АУТОРИ

Србско сабрање Баштионик: ПОСЕТА МАНАСТИРУ ЈАСЕНОВАЦ И МОЛИТВА ЗА „СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ЈАСЕНОВАЧКЕ“…


13 СЕПТЕМБАР- ДАН КАДА СЕ НАША СВЕТА ЦРКВА МОЛИТВЕНО СЕЋА „СВЕТИХ МУЧЕНИКА ЈАСЕНОВАЧКИХ“

14 септембар 2012, СРБски ФБРепортер

Пише: Србско сабрање Баштионик, Бањалука

У организацији Светосавске омладинске заједнице епархије Бањалучке, чланови Србског сабрања „Баштионик“, у четвртак, 13.09.2012. г. посјетили су манастир Јасеновац у истоименом мјесту у Хрватској, у  Славонској епархији- на дан када се наша Света црква молитвено сјећа Светих мученика Јасеновачких.

Јасеновац, симбол српског страдања у протеклом вијеку, добио је манастир 2000. год. када је о Ваведењу Пресвете Богородице одлуком епископа Славонског Саве, комплекс парохијске цркве рођења Светог Јована Претече и Крститеља проглашен манастиром. Данас је манастир Јасеновац привремено сједиште епархије Славонске.

Чланови Сабрања посјетили су и Доњу Градину која се налази на десној обали Саве у Републици Српској, а била је саставни дио комплекса усташког логора Јасеновац. Према процјенама, од око 700 000 побијених у комплексу концентрационог логора Јасеновац, у Доњој Градини је побијено више од половине логораша- око 370 000!

На мјесту логора, у близини хумки страдалника и казана у којима су усташе правиле сапун од људских остатака- прислужене су свијеће за покој душа ових светих мученика.

 

Србско сабрање Баштионик, Бањалука

1 reply »