Љиљана Јовановић

ФБР ИСТРАЖУЈЕ: „Како антене за мобилну телефонију можда убијају пчеле“ („Др Меркола“- превод Љ. Јовановић)


КОЛИКО СМО ИЗЛОЖЕНИ ШТЕТНОМ ЗРАЧЕЊУ МОБИЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ?

ФБР РЕДАКЦИЈА: Трагајући за Хаарповим антенама у Бељини код Барајева нашли смо једино „Теленор“ репетитор мобилне технологије. Наш чланак ТРАГОМ ХААРПА: НАШ РЕПОРТЕР ЈЕ КОД БЕЉИНЕ УСПЕО ДА ПРОНАЂЕ ЈЕДИНО МОБИЛНЕ РЕПЕТИТОРЕ је иницирао бурну расправу на тему „Хаарпа“, која се брзо преокренула у расправу о штетности и нерегулисаности употребе мобилне технологије у Србији.

Свима нама је познато да је кроз претходну „поданичку политику“ Тадићевог режима и његових „жутих претходника“ Србија стављена буквално у неоколонијални положај, безусловно прихватајући такозване „ЕУ стандарде“, чак и када су очигледно били на нашу штету. По многима Србија је постала такође и  својеврстан“отпад прљаве и нерегулисане“ Западне технологије. Једна од таквих „технологија“ је засигурно и мобилна,која је у нашу земљу ушла „на велика и мала врата“- сви смо сведоци да се мобилни репетитори и антене постављају буквално свуда, у насељеним местима (у близини школа, обданишта…), у селима (у близини, или чак на самим пољопривредним добрима).

Моја лична сазнања су да у већини развијених Западних земаља су успостављени одређени механизми заштите животне средине и људи, и да постоји доста стриктна регулатива где је дозвољена изградња инсталација мобилне технологије. Код нас то очигледно није случај. Наши „инсајдери“ су нам скренули пажњу на неке чињенице, пре свега из личног искуства са радом на тој технологији…

Тако смо сазнали да у Србији постоји најмање 2,000 мобилних репетитора (торњева) који и производе најштеније зрачење. Према једном инсајдеру, који је присуствовао мерењу зрачења Теленоровог репетитора у центру Пожаревца, тамо је екипа стручњака из Винче измерила штетно зрачење у радијусу од 7 км (овде се ради о локацији у центру насељеног места!?). Исти инсајдер нам је пренео запажање из његовог вишегодишњег искуства са одржавањем тих репетитора, да су он и колеге приликом скоро сваке посете репетиторима у унутрашњност, и њиховој близини налазили десетине угинули животиња- према његовим речима „глодара, јежева, птица…“ Једини разлог који он може да види за тако нешто јесте убитачно зрачење тих репетитора, бар у односу на „ситне организме“. По њему то је постало толики проблем да његова компанија плаћа посебно екипе „чистача“ којима је посао да скупљају и „одлажу“ те угинуле животиње.

Али најдрастичније сведочанство о штетности мобилних антена и репетитора јесте излагање радијацији која долази из „округилих(тањирастих) антена које емитује „бимове“(микроталасне снопове) ради трансфера „дате“ из једног у други репетитор. Према сведочанству „инсајдера“ један његов колега који је био изложен том „радијацијском снопу“ је ослепео усред последица изложености тог зрачења… По „инсајдеру“ веома је забрињавајућа  пракса постављања таквих врста репетитора у насељеним местима где постоји могућност да врхови стамбених зграда буду изложени тим „убитачним бимовима“!?  

Нас је исти „инсајдер“ снабдео и другим детаљима о штетности и нерегулисаности мобилне технологије у Србији, али ја као лаик не желим да се даље упуштам у ту тему, и надам се једино да овим уводником подстакнем стручњаке и „инсајдере“ да нам се обрате са својим мишљењем (пожељно писаним елаборатима) на ову комплексну тему, које ћемо потом без рестрикције и цензуре ставити на увид нашим читаоцима.

У наставку је превод чланка на тему штетности мобилне технологије на „пчелињу популацију“, са угледног сајта „Др Меркола“, коју је за вас превела наша колегиница из редакције (и професор биологије) Љиљана Јовановић… За разлику од овог мог лаичког увода, текст у наставку је настао као резултат озбиљне научне студије. Као и увек, закључке извуците сами… (уредник М. Новаковић)

—————————

Како антене за мобилну телефонију можда убијају пчеле

17 септембар 2012, СРБСки ФБРепортер

Извор: „Др Меркела“- ФБР превод Љиљана Јовановић

У ранијим истраживањима су окривљавали вирусе, гљивице, или пестициде, као разлоге за појаву „Поремећаја који изазива распад колоније“: CCD (Colony collapse disorder ), тј. угибање пчела. Тешко да могу да се игноришу резултати најмање двеју студија које указују на мобилне телефоне као највећу претњу.

Према истраживању на Универзитету у Ландау, када су ставили мобилне телефоне поред кошница, радијација емитована из мобилних телефона (900-1.800 МХз) била је довољна да спречи пчеле да се врате у кошницу.

Научници верују да је то зрачење мобилне телефоније довољно да се омете комуникација између пчела и роја у кошници. Сматрају да мобилни телефони изазивају ефекат резонанце који омета „плесни“ образац кретања, врсту језика којим пчеле комуницирају.

Недавно је у експериментима Саинуддеен Паттазхy, истраживач и Декан на Одељењу за зоологију на СН колеџу Пуналур(Индија), у Керали, (СН Цоллеге, Пуналур, Керала), такође утврдио да микроталаси из мобилног телефона сметају навигационим способностима пчела радилица.

Када је Паттазхy постављао мобилне телефоне поред кошница оне су пропадале у року од 5 до 10 дана. Пчеле радилице су нестајале, јер су губиле правац, нису се враћале у кошнице и никада нису нађене.

Додатна мистерија је било и то што паразити, дивље животиње или друге пчеле, које обично нападну овакву кошницу уопште нису прилазили уништеној колонији.

Паттазхy је изјавио:

”Навигационе способности пчела радилица су у зависности од карактеристика Земљиног магнетног поља. Електромагнетни таласи које емитују антене за мобилну телефонију и мобилни телефони, интерферирају са Земљиним магнетним пољем што је резултирало губитком навигационих способности пчела радилица. Због тога се оне нису враћале. Зрачење оштећује нервни систем пчела и оне губе способност летења”.

 ————————————-

ЛИНК НА ОРИГИНАЛНИ ИЗВОР:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/11/07/Honeybees-Face-Towering-Threat-From-Cell-Phones.aspx

—————————————————————-

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ:

 МОБИЛНИ РЕПЕТИТОР НА КРОВУ ШКОЛЕ У КОТЕЖУ: ИЗЛАЖУ ДЕЦУ ЖИВОТНОЈ ОПАСНОСТИ ЗАРАД ПРОФИТА!!!

ФБР ИНСАЈДЕР О МАНИПУЛАЦИЈАМА И ОПАСНОСТИ ПО ЗДРАВЉЕ И ЖИВОТНУ ОКОЛИНУ ОД МОБИЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ…