АУТОРИ

ТРИФУНОВИЋ: ПРОЈЕКАТ ДВОЈНИК…


ПРОЈЕКАТ ДВОЈНИК

14 октобар 2012, СРБски ФБРепортер
Пише: Станимир Трифуновић

Фотографија: novimagazin.rs

Када је Борис Тадић најзад пожалио што је, верујући да гледа далеко, створио Томислава Николића, и када је пренеражен због последица сопствене „стваралачке“ осветољубивости (према Војиславу Коштуници)  и сопствене лакомислености, одлучио да прогна своју слику и прилику из космоса властите, евроатланске догме, признао је нескромно, током наглог предђурђевданског просветљења, Себе, за једину политичку фигуру достојну спасења нације…Починио је, при томе, једну инфантилну кратковидост и једну неправду. Кратковидост у том смислу што је могао и раније да упозна свог Двојника у мери којом би лако могао да предвиди да наставак живота еврофанатичне догме (коју обезбеђује творењем Двојника) неће значити и наставак његовог политичког живота, већ напротив, његову политичку смрт, и неправду – јер је гневећи се  само двојниковом властохлепношћу, а не и властитом недалековидошћу, активирао тињајуће фракцијске тензије у сопственом дому, и у питање довео политичку судбину многих који су га тапшали по рамену. Постао је на тај начин наивна жртва наивне  пожртвовности коју је лично предузео, настојећи својевремено да преуреди српски политички ентеријер за потребе своје аутократије, са једне, и велики творчев поход, са друге стране.

Значило је креирање Двојника ништа друго до да је направљен јединствени, антинационални, политички олтар коме је овај двојац, улагујући се понизно творцу неколико година уназад, прилагао националне жртве, од моралних и вредносних до материјалних и територијалних. И више, значило је то, отварање ескалирајуће спирале ривалитета у погледу величине поднешене жртве. Неупитно је онда, зашто је творац подругљиво одмахнуо руком 20. маја око 17:00 и дар Двојника претпоставио поклону Оригинала. Уздајући се наивно у „доброчинство“ творца,

Фотографија: e-novine.com

Оригинал је сметнуо са ума да исти неће признати никакав кредит за дисциплиновано полагање рачуна читавих четири године уназад и да је највише што може очекивати, хладна, срачуната и прецизна узајамност. То би значило да је Двојник исправно схватио оно што Оригинал није, да се обећање може озбиљно прихватити само онда када онај што обећава зна да се можемо одужити. Слутили смо стога, тог непролазног 20. маја пролећа господњег 2012. да је реакција творца према доследно приношеним жртвама најбоља интерпретација принципа: свакоме према заслугама. Термин „заслуга“, погрешно сугерише да се у коначној расподели творчеве наклоности узима у обзир само степен понижавања. При таквом тумачењу,  дилема творца не би била окончана ни данас, јер ни Оригинал ни Двојник нису разочарали у слугерањском подвижништву. По среди је „економска“ цена приложене жртве и она је укалкулисана у творчев избор Двојника.

Сада су, међутим, на реду узвратни потези. Иако национално снажна, реторика Двојника се не разликује од реторике Оригинала. У одређеној мери, она је тиша, мање разметљива и мање искључива али за сада не коренспондира са (не)предузетим радњама и (не)учињеним делима. У том смислу она је и непоузданија јер је количина непредвидљивости и неизвесности коју са собом доноси значајнија него у случају Оригинала. Утолико је и сумњивија, јер до овог часа не постоји никакав убедљив индикатор да је Двојник направио квалитативну разлику у односу на Оригинал. И најзад, узимајући у обзир творчеву „благовремену“ наклоност Двојнику, можда је она нијанса више која је творца и определила у његовој наклоности, дугорочније планирано, рационално пристајање на степен омекшавања реторике, посредством Двојника прагматично неопходне творцу за коначни успех свог пројекта, а која извесно Оригиналу не би приличила нити му била својствена с обзиром на претходно уврежени идеолошки и политички стил. Нити би му пак, омогућила да још једном похара Србију и њен положај додатно вазализује.

Дела, дакле, а не речи. То је оно према чему ћемо судити.

И једно мало наравоученије: Из непотребне и реваншизмом мотивисане измене садашњости (какву је предузео Оригинал творећи свог Двојника), могуће је изгубити будућност.

 

http://pletenijesloves.wordpress.com/2012/10/12/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8%D0%BA/