Видео

НАСИЉЕ! Комунална полиција хапси човека јер није платио карту од 70 динара?!!! (ВИДЕО)


Published on Oct 3, 2012 by

Шта све смеју, а шта не смеју контролори ГСП-а и комунална полиција

04. 10. 2012 11:20 | Радио 021

gradski prevoz Шта све смеју, а шта не смеју контролори ГСП а и комунална полиција

(Фото: Новости)

Нови Сад – Уколико контролор Градског саобраћајног предузећа путника затекне без карте не постоји ниједан легалан начин да га задржи док не дође полиција, пише портал 021.

Ту информацију новосадском порталу је потврдила портпаролка Градског саобраћајног предузећа Снежана Јаковић. Према њеним речима, контролори немају право ни на физички контакт ни на легитимисање „слепих путника“.

„Наш контролор га не може спречити да изађе из возила на следећој станици и одшета. Према нашем упутству, контролор ГСП-а у случају кад путник нема карту може само да позове полицију, али не и да га спречи да напусти возило или да га на било који начин задржи на месту“, казала је Јаковићева за Радио 021.

Центар за права потрошача недавно је објавио листу права и обавеза путника, али и надлежности контролора и комуналне полиције у градском превозу и препоручио путницима да ако примете одступања од те листе, односно буду сведоци непримереног понашања надлежних, случај пријаве, јер је и снимак мобилним телефоном довољан за покретање кривичног поступка.

Која су права путника и шта не смеју контролори

Иако је путник при уласку у возило обавезан да купи или покаже карту, што је прво правило градског саобраћајног превоза, права путника нигде нису истакнута, те многи и немају представу о томе шта контролори смеју, а шта не смеју да раде, када их затекну без карте.

Из организације за заштиту потрошача поручују да било каква употреба физичке силе или издавање наредбе возачу да не отвара врата, како би путнике без карте спречили да напусте возило нису дозвољени јер је свако задржавање или избацивање путника кривично дело, за које могу одговарати пред судом.

Стога су из Центра за права потрошача побројали на шта све контролор нема право:

– да легитимише путнике, то право према закону има искључиво полиција и комунална полиција

– да буде груб или безобразан

– да претреса путника

– да малолетницима инсистира да му покажу документа

– да присили путнике да плате казну било каквим вербалним или физичким нападом

– да нареди возачу да затвори врата да путник не би могао да изађе напоље

– да употреби било какву силу да би спречио путника да напусти возило до доласка комуналне полиције

– да на било који начин дође у физички контакт са путником, сваки такав чин се третира као покушај противправног нарушавања слободе кретања људи на јавном месту

С друге стране, контролор има право:

– да понуди путнику који је без карте да плати казну, што путник може да одбије јер нико осим судије за прекршаје нема законско право да кажњава грађане за било какве поступке

– да позове комуналну полицију, што је тренутно мало вероватно услед ограничености капацитета тог репресивног апарата

Уколико ипак дође до ситуације да је комунална полиција у пратњи контролора, или да путник није имао времена да напусти возило пре него што се комунална полиција појавила,

Комунална полиција нема право:

– да податке из личних докумената путника да на увид контролору

– да приводи у станицу било којег путника коме је могуће установити идентитет

– Комунална полиција има право према закону да изврши проверу идентитета путника а на два начина: увидом у личну исправу или на основу изјаве лица чији се идентитет проверава

– да на основу података о идентитету путника, који је добила од путника, поднесе пријаву судији за прекршаје

– да претресе грађанина уколико постоји „оправдан“ повод, претрес мора вршити лице истог пола

2 replies »

  1. NAJZAD JE NAROD POCEO DA SE BUNI PROTIV OVIH KOMUNALNIH P.D.RA, SAMO TAKO DA SE NASTAVI I TO CE VEC DA URODI NEKIM PLODOM. A OVA DVOJICA NE BI SMELA DA IDU NA KOSOVO PROTIV SIPACA, LAKO IM JE BABE I DEDE DA MALTRETIRAJU NEKA NADJU SEBI RAVNE PA DA IH ONDA VIDIMO!!!

    Свиђа ми се