СВЕТ

Битољ славио убиство краља Александра


Битољ славио убиство краља Александра

УТОРАК, 16 ОКТОБАР 2012 10:31
 • Српске Новине

Плакат-посвета Черноземском и кукасти крст.
Истог дана по Битољу су осванули и натписи „крв и част“ и „чиста Македонија“

Главна улица Широк сокак у Битољу, крајем прошле недеље била је преплављена плакатима у знак обележавања годишњице атентата на краља Александра Карађорђевића у Марсељу и величања фашистичког егзекутора врховистичке пробугарске ВМРО Владе Черноземског.

На плакатима су и стихови посвећени херојству Владе Черноземског, „потврђеног“ атентатом у Марсељу 9. октобра 1934. године.

„Нажалост, уочи 11. октобра, дана устанка против фашистичких окупатора, појављују се леци са фашистичким идејама, величањем Черноземског и других убица. Најупорније треба да се супростављамо свим тим идејама против прокламовања фашизма и пробугарских идеја“, изјавио је председник борачке организације у Битољу Александар Трајковски.

Нико није јавно преузео одговорност за истицање плаката за величање дела атентатора на краља Александра Карађорђевића, а грађани у својим реакцијама, као и део стручне јавности, упозоравају на то да су то појаве враћања фашистичких идеја.

У писменом реаговању историчар др Александар Литовски је јавно запитао да ли се фашизам враћа на македонску друштвену сцену? Он подсећа на то да је Черноземски био Бугарин, а од 1922. био је укључен у аутономистичку ВМРО извршавајући специјалне егзекуторске задатке. Откако је тридесетих година „михајловистичка ВМРО“ у потпуности фашизирана, Черноземски је постао фашистички плаћеник и инструктор хрватских фашиста, подсећа Литовски, јавно постављајући питање „Да ли ћемо и докле – ћутати?“. (Новости)

 

http://www.srpskenovinecg.com/svijet/svijet/region/16746-bitolj-kralj-aleksandar

2 replies »

 1. Тако је то,човек их ослободио, а они славили његово убиство. Тако су сви у Југославији били захвални српском регенту и будућем краљу који их је ослободио јарма жртвујућу српски народ да би се други ослободили.

  Свиђа ми се

 2. Toliko su beznacajni da bi privukli iciju paznju.
  Bolje bi im bilo da se bave zastitom svoje zemlje,
  koju ce im Siptari i Bugari oteti i podeliti.
  Morace da beze u Srbiju da bi spasli glavu.
  Makedonci mogu da prezive samo ako ih Srbi stite
  jel drugog prijatelja na svetu nemaju. U Grcku
  ne mogu, Bugari ce ih odmah asimilovati, Siptari
  ce sve sto prezivi pobiti. Zato smo mi jedini na
  koje Makedonci mogu da racunaju, a i jedini smo koji
  im ne radimo o glavi. Zato im predlazem da im se
  vise isplati da prestanu sa bockanjem.

  Свиђа ми се