ДЕШАВА СЕ...

Срби траже истрагу усташких злочина код Шаранове јаме


Председник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић огорчен је тврдњама у делу хрватске јавности да на дну Шаранове јаме на Велебиту „нема ништа и да је дно покривено само смећем“ и захтева да се формира комисија која би се спустила у ту јаму и утврдила не само да ли се на дну налазе људске кости, већ и да ли има трагова о њиховом уклањању или уништавању.
12. 10. 2012. Срна

Илустрација: Јама Јадовно

„У најмању руку не би било коректно да се таква комисија формира без учешћа експерата из Србије и БиХ, без консултовања са Српским народним вијећем из Хрватске и Удружењем потомака жртава `Јадовно 1941.` из Бањалуке“, рекао је Басташић за Срну.

Он је подсетио да су у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг убијани, не само грађани са данашњег подручја Хрватске, већ и они са подручја Србије и БиХ.

Басташић је рекао да се тврдњама изнесеним углавном на „бранитељским“ порталима да на дну Шаранове јаме „нема ништа“, односно да је „дно покривено само смећем“, прикључио недавно и хрватски католички бискуп Миле Боговић.

„Подсећамо да су се спелеолози из Србије 1990. године спуштали у јаму и фотодокументовали кости на дну јаме“, истакао је Басташић.

Он је навео да се у извештају хрватских спелеолога из 60-тих година тврди да је на дну Шаранове јаме нађен седимент људских костију висине 1,35 метара, али да се у налазу комисије коју је хрватска влада формирала 90-тих година каже да на дну јаме „нема ништа“.

„Јавно изражавамо сумњу у професионализам и хуманизам чланова хрватске комисије. Кости са дна Шаранове јаме нису могле једноставно нестати, дакле, неко их је са дна уклонио или их је тамо уништио. Јавности је мало познато да је нешто слично урађено у Пријебојској јами недалеко од Личког Петровог Села, као и на још неким локалитетима у Лици“, рекао је Басташић.

2 replies »

  1. Dušane, prijatelju moj, zašto izražavaš sumnju u članove hrvatske komisije o nalazu na dnu Šranove jame, kada je dobro poznato da su hrvati najveći falsifikatori istorije na svetskom nivou i ne samo falsifikatori, nego i mistifikatori. Dakle, nemojmo se čuditi takvim izjavama hrvata da na dnu Šaranove jame je sada samo smeće. To prevedeno na „hrvatski“ jezik znači da su mrtvi SRBI smeće ili đubre. Ja to tako tumačim, oni tako misle, samo ne mogu javno da kažu, ali zato ja to javno kažem, šta oni misle. To je njihova politika, koja se začela zvanično sa Ante Starčevićem, ali daleko vekovima ranije u rimokatoličkoj kuriji.

    Свиђа ми се