње, већ слабије понуде, суше и раста цена енергената. 

(Танјуг, Политика)

1 reply »