Издаја

Србин, предузетник са севера Косова и Метохије – „Ако сада паднемо, бојим се да устати не можемо!“


Ако сада паднемо, бојим се да устати не можемо!

02.10.2012.
ФБР

Као становник Косова и Метохије и предузетник са севера Космета налазим за сходно да кажем пар речи о дешавањима око царине. Најавом власти у Београду да ће спровести договор о интегрисаном управљању царинама, живот Срба на северу Космета се додатно компликује. То ће довести до затварања и оно мало фирми које сада раде, а ево и зашто.

Сва роба као и репроматеријал ће поскупети од 16-30% . Да подсетимо – шиптари немају тарифу 8%, али имају додатну акцизу и царину за поједине артикле. Али то није главни проблем, овде је новац у другом плану. Како сада ствари стоје сва роба која би
дошла на гранични прелаз Јариње (јер он овим договором то и постаје) упућивала би се на терминал у јужни део Кос. Митровице. Aкцизна роба ишла би на Мердаре.

Пошто су наша возила углавном регистрована на КМ  таблице, које нису дозвољене у јужном делу, пререгистрација на шиптарске таблице је неизбежна. Такође неизбежна би била и регистрација фирми код шиптарских власти. То не може да се спроведе без шиптарских личних карата. Да би се добила лична карта у свакој држави па и у овој шиптарској потрбно је да на лични захтев извадите извод рођених као и држављанство, наравно и једно и друго са печатом шиптарске државе. Тако долазимо до просте чињенице да прихватањем царине прихватамо државу Косово и газимо све оно зашта смо се борили све ово време.

Не можемо а да се не осврнемо на изјаву новог шефа преговарачког тима да ће цариници бити статусно неутрални. Како? Царина и цариници су део државе за коју раде и од које примају плату. Па нека буду и сви Срби они раде по шиптарском царинском систему што значи за шиптарску државу.

Такође морамо се осврнути и на емисију Инсајдер која сасвим случајно иде баш сада. Све нас педузетнике гура у исти кош, да смо криминалци и шверцери и тако свесно праве раздор у ионако очајном и заплашеном народу, а све у циљу лакшег успостављања царине.

Искрено се надам да ће народ, већ одавно уморан од свега, смоћи снаге да још једном каже НЕ шиптарским хордама и страним окупаторима. Јер ако сада паднемо бојим се да устати не можемо!

Приватни предузетник
Лепосавић