ДЕШАВА СЕ...

ЧАПЉИНА И КНЕЖЕВО: ПОМЕНИ И СПОМЕН-ПЛОЧА ПАЛИМ СРБСКИМ БОРЦИМА И СТРАДАЛИМ СРБИМА ЦИВИЛИМА


СЛУЖЕН ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ МУЧЕНИЦИМА

ЧАПЉИНА, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У саборном храму Вазнесења Господњег у Чапљини данас је послије Свете литургије служен помен српској нејачи из Лознице, Гњилишта, Клепаца и других мјеста чапљинске општине, коју су усташки злочинци одвели из кућа 28. септембра 1944. године и спровели у концентрациони логор Јасеновац, гдје су сурово убијени, а тијела им спаљена.

„Њихова жртва, као и жртва свих оних који су мученички пострадали имена Христовог ради из ових крајева многострадалних, има свој најдубљи смисао у Богу, јер су својим страдањем себи отворили врата живота вјечнога и Царства небеског“, рекао је у бесједи након литургије и помена јереј Данило Боро, парох чапљински.

Према подацима Српског националног друштва „Пребиловци“, приликом упада у Лозницу, злочинци су обешчастили и заклали двије дјевојке из породице Зуровац, а тијела им спалили у једној штали.

Страдале су скоро све жене и дјеца из Лознице и Гњилишта, чији су очеви, синови и браћа убијени 1941. у Бивољем Брду и другим јамама.

Од тада Срби више нису живјели у Гњилиштима, а Лозница, из које су усташе убиле 90 одсто Срба, својих комшија, поново је спаљена и опустјела 1992. године.

Парох чапљински рекао је Срни да ће сљедеће суботе, 6. октобра, када се обиљежавају Михољске задушнице, бити служена Света литургија и парастос у цркви Преображења Господњег у Клепцима, код Чапљине, са почетком у 8.30 часова.

********

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ПАЛИМ БОРЦИМА

КНЕЖЕВО, 30.СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У дворишту Основне школе у селу Малићи код Кнежева данас је откривено спомен-обиљежје за 17 палих бораца Војске Републике Српске из мјесних заједница Шолаји и Костићи.

„Након 20 година од њиховог страдања, покушавамо да се одужимо нашим саборцима који су страдали на бранику Српске. Ово је најмање што можемо учинити данас за њих“, рекао је предсједник Борачке организације у Кнежеву Рајко Поповић.

Начелник општине Кнежево Чедо Вуковић подсјетио је породице палих бораца да треба да буду поносни на херојство оних који су живот дали за Републику Српску.

„Ова спомен-плоча треба да свједочи генерацијама које долазе о херојству синова, браће и очева, a локална заједница треба да уложи максималан напор да њиховим породицама надокнади немјерљив губитак“, поручио је Вуковић.

Помен и парастос за 17 палих бораца, чија се имена налазе на спомен-обиљежју, служио је парох кнежевски Станко Лакетић, а делегације локалне власти, борачке организације, као и родбина и саборци, положили су вијенце и прислужили свијеће.

1 reply »