АУТОРИ

ЗБИЉИЋ: СРБИ, СРПСТВО И АНТИСРПСТВО ДАНАС…


 

СРБИ, СРПСТВО И АНТИСРПСТВО ДАНАС

 

Пише: Драгољуб Збиљић

 

1. Лингвистички и патриотски поглед

            Мени се овако чини: Србин је сваки припадник српског народа. Србин је из Србије и изван Србије, рецимо из Републике Српске, Србин из Хрватске, Србин из Црне Горе, Србин из Америке и сл. Србијанац је држављанин Србије (може бити Србин, али и Мађар, Албанац и сл.). Србијански је појам за нешто што се везује за држављанина или становника Србије, а тај не мора бити само Србин.

Србин је, дакле, шири појам од Србијанац. Тако је и српски или србски шири појам од србијански. Србијански је, дакле, везано за Србију, а српски је везано и за Србију, и за Републику Српску, и за Црну Гору иза све Србе ма где живели. Сви Срби су Срби, а сви Србијанци су припадници Србије као државе, а могу бити Срби и(ли) несрби.

Све, дакле, те речи потичу од речи Срби/Србин/србски и српски итд. То је тако код Срба. (Код Хрвата нема те разлике јер они имају једну државу која се зове Хрватска, а немају другу која се зове Хрватија, те стога немају Хрватијанац и сл. јер немају државу Хрватију.

Срби имају,практично, сада две државе: Република Србија и Република Српска (формално у оквиру БиХ), а дај Боже да се српске земље уједине у једну државу и да се зову или Краљевина Србија или Краљевина Српска (ја сам за овај други назив државе кад се уједине Србија и Српска и др. српске земље, јер ми је лепша реч државе Српска него Србија. Мада може и да се будућа српска држава зове и Србија (као уједињена Италија и сл.). Кажем, мени лично је лепше и боље да се будућа целовита српска држава зове – Српска. Варијанта без једначења по месту изговора – Србска. Наравно, до уједињења да дође – боље је – мирним путем, референдумом и признањем од света. (Ако неко у свету хоће да призна отцепљење дела Србије, зашто неко други не би признао уједињење српских земаља у Србија или Српска/Србска?)

Мислим да је важно знати да је најшири појам Србин и српски/србски, а да је ужи појам од тога Србијанац, с тим што Србијанац може бити и Мађар или Албанац као становник или држављанин постојеће државе Србије. Зато је и Албанац са Косова, у ствари Србијанац, становник Србије, све док је државе Србије, а даће Бог биће заивек.

Очекујем да ми уважена Весна Веизовић прва потврди ова моја тумачења или да ме исправи.

Зашто баш она?

      Зато што ми се њено писање (видети: Весна Веизовић, „Организам нације“ на сајту Српски ФБРепортер) о Србима, Србијанцима  и Српству у овом њеном тексту изузетно допада.

      Наравно, подразумева се све то (те речи) и у ж. роду (Србијанка и сл.), као и у средњем роду: Србијанче и сл. Мислим, слично као и Весна Веизовић, да је за понос и да реч Србијанац и сл. не би било да није било и да није – Срб(ин)а.Само да додам. Американац је исто што и Србијанац, јер Србијанац може да буде држављанин Америке,па да буде Американац, баш као што и Американац, кад је држављанин Србије, јесте Србијанац.

            Дакле, Американац (по могућству да је поштен) може да буде Србијанац баш као што и Србијанац може да буде Американац (дај Боже само да не буде никад одрођен или однарођен Србин).

Све се, што се Срба туче, врти око Србства/Српства, јер нормалан Србин – па ма био и Србијанац – Србство (Српство, али и србство/српство у значењу особина Срба, па с малим словом с) не даје Србство (Српство, као и србство/српство не даје ни за шта на свету.

Такви су и нормални припадници других народа.

 

 

2. Опасност од хомосексуалистичке идеологије

            Није ли тако? И не знам да ли сам у праву што ми се чини да је Србство/Српство под ударом стогодишњег југословенства ослабило до те мере да ми Срби имамо у Србству/Српству још и данас велики проценат најжешћох антисрба. Зато смо се ми Срби – преко југословенства, комунизма, а данас и преко хомосексуалистичке идеологије – разбили и имамо припаднике своје нације или народа (мени је народ и нација, готово па свеједно) који раде на нашу штету. И преко споменутих идеологија процентуално се већи део Срба преименовљавао, асимиловао и однарођивао. Југословенство, комунизам и нова најопаснија идеологија – хомосексуализам остављају на Србе тешке последице и данас. И ако према тим идеологијама не појачамо отпор и борбу, полако или брзо ћемо изумирати. То не бисмо смели да дозвољававамо инертно, без морног, али упорног и неодустајног отпора тим идеологијама.

Нама, наравно, не смета и не треба да нам смета тај маргинални проценат Срба који бира хомосексуални (истополни) начин вођења љубави и сексуалног задовољавања, али идеологија хомосексуализма којој није ништа хришћанско и српско свето – неизбежно је мирном борбом (без крви, наравно) сећи до корена. Нека раде то како воле у својим собама (тамо и ми „већински“ то радимо), али не смемо допустити да ту идеологију шире улично пред нашом децом, јер ни њихова ни наша интима није и не сме да се претвори у „улично питање“.

Наравно, верујем да прави „мањинци“ хомосексуалци (којима није усађено у душу антисрпство) сигурно не би улично парадирали лажним поносом, баш као што ни ми „већинци“ не парадирамо својом љубавном и сексуалном друкчијом интимом. Јер, као што рекох, ниједна интима није „улично питање“. Нажалост, како ми се чини, комунизам се јесте примирио, али само на први поглед. Он се данас измеће у другу идеологију, идеологију нападног и уличног хомосексуализма.

На крају, не смета превише да и Србијанац и Србин буду хомосексуалци, али је по Србство/Српство превише опасно да буду улични „парадери лажног поноса“ који злоупотребљавају државу, власт и полицију (који сви, а много више ми „већинси“ плаћамо) за њихова „љубавна и сексуална шрава“ која им нико не оспорава. Оспорава и њима и нама морал и лепи обичаји да са својим интимама и љубавима и сексуално различитим склоностимапарадирамо улицама пред нашом децом на којима треба наша држава и свет да остану и да нам Србство/Српство увећавају. А увећавање Србства/Српства није могуће преко хомосексуалистичке идеологије. Јер то није идеологија рађања потомства и будућности.

2 replies »

  1. Уважени професоре Збиљићу, припрема мог одговора у виду чланка је у току.
    На исправан начин сте разумели и хвала и на овом вашем тумачењу.
    Срдачан поздрав!

    Свиђа ми се