Љиљана Јовановић

Колико коштају људски органи на црном тржишту у свету…


09.10.2012.SMedia

 Трговина људским органима цвета, црно тржиште никад није било развијеније. Ово су цене за неке “делове” тела.

Илегална трговина органима постаје све већи проблем у свету. Због тога је сајт Медицал Трансцриптион направио ценовник свих органа у људском телу.

На ценовнику пише да се за очи може добити 1.525 долара, за скалп 607 долара, за лобању са зубима 1.200 долара.
На листи се нашло и раме које се цени 500 долара, затим коронарна артерија по истој цени као и очи. Јетра вреди 157.000, док срце вреди 119.000 долара.

Желудац кошта око 500 долара, исто толико и слезина, док се за бубрег мора издвојити невероватних 262.000 долара.

Да можда вредимо више живи него мртви показује чињеница да је много људи спремно да издвоји новац како би дошло до потребних органа.

Недавно је покренута кампања како би приволела људе да након смрти завештају своје органе.

У 2011. години 14.144 органа је донирано. Свакодневно умре 18 људи док чека на трансплантацију. За потребе научних истраживања у 2011. години донирано је 11.000 тела.

Само у Америци у последњих 25 година више од 1.700 породица пријавило је да су тела њихових најмилијих украдена. Профит на црном тржишту органа процењен је на шест милиона долара.

Нека погребна предузећа тргују органима, то јест, њима се дилери прво обраћају. Иако у већини случајева погребна предузећа одбијају сарадњу, довољан је само један запослени у ланцу трговине. Тај запослени ће из тела извући потребан орган а потом зашити рану и замаскирати све.

Постоје и случајеви када се отимају људи како би се од њих свакодневно узимала крв.
Постоји и случај да је једна пацијенткина ишла на операцију кичме а да се касније испоставило да су јој уграђени пршљенови мртве особе која није завештала своје органе.

(доминомагазин)
Фото: Гуливер/Тхинкстоцк
_____________________
http://www.smedia.rs/biznis/vest/36843/Trgovina-organima-Ljudski-organi-Donatori-organa-Koliko-kostaju-ljudski-organi-na-crnom-trzistu.html

Dead Than Alive

 

1 reply »