Влада

НИКОЛИЋ: Срби и Албанци треба да се договоре, а не Тачи и ја


ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ИНТЕРВЈУУ АМЕРИЧКОМ „Wall Street Journal“-у

01.10.2012. факти.орг

  • Потпуно сам отворен за изградњу нове будућности Балкана, рекао је америчком листу Томислав Николић, додајући да поздравља могуће посредовање високе представнице ЕУ у дијалогу Београда и Приштине
  • Утицајни амерички лист је Николића подсетио на Тачијеве речи да ће Косово „ићи даље ка ЕУ и НАТО са или без решења постигнутог са Србима“, па им додао Николићеву реакцију: „Никада нећемо признати независност Косова”.
  • Уз опаску: да је Николић то изговорио гласом више резигнираним него ватреним. Па оценио: да је на тај начин „одшкринуо врата”
  • WSJ је објавио и ове речи председника Србије: „Мене нико не оптужује за ратне злочине. Зато не могу да се рукујем с Тачијем све док је он осумњичен за ратне злочине“

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић поручио је да је отворен по питању изградње нове будућности Балкана, али да о томе треба да се договоре Срби и Албанци а не он и Хашим Тачи.

„Потпуно сам отворен за изградњу нове будућности Балкана. Договор о томе ће ипак морати да постигну Срби и Албанци а не Николић и Тачи”, рекао је председник Србије у првом интервјуу за амерички „Вол стрит џрнал”, додајући да поздравља могуће посредовање високе представнице ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

Николић је рекао и да не може да се рукује с косовским премијером Хашимом Тачијем, јер, како је навео, „мене нико не оптужује за ратне злочине. Зато не могу да се рукујем с Тачијем све док је он осумњичен за ратне злочине”.

Лист подсећа да оптужбе Дика Мартија о умешаности косовског премијера у трговину људским органима Тачи сматра „научном фантастиком” и при томе истиче да ће Косово ићи даље ка ЕУ и НАТО „са или без решења постигнутог са Србима”.

Николић на то одговара: „Никада нећемо признати независност Косова”.

Лист, међутим, констатује да Николић то изговара гласом више резигнираним него ватреним и тумачи да је на тај начин „одшкринуо врата”.

Николић у интервјуу њујоршком листу каже и да је свестан да Србија не може да уђе у ЕУ без договора са Приштином и истиче да за Србију нема другог избора осим чланства у ЕУ, што његова влада жели.

„Имајући у виду балканске стандарде, то је напредак”, закључује „Вол стрит џрнал”.

Лист у раније објављеном коментару наводи да би разговори Београда и Приштине на високом нивоу и под покровитељством Брисела могли сваког тренутка да буду настављени и да су српски лидери по том питању послали позитивне сигнале.

„Датум још није одређен, али смо практично ту и разговора ће бити”, казао је саговорник „Вол стрит џрнала”.

Амерички лист оцењује да су од последњих састанака представника Београда и Приштине тензије порасле.

„Србија је гласала за Николића који нагиње ка национализму и Ивицу Дачића некада портпарола Слободана Милошевића. Постоји скептицизам према њиховој привржености за оно што Брисел зове ‘процес нормализације односа између Београда и Приштине’“, наводи се у тексту.

Дневник, ипак, додаје да су Николић и Дачић послали позитивне сигнале, цитирајући речи председника Србије током обраћања Генералној скупштини УН да Београд жели трајан мир са Косовом и наставак разговора, уз поновљено да „Србија неће признати независност”.

„Србији обнављање разговора може донети награду на путу ка ЕУ”, наводи лист и подсећа да је Унија преговоре о прикључењу Србије условила нормализацијом односа с Приштином.

Слична је ситуација и са Приштином, оцењује „Вол стрит џрнал”, наводећи да би Приштина 10. октобра требало да добије студију о изводљивости.

„То је први корак ка често дугом процесу за чланство у ЕУ. Застој у односима са Београдом ће учинити тај процес још дужим”, закључује се у тексту америчког листа.

(Политика)

2 replies »

  1. Да, мој мудри председниче Николићу, али нема тако влике сале или пољане у копју или на коју би стали сви Срби и Албанцди за договор, а и кад би имало тешко би се чули међусобно. зато мора некомудар да се договри, а онда да тражи народну потврду за тај договор.
    Ваљда знаш за толико о методици договарања. Немој да се вадиш на народ. Кад би народ могао цео да се договара, не би Тебе бирао и плаћао ти што седишу Председништву на трону!

    Свиђа ми се