ДЕШАВА СЕ...

Портпарол Српске листе добио отказ по политичкој линији


Српска слога

Прес конференција

Портпарол Српске листе и члан Медијског пула Српске слоге Милош Брајковић

Подгорица, 24. септембар 2012

Новинар сам који никада није погазио професионални кодекс и етички став. Наравно, као и сваки слободни грађанин имам право на политичку припадност. Међутим, као новинару Српске радио телевизије тај став и могућност да негдје политички припадам, оспорени су ми од стране Момчила Вуксановића, предсједника Српског националног савјета, тако што ми је прво одузето право на уређивање и вођење централне информативне емисије Српске телевизије. Када сам затражио објашњење, умјесто коректног разговора и образложења, услиједио је отказ због моје политичке припадности Српској листи и подршке предизборној коалицији Српска слога.

Самовоља господина Вуксановића у медијима које је Српски национални савјет основао захваљујући законским донацијама од стране државе, разлог је за интервенцију државних органа, уколико ти органи постоје. Новинари који су спријечени да се баве својом професијом, Српска листа и Српска слога сагласни су у ставу да би државни органи требало да постоје и тражимо да реагују. Надлежни морају, прије свега, да провјере финансијско пословање господина Вуксановића у оквиру Савјета како би се отклонила свака сумња око тога шта се дешава у овој институцији, али и да запослени у српским медијима добију прилику да се јавно ограде од неких неуобичајених појава које се дешавају самовољом тренутног предсједника Савјета. Прије свега, ми који радимо или који смо радили у српским медијима, намјеравамо да останемо чисти у очима јавности након професионалне новинарске сарадње са господином Вуксановићем. Спремни смо да одговоримо на свако питање.

Образложити да неко добија отказ зато што је ,,политички непожељан“, односно зато што је наводно, цитирам ,,опасан по политички и финансијски систем“, доказ је у каквом друштву живимо и како је режим заробио сваку државну институцију. Подсјећам, Српски национални савјет је државна инситуција, сагласно Уставу и закону.

У овом прогону нисам сам. Од почетка ове године, пословни ангажман у српским медијима изгубило је више особа самовољом једног човјека. Ово је прилика да се констатује да Савјет апсолутно не обавља своју функцију, него је заробљен од стране Момчила Вуксановића.

Прогон на политичкој основи коме сам изложен посебно ме боли из разлога што више ни Мило Ђукановић и његова Демократска партија социјалиста немају петљу да политички неподобне грађане отпуштају са радних мјеста, поготово не уочи избора. Нажалост, етнички предузетник Момчило Вуксановић отпушта новинаре Србе због неопростивог гријеха – права на мишљење, не дозвољавајући да Српски национални савјет буде у служби српског народа, већ појединаца или чак само њега, појединца који ће се измјерити на овим изборима на листи Ранка Кадића. Видјећемо, послије свега, да ли господин Вуксановић може да рачуна на 11.000 српских потписа, односно гласова, којима је основан Српски савјет. Уколико предсједник кровне српске националне институције у црногорској држави не добије толико гласова са коалиционим партнерима јасно је да је Савјет у овом саставу, са њим на челу, делегитимисан.

Очекујем да се сви новинари који трпе прогон у црногорској држави огласе и да се јавно, као слободни људи, придруже протесту поводом политичке шикане и личног прогона. Очекујем подршку од колега новинара, али такође апелујем на поједине медије да испоштују чињеницу да Српске новине и Српска радио телевизија нису власништво Момчила Вуксановића, него свих Срба у црногорској држави. Ми улажемо пореска средства у ову државу која нам се минимално враћају и кроз функционисање Савјета који је наша национална институција и који, у складу са Уставом и законом, мора да постоји, надам се без услуга Момчила Вуксановића.

Такође, најављујем покретање тужбе против Момчила Вуксановића и у име отпуштених радника захваљујем групи угледних адвоката која нам се ставила на располагање. Обећавам да ће истина убрзо изаћи на видјело.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »