Анализа

АНАЛИТИЧАРИ – КАКВУ СТРАТЕГИЈУ ЗА КОСОВО ЈЕ НИКОЛИЋ НАЈАВИО У ЊУЈОРКУ?


 КАКВУ СТРАТЕГИЈУ ЗА КОСОВО ЈЕ НИКОЛИЋ НАЈАВИО У ЊУЈОРКУ?

петак, 28 септембар 2012 10:55

Живадин Јовановић: У целини посматрано, било је то добро иступање, државнички интонирано и доста конкретно

Влада Србије још није изашла ни пред Народну скупштину ни пред јавност са најављеном и обећаном „стратегијом за КиМ”.

Зато се са разумљивим повећаним интересовањем очекивао и одслушао наступ председника Србије Томислава Николића пред Генералном скупштином УН.

Николићев говор је, нема сумње, „скица” онога што ће чинити „стратегију”. Зато су Факти питали: шта кажете за Николићев наступ, шта сте у њему доживели као ново (и као раскид са „косовском политиком” Бориса Тадића) и охрабрујуће, а шта вам се није свидело, шта вас, можда, плаши?

Живадин ЈОВАНОВИЋ, бивши шеф дипломатије СРЈ,  председник Београдског форума за свет равноправних: Државнички и јасан говор

У целини посматрано, било је то добро иступање, државнички интонирано и доста конкретно када је реч о питањима која се тичу Србије.

Најзначајније је да је на том највећем светском форуму Николић рекао нешто што годинама нисмо чули од званичника Србије, а то је да је питање статуса КиМ основно, да није решено и – да се не може решити без Србије.

Такође је значајна изјава коју смо слушали у варијантама и претходне и садашње власти – да Србија неће никада експлицитно или имплицитно признати једнострану сецесију своје покрајине јер је значајно да је то речено на најрепрезентативнијем форуму на свету.

Разуме се да има много других значајних питања, али сам лично у дилеми – да ли је требало да се тамо било ко заклиње да ће се применити тзв. техничке договоре из Брисела. Јер, ако су технички, онда нису за стратешки ниво какав је председник Томислав Николић и какав је Генерална скупштина УН.

Мени је то било сувишно, односно није ми било адекватно то заклињање. Али, то не доводи у питање оцену о државничком и јасном говору о најважнијим интересима Србије.

Љубомир КЉАКИЋ, политиколог и публициста: То смо и досад имали – и Европа и Косово. Мислим да је ово исто оно што смо имали и до сада у политици – и Европа и Косово.

То је отприлике, у корелацијама које су биле дефинисане као службена политика државе под прошлом владом. Није се десила нека значајнија промена, сем што је на другачији начин испричано. Разлика је само у томе што Николић предлаже да се то подигне на виши ниво, да буде на нивоу који он заступа, а са друге стране да буде неко ко му је пандан.

Милан ИВАНОВИЋ, председник Српског националног већа севера КиМ: Фактичко прихватање независности

Председник Николић је најавио директне преговоре између Београда и Приштине, на највишем политичком нивоу. Истовремено је изјавио да Србија неће ни под каквим условима да призна независност Косова и Метохије.

Са таквим ставовима бисмо могли да се у потпуности сложимо и да их подржимо. Али, неизвесност изазива то што је председник најавио да ће испунити све договоре које је постигла претходна власт. Јер, те договоре смо означили као колаборационе и као оно што угрожава наше виталне интересе.

Почетак имплементације договора о интегрисаном управљању „административним прелазима“ и царинама изазива велику узнемиреност, страх и неприхватање, без обзира на страначку припадност.

Нико од нас није упознат са садржином писама којима се прихвата имплементирање царине, којом се успоставља граница на територији Србије, са цариницима, албанским полицајцима исл. То фактички значи прихватање и једну врсту признања независности Косова и Метохије.

Нама је било речено да тај споразум може водити и дестабилизацији прилика и етничком чишћењу Косова и Метохије. Зато то није у сагласности са оним што је претходно обећавано – да Србија неће признати. Ово је фактичко прихватање независности Косова.

Бранко КРГА, бивши начелник Генералштаба: Још нејасно није ли је само реторика оштрија

Николићево иступање је било добро припремљено и видело се да је хтео да свету упути неколико важних порука: свету – да Србија заиста опредељена за мир, Албанцима – да је време да се направи некакав историјски компромис и да од сукобљавања нису имали ништа посебно ни они ни Срби.

Трећа Николићева порука је била је Србија јасно опредељена према ЕУ, као једној стратегијској визији. И, мање више, мислим да је то било и очекивано.

Суштински, једино ново је можда то што је предложио да се дијалог са Албанцима води на највишем нивоу, мада је он то помињао и у неким ранијим својим иступањима.

Тек ће се у практичном понашању нових власти видети да ли је реторика оштрија, а суштина иста у односу на претходну власт.

Санда РАШКОВИЋ ИВИЋ, бивша председница Координационог центра за КиМ: Најава битно другачије политике према Косову и Метохији

Николић је имао добар говор, јасан и оштар, патриотског карактера.

У делу у коме говори о уступцима Албанцима, кроз договоре Борка Стефановића које је држава намерна да настави даље, и ту је председник Николић дао прилично критичан тон.

Што се осталог тиче, све поздрављам, јер је то најава једне битно другачије политике према Косову и Метохији од оне коју је водила претходна власт.

Најважнији део који је изговорио је био да Србија не може напред без Косова и Метохије, а грађани Косова и Метохије не могу напред без Србије. Додао је да ми тако нешто нисмо тражили ни од једне друге земље и пледирао и упозорио свет да Србија неће ићи нигде без Косова и Метохије.

Извор Факти, 27. 09. 2012.

 

 

 

2 replies »

  1. Sve mogu da podnesem, ali ne mogu da shvatim, da o nekim značajnim stvarima za državu Srbiju, posebno o životnim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohije govori bivši ministar inostranih poslova Slobodana Miloševića najcrnjeg „srbina“ XX veka. Pa zar taj „čovek“ nije učestvovao u rasturanju Srbije, zar on ima moralnog prava da uopšte nešto izusti o Srbiji o narodu, zar ne bi bilo prikladnije da se našao na sudu i da odgovara za veleizdaju državotvornih i narodnih interesa. Narano, nije on jedini, ali on stalno nešto komentariše, a naši vrli novinari i komentatori isle kako je red da se čuje i živadin. E, crni živadine, ćuti i zaćuti već jednom, a vi novinari i komentatori prestanite da ga pominjete i objavljujete njegove „misli“!!!!!!!!!!!!!!

    Свиђа ми се