АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Британски вирусолог проф. Џон Оксфорд: Свет се суочио са опасношћу од нове смртоносне епидемије!?


Британски научници ускомешали су међународну јавност. Они упозоравају на глобалну епидемију опасне вирусне инфекције. Интернет повезује са почетком нове епидемије недавну смрт 38-годишњег Британца који се заразио у Авганистану на свадби свог брата. Узнемирујући тон чланка допушта да се изведе закључак да ће се број жртава нове болести само увећавати. Тобоже смртност премашује 30%. Водећи британски вирусолог професор Џон Оксфорд из болнице Краљице Марије у оквиру Лондонског универзитета сматра да ће епидемија започети у наредних 5 дана.

17.10.2012. Глас Русије

Фото: EPA

Низ експерата упоредо са тим претпоставља да се овде десила некаква пометња и да се у једном кошу нашло истовремено неколико одвојених прича. Британац који је тако несрећно отпутовао на братовљеву свадбу у Авганистан, преминуо је од кримско-конголезске вирусхе хрморалгичне грознице. Са том болешћу лекари у Европи одавно успешно излазе на крај, говори шеф лабораторије за природне инфекције Централног Научно-истраживачког института за епидемиологију Роспотребнадзора Александар Платонов.

То је добро познато обољење које су открили руски научници. Од њега и даље болују људи и у Русији. Сваке године у Русији се разболи око сто људи. У Турској, куда сви путујемо, више од хиљаду. Уопште не умире од ове тешке болести 30% људи као што је написано на Интернету, већ уз добро лечење, као на пример у Русији, сваки педесети. У Турској сваки двадесети.

У ствари у чланку о вирусу Армагедона реч је о најмање два различита обољења. Независно од случаја са кримско-конголеском грозницом, британски лекари су фиксирали нови вирус који је сродан вирусу атипичног запаљења плућа, болести од које је 2003. године преминуло неколико стотина људи. Нови вирус је био откривен у лондонској лабораторији Агенције за заштиту здравља. Британске власти за сада нису оредиле размере опасности.

По свему судећи, управо о томе и говори вирусолог Џон Оксфорд. По његовом мишљењу, 2018. године свет очекује друга шпанска грозница. Да подсетимо да је прва пандемија група коју су савременици назвали шпанском грозницом погодила свет крајем друге деценије прошлог века. У интревјуу за Глас Русије професор Џон Оксфорд директно повезује ове догађаје са данашњицом.

2018. година. То је управо сто година од тренутка распростирања епидемије шпанске грознице 1918. године. И то ће бити вирус чији извор ће постати, како сматрам, птице. Ми смо видели већ неколико сличних вируса – 1958. године, 1968. године и 2009. године. Али ни један није био толико ужасан као онај 1918. И у овом веку није било ни једне сличне епидемије све до 2009. године. Управо зато мислим да ће наредна бити 2018. И ми морамо да будемо за то спремни. Читав свет треба да буде за то спреман.

Између осталог многи експерти не воле да драматизују ствари. По њиховим речима, нови вируси се проналазе стално, то није повод за панику. Поново дајемо реч Александру Платонову:

То је нови вирус. Изгледа да се он преноси са слепих мишева. Већ је проучено преко 50 особа које су биле у контакту са оболелим и нису се заразиле. Сваке године откривамо неке нове вирусе. И заиста ови вируси најчешће прелазе на човека са животиња. Зато што смо већи део вируса који се преносе са човека човеку знали смо и пре десет, и пре двадесет година. А нешто егзотично чиме можемо да се заразимо у дивљим пределима, откривамо сада. Поштовани лондонски професор је навио нови вергл о томе да ћемо сви умрети. Не мислим да ћемо сви умрети. Ако човечанство векове и миленијуме колико можемо да га посматрамо није изумрло без нормалне медицинске помоћи, зашто онда да то учини у наредних 5 година.

Речи експерта очигледно уливају наду, али не превише. Пошто никуда не можемо од чињенице да свет с времена на време погађају смртоносне епидемије. Неки кажу да се природа свети незахвалној деци. Али вероватно она једноставно не примећује наше покушаје да се истргнемо њеној контроли.

1 reply »

  1. Opet pokusaj pravljenja haosa kao sa svinjskim, pticijim i ko zna kakvim. Ono cega bi trebalo da se pribojavamo je potez farmaceutske mafije koja bi STVARNO LANSIRALA I MASOVNO zatrovala stanovnistvo nekim od virusa KAKO BI NAS DOZVALA PAMETI da im verujemo. Ukljucenje instirucija drzava u njihove projekte bi im donelo ogromne svote novca. To bi bio prakticno objavljen bioloski rat. Indikativne su egzoticne lokacije i sutuacije u kojima se ti smisljeni virusi prenose. Od Kineskih provincija, Africkih dzungli u kojima majmuni prenose virus do Affganistana i Mongolije. Bizarno.

    Свиђа ми се