ДЕШАВА СЕ...

Предузећа са КиМ најављују тужбу против ТВ Б92 – Веран Матић: У Србији нема цензуре, нећемо скинути серијал „Патриотска прича“


Деветнаест фирми са севера Косова и Метохије упутило је јуче руководству Телевизије Б-92 „Опомену пред утужење“ којом захтевају да ова телевизија одмах заустави серијал „Патриотска пљачка“.

02.10.2012. Извор: nuns.rs, РТВ, Вести, Правда

Предузећа захтевају, како се наводи, да се престане неселективним, паушалним и недоказаним оптужбама против свих привредника и читавих привредних грана са севера Космета за шверц, утају пореза, прање новца и друге криминалне радње. Код јавног мнења у Србији стиче се утисак да се незаконитим радњама баве не само одговорна лица у фирмама већ да су у криминалу сви Срби са севера Космета, а посебно са севера. Емитовање овог програма на Телевизији Б-92 као да су наручили Хашим Тачи и други шиптарски сепаратисти и њихови спонзори из иностранства са циљем криминализовања Срба на северу Космета и укидања њихових преосталих људских права и слобода – наводи се у Опомени, у којој се још наглашава да су привредници са севера Космета против сиве економије, шверца и сваког безакоња, али су изричито и против тога да се оптужују сви без икакве селекције и без изузетка.

Привредници са севера Космета наглашавају да ће, ако се емитовање серијала „Патриотска пљачка“ не заустави, Б-92 одговарати за кривична дела клевете и нарушавања пословног угледа и кредитне способности привредних субјеката на Космету. Најављују и покретање поступка за надокнаду штете која ће се, како се наглашава у Опомени, износити десетине милиона евра.

Очекује се да ће се групи од 19 предузећа прикључити још неколико десетина фирми са севера Космета које се сматрају оклеветанима и које због овог серијала трпе велику штету.

 

+++++++++

Веран Матић за „Правду“: У Србији нема цензуре, нећемо скинути серијал „Патриотска прича“

ИЗВОР: ПРАВДА

БЕОГРАД – Поводом вести која се појавила у медијима да су предузетници са Косова и Метохије поднели Опомену пред утужење телевизији Б92 у којој се наводи да Хашим Тачи финансира серијал „Патриотска пљачка“ у емисији „Инсајдер“, Веран Матић, директор Б92 рекао је за „Правду“ да све што је у емисији наведено, јесте документовано и проверено.

–  Све оно што је наведено и што се наводи у емисији Инсајдер „Патриотска пљачка“, проверено је и документовано, односи се на конкретне људе, догађаје и појаве. Прича о томе да паушално криминализујемо све Србе са Космета или све Србе са севера Космета, груба је неистина и обична замена теза. На исти начин сваки досадашњи покушај да се уведе ред на простору о којем се говори у емисији, проглашавано је издајом националних интереса и непријатељском активношћу – казао је Матић.

Матић истиче да Б92 програм производи у интересу јавности.
– Као што свој програм производимо и емитујемо руководећи се интересом јавности, а не по било чијој наруџби, тако емисије са програма нећемо ни скидати по било чијој наруџби, па ни по наруџби било које групе привредника или „привредника“. Прави привредници су срећни, јер се овим серијалом управо скида љага са оних који раде поштено у веома тешким условима, а осуђују сва могућна кривична дела и прекршаји које се чине уз страшне злоупотребе веома тешког положаја Срба на Косову – рекао је Матић.

Према Матићевим речима:
– У Србији нема цензуре, а на Б92 неће бити ни ауто-цензуре, нити ће Б92 подлећи притиску било које групе привредника да скида емисије са свог програма.

2 replies »