ДЕШАВА СЕ...

МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН РОЂЕН ЈЕ 9.10.1854.


09.10.2012. ФБР

Михајло Пупин је рођен 9. октобра 1854. године, по грегоријанском календару, или 27. септембра 1854. године по јулијанском календару, у селу Идвор (данас у општини Ковачица) у Банату (тада Аустријско царство, данас Србија). Отац му се звао Константин, а мајка Олимпијада. По одласку у Америку, променио је своје име у Михајло Идворски Пупин (енгл. Michael Idvorsky Pupin), чиме је нагласио своје порекло. Имао је четворицу браће и пет сестара.
Пупин се 1888. године оженио Американком Саром Катарином Џексон из Њујорка са којом је имао ћерку Барбару. У браку су били само 8 година када је она преминула након тешке упале плућа.
Целога живота памтио је речи своје мајке које наводи у свом аутобиографском делу:
Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на нашим поселима, мораш имати још један пар очију — очи за читање и писање. У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе.[3]”

Умро је 12. марта 1935. године у Њујорку и сахрањен је на гробљу Вудлон (енгл. Woodlawn) у Бронксу[4].

извор: http://sr.wikipedia.org/sr

1 reply »

  1. Lepo je imati Pupina, ali imati Teslu je privilegija nad privilegijama!

    Tesla u Pupinovoj autobiografiji se ne pominje ni jednom. A Edison vise puta.

    Pupin je ono sto Srbin jeste – mek, spreman da se amerikanizuje.

    Tesla je ono sto Srbin treba da bude i cemu treba ceo zivot da tezi.

    Свиђа ми се