Анализа

Бркић – Непатриотска телевизија Б92


Непатриотска телевизија Б92

ФБР, Ј. Бркић
25.09.2012.

Нови серијал телевизије Б92, под називом „Патриотска пљачка“, свакако ће у јавности изазвати различите коментаре. Главна ауторка емисије, Бранкица Станковић, изјавила је, дан пре емитовања, да ће сигурно бити напада на екипу која је серијал реализовала, те да ће их називати издајницима.

Како је српски језик, као и све остало што је српско, изложено сталном притиску и урушавању, што споља, што изнутра, не могу да се не запитам: Како пљачка може да буде патриотска?

У истом маниру као кад се нечему лепом накарадно додају епитети попут „страва“ или „ужасно“ или „кул“, аутори серијала реч пљачка користе уз епитет „патриотски“!

По дефиницији, патриотизам, родољубље и домољубље је израз који у најширем смислу означава позитиван однос појединца или група према својој домовини или отаџбини (латински patria < грчки patris, πατρίς).

У складу са дефиницијом, јасно је да пљачка никако не може да буде патриотска, већ лоповска, криминална или издајничка! Наиме:

1. Уколико пљачку обавља појединац, он је лопов;
2. Уколико је обавља више људи, они су организована криминална група,

3. Уколико пљачку обавља држава или поједини њени представници, они су издајници своје државе и свог народа!

Дакле, самим називом новог серијала, Б92 показује јасну појам „патриотизам“ и на отворену Косовску рану дода још мало соли.

Са друге стране, у земљи каква је сада Србија, уколико се мало потрудите, сигурна сам да можете да сазнате шта је премијер јутрос доручковао. Мала земља, па се све зна. Тако је и сасвим сигурно да госпођа Станковић и њена екипа нису откирили ништа ново, те да полиција, сасвим сигурно, располаже са свим информација изнетим у поменутом серијалу. Из тог разлога, највеће питање гласи:

Зашто одговарајући државни органи не раде свој посао, прикупљају информације и спречавају криминалне радње, већ се то ексклузивно право додељује екипи  информативног и истраживачког програма телевизије Б92?

У извештају о притисцима и контроли медија медија у Србији, који је јавности представио Савет за борбу против корупције, дана 11.09.2011.године, наводи се следеће:

„Савет је током анализе обимне документације уочио три главна проблема медија:

1. нетранспарентност медијског власништва;

2. економски утицај државних институција на рад медија кроз различите типове буџетских давања;

3. проблем РТС-а који уместо јавног сервиса, има улогу сервиса политичких странака и владајућих елита, што све за последицу има затвореност медија за бројне проблеме са којима је Србија суочена, па и за проблем корупције.“

Комплетан текст извештаја може се прочитати на следећој адреси: http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/sr-Cyrl-CS/izvestaji/cid1028-1681/predstavljen-izvestaj-o-pritiscima-i-kontroli-medija-u-srbiji

У истом извештају може се прочитати и: „… у новембру 2010. продата је РТВ Б 92. Највећи акционар РТВ Б92 постало је домаће предузеће Астонко, чији је власник истоимено предузеће са Кипра, али је њен власник непознат…“

Дакле, какви су прави мотиви поменуте екипе, односно ко је финансирао истраживање овог серијала, не можемо да знамо, можемо само да нагађамо. На основу расположивих података, може се са сигурношћу тврдити да би телевизија Б92 прво требала да почисти своје двориште, односно да јавно представи ко су њени власници, како би смо знали и који су њихови интереси.

У супротном, поменути серијал непатриотске телевизије Б92 оставља мучан утисак да је ово још један атак који би требало да убеди српски народ да су Косово и Метохија терет кога се треба што пре ослободити, а да се истовремено сатанизују све патриотске организације које се залажу за очување територијалног интегритета и суверенитета државе Србије.

1 reply »