Љиљана Татић

Говор иранског председника пред Генералном скупштином УН


Ирански председник Махмуд Ахмединеџад: говор пред Генералном скупштином УН 2012/09/26

Иако се на први поглед може учинити популистичким, овај говор одише надом у лепшу будућност. Наравно да ће му људи давати разне епитете, неко ће покушати да извуче скривене намере иза њега, али зар су међусобна оптуживања, омаловажавања, ратне реторике постале нормални облици конверзације у телу које представља све људе, вере и нације на земљи? Овај говор не треба анализирати, треба га претворити у стварност.
Жалосна је чињеница да се промена једноставно не може десити без, благо речено, катаклизме која ће задесити већину популације. Ако говоримо о владавини капитализма и ако ствари сведемо на најмању могућу јединицу – на појединца, треба схватити да се човек који има НИКАДА  неће одрећи тога што је стекао, за добробит сиротиње на другом крају света. Подигните то на тај ниво и биће вам јасно да се тога што су стекли НИКАДА неће одрећи САД, ВБ, Немачка, Француска, Израел … никада. И то ће се, као што видимо, по цену (туђих) живота потрудити да задрже. Збиља ће бити трагично и за све погубно када буду напали Иран … а хоће … али тада треба изаћи на улице и дићи глас против америчко-европско-ционистичког империјализма. Треба им ДОБРО дати до знања да слободни народи света неће трпети служањство неколицини који сматрају да су ОНИ богом дани да воде овај свет. А воде га нигде другде него у пропаст. Људи моји, ко не памти историју осуђен је да је поново проживи. За добробит свих ја се надам да смо ми као човечанство своје лекције научили и да нећемо допустити да се такво што понови, па макар се радило о некоме другоме хиљадама километара даље.

Крајем другог и последњег мандата, ирански председник Махмуд Ахмединеџад одржао је данас свој задњи говор пред Генералном скупштином УН. Порука коју је послао била је сасвим другачија од оне коју су многи очекивали, уместо да се осврне на специфичне актуелне догађаје – као што су то урадили сви говорници пре њега – ирански председник одржао је говор о свету у којем живимо и свету у којем бисмо могли живети.

Многи мрзитељи Ирана и иранског председника били су поприлично разочарани, јер у говору није било ни речи о нападу на Њујорк 2001, холокаусту, претњама Израелу – тј. свим оним темама које су медији бесконачно развлачили још од његовог последњег говора у УН Генералној Скупштини.

Штавише, готово цео свој говор посветио је посебној теми о надолазећем јединству народа света. Истиче како долази ново време, време када САД и традиционалне силе више неће имати толику снагу. „Доћи ће нови поредак и с њиме ће нестати све оно што нас је удаљавало“, поручио је Ахмадинеџад. Упркос релативно мирољубивом говору, делегација САД је напустила скупштину за време његовог говора. Очито САД не воли слушати како би једног дана у блиској будућности светом могао завладати мир и јединство свих народа без обзира на расу, етничку групу, религију и друге поделе.

У свом говору позвао је све да покушају замислити како би свет изгледао и како би се данас живело да никада није било ратова и сукоба – притом је споменуо крсташке ратове, Први и Други светски рат, ратове на Балкану, напад на Њујорк, инвазију Авганистана и Ирака итд.

Пред крај говора, таман када је почео давати конкретне идеје које би могле довести до већег уједињења народа, Ахмединеџад у свој говор уклапа и религијске мотиве. Тако у неколико наврата спомиње поновни долазак Исуса Христа, те како ће с њим на Земљи завладати „пролеће“ након дуге „зиме незнања“. Ипак, чак и у тим сегментима говора, континуирано истиче социјални аспект и нужност уједињења свих људи света, престанак ратова и сукоба, те стварање једног новог система у којем би нестало сиромаштво, неправда, израбљивање и сви други проблеми у којима се наш свет данас налази.

Мада је овај његов опроштајни говор од УН Генералне скупштине био више песнички, где у појединим сегментима подсећа на најбоље текстове Џона Ленона, а мање теоретски, несумњиво је како зрачи оптимизмом и једним сасвим другачијим погледом на свет од осталих говорника који су данас и јуче окупирали исту позорницу.
Доносимо вам делимичан слободни транскрипт састављен према видео снимку.

Сегменти говора: ЕКОНОМИЈА
Упозорио је на све већи јаз између богатих и сиромашних који ствара капитализам, те истакао како се милиони људи широм света искориштавају само за интересе неколицине земаља.
„Креира се безвредни папирни новац, контрола над финансијским центрима моћи је највеће злостављање у историји. Капиталистички систем ствара опасну и нездраву конкуренцију, он је пропали систем“, истакао је у склопу критике актуелног економског стања у свету.

Сегменти говора: КУЛТУРА
Истиче како се силом уништавају културални и социјални идентитети народа.
„Они који контролишу светске центре моћи третирају вредности као што су моралност, интегритет, поштење, саосећајност и пожртвованост, као нешто што више не вреди. Они отворено говоре како етици нема места у политичким и социјалним питањима. Аутохтоне културе, које су производ стогодишњих нација, које стварају лепоту, диверзитет, културалну живост и социјалну динамику – под сталним су нападом и прети им изумирање.

Намеће се специфичан животни стил, без икаквог индивидуалног или социјалног идентитета. Тај стил народима се намеће кроз организовано и систематско понижавање идентитета. Породица, која је најплеменитија друштвена институција, центар љубави и хуманости, јако је ослабљена и њена конструктивна улога је у опадању.

Узвишена улога и личност жене, тог небеског бића, манифестације божанствене лепоте, стуб сваког друштва, уништава се и злоставља од стране моћних и богатих. Људска душа постала је фрустрирана, а есенција људског рода је понижена и потиснута. „

Сегменти говора: ПОЛИТИЧКА И БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА
„Једностраности, двоструки стандарди, наметање ратова, нестабилност и окупације с циљем осигуравања економских интереса, експанзија доминације на осетљива места света постала су наша свакодневница.

Трка у наоружању и претње нуклеарним и оружјем за масовно уништење – тестирање и изградња нових оружја постао је нови језик у ери хегемоније. Континуиране претње од стране нецивилизованих Циониста против наше земље је један типичан пример.
– Сенка неповерења надвила се над међународне односе, у време када немамо ниједан веродостојан ауторитет који би решио светске конфликте.
– Нико се више не осећа сигурно, чак ни они који у складиштима имају на хиљаде атомских бомби. „

Сегменти говора: СТАЊЕ ПРИРОДЕ
„Природа као заједничко богатство и наслеђе целог људског рода, константна гаранција наше егзистенције, озбиљно је угрожена и девастирана, то је резултат неодговорне и претеране употребе природних ресурса, нарочито од стране капиталиста широм света. Ова ситуација створила је масовне суше, поплаве и загађења која неповратно уништавају и озбиљно доводе у питање опстанак људске врсте на Земљи.

Драги колеге,
Упркос научном напретку и технологији, аспирације Адамове деце још нису постигнуте. Да ли ико заиста мисли да овакав поредак у свету може заиста донети срећу људском друштву? Данас су сви незадовољни и разочарани стањем у свету. Драги колеге, људска бића не заслужују да буду под сталним патњама ове ситуације. Бог мудрости и самилости који воли сва људска бића није наменио људима овакву судбину. Наредио је човеку, као врховном бићу, да има најбољи и најлепши живот који може имати на Земљи, живот пун правде, љубави и поштовања.

Зато морамо размислити о решењу. Ко је одговоран за сву ову патњу и недаће? Неки људи ће рећи како је ово све нормално или како је то некакав божји план, те све свалити на државе.
Они сматрају да:
– Нације потпадају под дискриминацију и тиранију
– Нације се предају диктатури и похлепи
– Нације прихватају хегемонију арогантних и експанзионистичких сила
– Нације падају под утицај пропаганде

Ово су аргументи оних који желе окривити читаве нације за услове који владају у свету, а не разорну нарав владајућих мањина. Чак и да су ове тврдње тачне, то не може бити оправдање за континуирани израбљивачки међународни поредак. Сиромаштво се нацијама намеће, а велике силе своје циљеве остварују или преваром или употребом силе. Да би оправдали своје нехумане потезе, пропагирају своју теорију на основу „опстанка најснажнијих“.
У правилу, већина влада и нација су понизни и правични људи који само желе праведност, конструктивну интеракцију, просперитет и међусобно поштовање.

Народне масе никада не желе ширити свој територије, нити им је циљ докопати се легендарног блага. Немају спорова једни с другима и никада народ у људској историји није покренуо ниједан катастрофални догађај.

Ја верујем како Муслимани, Хришћани, Јевреји, Хиндуси, Будисти и други, немају никаквих проблема једни са другима и нису непријатељски расположени један према другом. Они се заједно сви добро слажу и живе у атмосфери мира и пријатељства. Сви они имају заједничке циљеве – правду, чистоћу и љубав. Генерална тенденција нација увек је била радити на тим позитивним аспирацијама које одржавају узвишене божанске и људске лепоте и врлине.

Но, ова ситуација у свету и горки инциденти у историји, настали су због кривог управљања светом од стране самопроглашених центара моћи који су се одали Ђаволу. Поредак који је заснован на анти-људским идејама робовласништва, старог и новог колонијализма, проузрокује сиромаштво, корупцију, незнање, израбљивање и дискриминацију широм света.

Данашњи светски поредак има неке карактеристике, неке од њих су следеће:
1) Заснован је на материјализму и зато није ограничен моралним вредностима
2) Обликован је на основу себичности, преваре, мржње и анимозитета
3) Овај поредак верује у класификацију људских бића, понижавање других нација, гажење права других и доминацију над њима
4) Циљ овог поретка је ширити своју доминацију на начин да шири неслогу и конфликте међу етничким групама и нацијама
5) Циљ је монополизовати моћ, богатство, науку и технологију
6) Политика центара глобалне моћи заснована је на принципима доминације и освајања других. Ти центри стреме једино ка потпуној доминацији и не воле мир, дефинитивно не на добробит нација.

Да ли ћемо веровати да они који троше стотине милиона долара на изборне кампање у својим срцима носе интересе народа света? Без обзира што велике странке у капиталистичким државама тврдиле, новац који иде у изборне кампање није ништа друго него инвестиција. У тим земљама народ мора гласати за странке које представљају само мањину људи. Жеље и стајалишта маса немају готово никакав утицај на важне одлуке, нарочито оне битне у домаћој и спољној политици. Њихови гласови се не чују, упркос чињеници да обухватају 99% друштва.
Људске и етичке вредности жртвоване су само зато да би се освојили гласови, а жеља да се саслуша људе само је оруђе за време изборне кампање.

Овај свет је базиран на неправди и дискриминацији.

Драги пријатељи и колеге, што нам је чинити и који је излаз из ове ситуације? Нема сумње да је свету потребан нови поглед:
– Потребан нам је систем у којем ће човек бити препознат као највише божје биће, које ужива у материјалним и духовним квалитетима и чија се чиста и божанствена нарав пуни с жељом за правдом и истином
– Треба нам систем који ће поново пробудити људско достојанство и веровање у универзалну срећу и савршенство
– Систем који жели мир, трајну сигурност и благостање за све људе света
– Систем који је заснован на поверењу и доброти, систем који зближава мисли, срца и руке.
– Систем у којем су сви исти пред законом иу којем нема двоструких мерила
– Владари морају волети свој народ. Светске вође морају себе сматрати слугама народа, не њиховим надређенима. Ауторитет је свети дар народа њиховим вођама, а не прилика за згртање моћи и богатства.

Господине Председниче, Даме и Господо,
Да ли је могуће имати такав систем без да се о њему брину сви који управљају светом? Када сви почну размишљати о томе, и владе и народи, те жеље постаће оствариве.

Стога морамо:
– Положити наше поверење у божје руке и стајати заједно против грамзиве мањине и супротставити јој се свим снагама, тако да постане изолована и да више не буде у стању одлучивати о судбинама других народа.
– Веровати у божју дарежљивост и благослов милости, те га тражити за интеграцију и јединство људских друштава. Владе које произлазе из слободне воље народа морају веровати да су у стању да победе уколико се жестоко боре против неправде иу одбрани људских права.
– Морамо изградити глобално управљање засновано на правди у свим аспектима, морамо радити на јачању јединства, пријатељства, експанзији социјалне, економске, културне и политичке сарадње путем независних и специјализованих организација.
– Морамо бринути за интересе свих људи света, притом морамо реформисати и сам УН те препознати како УН припада свим народима. Стога постојање дискриминације према појединим чланицама увреда је за све чланице. Постојање дискриминације и монопола у УН-у је недопустиво.

Покрет Несврстаних, као друга највећа транс-регионална организација након УН-а, одржала је 16. самит у Техерану под геслом „Заједничко глобално управљање“, где су били наглашени управо ови принципи и проблеми који погађају данашњи свет.
За време самита, представници преко 120 држава света истакли су важност озбиљнијег и већег учешћа свих нација у глобалном управљању.
Срећом, управо се налазимо на историјској прекретници. С једне стране, Марксизам више није овде и готово да се више нигде не користи у управљању, с друге стране, капитализам се распада у сопственом блату. Изгледа како је капитализам стварно дошао до свог краја и како више није у стању да пронађе нова решења за економска, политичка, безбедносна и културална питања.

Покрет Несврстаних поносно још једном истиче своју историјску правичност и одлуку да одбаци центре моћи и њихову глобалну хегемонију. У име чланица Покрета Несврстаних, позивам овим путем све земље света да преузму активнију улогу како би створили систем у којем ће свако моћи присуствовати у глобалном процесу одлучивања. Потреба за уклањањем баријера које нас деле никада није била већа као данас. УН-у недостаје ефикасности да проведе ове нужне промене. Јер ако ови недостаци опстану, нације ће у овом глобалном поретку изгубити сва своја права. Уколико се УН не реструктурира, његов углед у свету биће угрожен.

УН је створен са циљем ширења правде и успостављањем универзалних закона, али, претворен је у тло којим доминирају неколицина моћних држава. Надаље, неефикасност УН-а све је видљивија. Монополизација моћи у Савету Безбедности довела је до тога да је готово немогуће заштитити права нација. Замолио бих Генералног секретара и уважене УН чланове да што прије крену са процесом овог важног реструктурирања. У том процесу, Покрет Несврстаних вам увек стоји на услузи.

Господине Председниче, пријатељи, драги колеге,
Стварање мира и трајне безбедности уз достојан живот за свих, то је велика историјска мисија, али је остварива. Свемогући Бог нас није оставио саме у овој мисији и рекао је како ће се то догодити. Јер ако се не оствари, биће то у контрадикцији са његовом мудрошћу.
Свемогући Бог нам је обећао човека који је љубазан, човека који воли људе и воли апсолутну правду, човека који је савршено људско биће и зове се Имам Ал-Махди, човека који ће доћи у друштву Исуса Христа (савс) и праведних. Користећи сав потенцијал свих мушкараца и жена из свих нација, понављам „свих мушкараца и жена из свих нација“, он ће одвести људски род према остварењу ових дивних и вечних идеала.

Долазак Коначног Спаситеља означити ће нови почетак, поновно рађање и васкрсење. Бити ће то почетак мира, трајне безбедности и правог живота.
Његов долазак ће бити крај искориштавању, неморалности, сиромаштву, дискриминацији и почетак љубави, правде и емпатије. Доћи ће и уништити незнање, празноверје, предрасуде и отворити врата науке и знању. Основаће свет који ће бити пун пунцат разборитости. Донеће доброту, наду, слободу и поштовање свим људима. Људи ће осетити задовољство постојања човека и задовољство постојања у друштву људи. Сву Адамову децу, без обзира на боју коже, поновно ће спојити после дуге историје раздвојености и дивизије у вечној срећи.

Долазак Коначног Спаситеља, Исуса Христа и Праведних бити ће вечно светло будућности човечанства. То се неће постићи ратом или силом, већ буђењем и добротом. Њихов долазак удахнути ће нови живот у хладно и смрзнуто тело овога света. Благословиће човечанство са пролећем које ће означити крај зиме нашег незнања, сиромаштва и ратова, доћи ће сезона у процвату. Већ сада можемо осетити тај мирис пролећног поветарца, пролећа које управо почиње и не припада ниједној раси, етничкој групи, народу или региону, пролеће ће ускоро стићи у све просторе Азије, Европе, Африке и САД-а.

Он ће бити пролеће за све оне који трагају за правдом, слободом и прате небеске проповеднике. Он ће бити пролеће људског рода и зеленило за сва времена. Зато спојимо руке и направимо простора за његов долазак са емпатијом, сарадњом, хармонијом и јединством. Кренимо на марш према спасењу за гладне душе људског рода, како би окусили бесмртну радост и лепоту. Живело то пролеће, живело то пролеће и живело то пролеће!

Хвала Вам. “

адванце.хр

3 replies »

  1. Gospodo čitaoci sajta čestitam vam na tome da ste možda prvi u istoriji srba koji su imali priliku da dožive i pročitaju prvi OTVORENI govor jednog svetskog državnika koji OTVORENO NAJAVLJUJE sa velikim oduševljenjem skori dolazak ANTIHRISTA.

    Свиђа ми се

  2. Све је ово лепо и умало да сам му поверовао, поготову када муслиман прозива долазак Исуса Христа. Све ми се чини да је и Ахмединеџад њихов аватар. Треба широко отворити очи. Нешто се велико спрема. Никола Алексић помиње 12.10.2012. Синхроницитет је закон космоса. Морамо заборавити све што знамо да бисмо се суочили са истином и препознали је. Не разумем зашто нам је вечито потребан вођа. Одрекнимо се вођа и постигнимо јединство сами са собом, Природом и Земљом првенствено. Овде се више не зна ко кога репрограмира. Ово је ред у нереду. То је основа синхроницитета. Ни БОг нам не може помоћи ако сами себи не помогнемо.

    Свиђа ми се