АУТОРИ

Слободанка М. Антић: КРШТЕЊЕ СВЕТЕ РУС И РАВНОАПОСТОЛСКА ВЕЛИКА КНЕГИЊА ОЛГА…


КРШТЕЊЕ СВЕТЕ РУС И РАВНОАПОСТОЛСКА ВЕЛИКА КНЕГИЊА ОЛГА 

570-01

Крену у Цариград са бројном свитом великодостојника. Са свим почастима би примљена на византијски двор, а Патријарх цариградски је дочека речима: „Благословена си ти међу женама руским, јер си се приклонила светлости оставивши таму, и да те благослове синови руски и њихови потомци.”
Патријарх је научи Уставу црквеном о посту и молитви, о милостињи и уздржању, о стрпљењу и трпљењу. Скрушено, сагнуте главе, слушаше кнегиња Олга, и рече: „Молитвама твојим Владико Свети, да буде чувана од сваког искушења и непријатности.”
После свечаности и њену част, на византијском двору, полазећи на пут, затражи благослов од Патријарха речима: „Мој народ је незнабожачки, као и син мој, помоли се за мене,

 Владико Свети, да би ме Господ чувао од сваког зла.” А Патријарх је благослови речима утехе: „Чедо моје, у Христу си се крстила и оденула. Христос ће те чувати као Ноја у ковчегу, као три младића у пећини вавилонској.”
Срећно се врати блажена Олга у своје кијевско кнежевство. Са собом је понела многе свете реликвије, међу којима је и животворни часни крст од дрвета, са натписом: „Светим крштењем обновила се и оденула земља руска у Бога.” Крст беше постављен на престолу Свете Софије, митрополије руске, сазидане руком њеног унука Јарослава, где и остаде све до најезде Монгола, који разорише Кијев.
Њен унук Владимир подиже мноштво храмова у Кијеву и са великим почасима пренесе њене свете мошти у нови храм Богоматере; сви који су присуствовали молитви прилазише и поклонише се, и многи добијаше исцељења.
И тако Равноапостолска Олга обави свето крштење древне кијевске Рус, а од тада потекоше и протекоше хиљадугодишње свете воде, те Русија у многомолитвеној и многомученичкој чистој вери стече име Света Русија.

Слободанка М. Антић
Из романа: ИСКУШЕЊА ЊЕНОГ ВЕЛИЧАНСТВА