Љиљана Јовановић

„France24“: УН знале за трговину органима на Косову и Метохији још 2003. године!?! (ФБР превод)


УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ СУ ЗНАЛЕ ЗА ТРГОВИНУ ОРГАНИМА НАВОДИ СЕ У ИЗВЕШТАЈУ
                                                                                                                                                                                                                                             Тајни документ који је објавио „France24“,  указује да су Уједињене Нације знале за трговину органима  на Косову, непосредно  после рата још 2003 године, 5 година пре него што су Тужиоци Хашког трибунала први пут поставили то питање.

14.10.2012. ФБР превод Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Очекивало се да Генерални Секретар Бан Ки Мун у среду, представи  извештај о ситуацији на Косову, у Савету Безбедности у New York-у, и тиме  потврди подршку УН истрази о трговини љуским органима током послератног периода на Косову.

Али из тајног документа до којег је „France24“ дошао, види се да су УН знале за трговину људским органима много пре него је тај проблем отворила Карла дел Понте, бивши Тужилац Хашког суда за бившу Југославију   у својим мемоарима објављеним 2008. године.  

(Кликните на фотографију да видите поверљиви документ..)

Овде дат извештај који датира из 2003. године, представља непотпуну компилацију докумената из истраге УНМИК-а, Мисије УН на Косову. У документима се описује трговина људским органима, која се одвијала на Косову у периоду од 1999- 2000. године одмах након што је НАТО подржао рат за независност  Косова.  

Документа добијена од Италијанске „TM news“, новинске агенције, детаљније описује како су  високи команданти ОВК добијали  и транспортовали и продавали људске органе са Косова и  Албаније.

Наведене жртве су углавном српски мушкарци али и младе жене из неких источноевропских земаља. Они су одвођени преко границе у тајне затворе и приватне куће у Албанији, где су им вађени витални органи, што је доводило до њихове смрти, каже се у извештају.
Тајни документ описује случајеве мучења, погубљења, и закопавања Срба као одмазде за злочине почињене над етничким Албанцима.

Скривање  информација  

Документ из 2003. никада није показан ЕУ полицији и судским органима (EULEX), који су били задужени за истрагу злочина који су почињени током рата.

Прве јавне оптужбе о трговини органима од стране Карле дел Понте, добиле су мали одзив јавности.

Али извештај објављен крајем 2010. године, наручен од стране Парламентарне Скупштине Савета Европе (PACE), истакнуте европске организације за људска права, и ауторитет извештача, швајцарског посланика Дика Мартија, добио је већи публицитет. 

Када су се наведени злочини дешавали на Косову је било распоређено на десетине хиљада војника, послатих од стране УН  као и од стране Европске организације за безбедност и НАТО како би се обезбедила сигурност цивила.

http://www.france24.com/en/20110216-un-confidential-document-kosovo-organ-trafficking-investigation-unmik-eulex

1 reply »

  1. A зар и НАТО није вршио одмазде над нашим народом за сваког убијеног њихивиг војника?Сетимо се уништеног воза, Нишког пијаца, Алексинца;Варварина итд.

    Свиђа ми се