ДЕШАВА СЕ...

НИКЛ НИЈЕ НИ ИСПЛАТИВ – „НИ ПОД КАКВИМ УСЛОВИМА НЕ ДОЗВОЛИТИ ЕКСПЛОАТАЦИЈУ“


Никл није ни исплатив?

„Ни под каквим условима не би требало дозволити експлоатацију руде никла у Србији током наредних 50 година јер су у питању прљаве технологије“, изјавио је академик и професор на Рударско-геолошком факултету у Београду Видојко Јовић.

30. 09. 2012. вест и фото: Вечерње новости

Фото – архива Вечерње новости: Рудник никла у Кавадарцима

– Експлоатација никла имала за резултат би страшне последице по заштиту животне средине, здравље становништва, вегетацију, земљиште, подземне и површинске воде. Нема чистих технологија у експлоатацији никла – рекао је Јовић.

Тај посао није ни исплатив, јер су процењене резерве руде никла у Србији мање од једног процента, па ни геолошка истраживања немају никакав ефекат, тврди Јовић, који је професор на предмету Геохемија.

Нема га на тржишту

Проблем се, како је Јовић, појавио јер нема никла на тржишту, све је траженији док су резерве мале, а потребе велике, и све што се појави на Лондонској берзи, Кинези, који су у економској експанзији, купују.
Лежишта као у Србији постоје у Грчкој, али тамо нема заинтересованих за истраживања и експлоатацију јер у ЕУ важе строжа правила заштите, истиче он.

Професор Јовић је подсетио на то да су први рудник никла отворили Енглези у Турској, али су одатле „изјурени“ и отишли су на Филипине. Турска више не експлоатише никл, јер министарство шума те земље не даје дозволе за тај посао, Руси су затворили Норилск и сада се експлоатише само у Канади и Аустралији јер су то прљаве технологије, нагласио је Јовић.

Министар рударства и природних ресурса Милан Бачевић је, иначе, залажући се за обављање истражних радова на потенцијалним налазиштима руде никла у Србији, указао на то, да метричка тона овог метала сада вреди више од 25.000 долара на светском тржишту.

2 replies »