Љиљана Татић

Амерички водич за препознавање девијантног понашања у коме су повучене особе али и бунтовници који не трпе пристрасности потенцијални терористи


Документ америчке војске описује како треба препознати појединце који су „фрустрирани водећим идеологијама“ и особе које се „буне због пристрасности“ као потенцијално опасне радикале. Документ је састављен у августу 2011 и намењен је специјалној јединици по питању надзора тероризма у америчкој војсци, „Асимметриц Варфаре Гроуп“.

Амерички лист Виред објавио је тај званични документ  у којем се даје преглед „опасних“ понашања код индивидуалаца која би могла значити да би дотични могао постати опасност ѕа околину, чак и радикални терориста. Упутства за препознавање ”девијантног” понашања се односе примарно на припаднике војске, али и на све друге појединце који показују неке од „опасних“ понашања. Посетиоци социјалних мрежа али и омладина претставља такође потенцијалну опасност

Док војник на слици, амерички наравно, обилаѕи поља марихуане у Афганистану , његови предпостављени усавршавају правилник по коме ће препознавати и елиминисати потенцијалне непријатеље. Опасности су по правилнику, примарно подељене у 3 категорије: прва се односи на радње и детаље због којих особу треба држати на опрезу, друга сугерише означавање особе као потенцијалне претње, док се у трећој групи налазе опасна понашања због којих је нужно одмах нешто предузети. Наравно нису у питању особе под дејством наркотика већ особе које још увек имају здрав разум. Да је то тако показује и наведени пример у правилнику који каже да, особе које се „распитују о оружју са ефектом масовног уништења“ и особе које „организују протесте инспирисане радикалним идеологијама“, спадају у најопаснију – трећу категорију. Међутим, сумњиви су и они у првој категорији, а међу њих спадају и особе које су:
■ Фрустриране водећим идеологијама
■ Социјално повучене
■ Буне се због пристрасности
■ Недостаје им позитивног идентитета с државом, јединицом, породици или пријатељима
■ Верују у теорије завере повезане са владом до тачке параноје

На листи радњи особа које су „активна опасност“, налази се и:
■ Особе које имају тајанствене састанке
■ Особе које мењају избор материјала за читање
■ Користе екстремистичке скраћенице
■ Посећују екстремистичке веб странице
■ Мењају избор забаве
■ Имају необичне расправе

1 reply »

  1. ПАРАДОКСАЛНО И АПСУРДНО! Велики Брате како да верујем у тебе ако не верујем у теорију завере. Значи, више нема завере. Све је завршено. Важи се. Него шта значи социјално повучен човек. Ја мислим да је то човек који је остао без посла твојом заслугом јер је много знао и причао несувисло. Важи се, брате. Него, ако знамо да твоји војници у просеку имају 15 година каква ти је то војска дечака и против кога они мисле да добију рат. Ах, да чуваш децу-војнике авионима и сателитима. Ма важи, Велики брате.

    Liked by 1 person