АУТОРИ

ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 5.део: Патријарх жали за „Југом“- Тадић уговара тајне преговоре са Тачијем…


ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 5. ДЕО: Посета америчких сенатора- Патријарх жали за „Југом“… Тадић уговара тајне преговоре са Тачијем…

13 септембар 2012, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

Депеша: „10BELGRADE334  2010-02-26 15:12:00 FOR OFFICIAL USE ONLY“

Током фебруара 2010 цела булумента „српских великодостојника“ је дошла на ноге америчким сенаторима Воиновићу и Шаину, који су тада пристигли у званичну посету Београду.

Овај сусрет који се одвијао углавном уз разне „пословне ручкове“ је био својеврстан вашар таштине и полтронства српске владајуће клике и неких највиших званичника СПЦ…

Амерички званичници су били више него задовољни са чврстом решеношћу  српског режима да се за Косово бори искључиво „дипломатским средствима“, чак и по цену да га тако потпуно изгуби!?

 ————–

У својим приватним сусретима са сенаторима министар Вук Јеремић је обећао да  ће у парламенту испословати Сребреничку резолуцију, и то са што већом могућом већином. Такође се отворено заложио за јединствену БиХ и њен улазак у НАТО, макар то и било супротно интересима Републике Српске.

 ——————

У посебним разговорима Тадић се похвалио сенаторима како је већ успео да по том питању (уласка БиХ у НАТО) поприлично да обради председника РС Додика!?

————–

Патријарх Иринеј се отворено изјаснио за евроатлантске интеграције, и истакао је  како је личног мишљења да америчке „слободе и демократија“ треба да постану узор и за Србију (вероватно је под тим мислио и на промоције хомосексуализма и осталих западних декаденција). У једном моменту се  чак „разнежио“ и нагласио како жали за старом Југославијом, рекавши како је она била много добро решење за све (осим за Србе?)…

————-

Шутановац је био прича за себе (тадашњи министар одбране)- отворено је лобирао да шаље српске војнике у мировне акције широм света, нагласивши да су већ у Чаду, али да би (по њему) били вољни да служе у „мировној мисији“  у Либану и на Кипру!? 

Изразио је забринутост за једну групу  српских кадета који су школовани (тајно?) на америчким војним академијама, како ће бити прихваћени по повратку у Србију!?  Такође је изразио забринутост због све  веће непопуларности НАТО у Србији, и у том смислу је предложио сенаторима да Српској војсци поклоне бар једно 20 до 30 хамвија (макар и половних)- што би по њему утицало да народ „заволи“ американце и НАТО.

Посебно је цинкарио сенаторима угледну групу од око 200 српских интелектуалаца који су потписали петицију против НАТО, што је по њему успорило његову (Шутанчеву) промоцију НАТО у Србији, али је био уверен да ће временом, он и „колеге“ успети да „наговоре“ Србе да уђу у НАТО (што је и његов лични сан?).

Такође је тражио сарадњу са американцима и НАТО око развоје Јужне базе за тренинг за „мировне операције“!? По питању уласка БиХ у НАТО и он је попут својих „колега“ изразио уверење да ту треба игнорисати интересе Републике Српске!?

Као посебну шансу за промоцију НАТО у Србији је истакао наилазећи војни аеромитинг у Србији, и од сенатора је тражио да се заложе код америчке војске да пошаљу америчке бомбардере на тај митинг (јер верује да ће народ бити срећан да их поново види?).

 —————-

Премијер Цветковић  је сенаторима нагласио да су односи са американцима много бољи од Бајденове посете у мају 2009 (тог дана током Баједнове посете је у Београду уведен полицијски час- а непосредно по напуштању Бајдена Србије- часни Владика Артемије је прогнан са Космета, али не од шиптара, већ од екумениста из врха СПЦ, очигледно по налогу западних тајних служби).

Цветковић је тражио још америчких пара на зајам, нагласивши да су претходних милијарду и шесто милиона долара већ спискали. Цветковић је такође истакао војну сарадњу Србије и Америке, нарочито са „гардом их Охаја“, али се пожалио да „необразовани“ српски народ још није спреман да уђе у НАТО (али да га они из владајуће коалиције  стално „омекшавају“ и да је само питање када ће…).

И премијер Цветковић је поносно истакао да Србија никада неће користити силу да поврати Косово!? (Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси- примедба аутора)

————————–

На крају да нагласимо,  да је током приватних разговора између Тадића и његовог саветника Ратковића и америчких сенатора- Тадић тражио помоћ американаца да приволе Тачија на директне али дискретне (читај тајне- далеко од очију и ушију јавности) „преговоре“ о КиМ.

Данас сви знамо како су ти издајнички преговори , у режиији Борка Стефановића, и по налогу Тадића, окончани- отвореном велиздајом и продајом Српских националних интереса Србије на КиМ.

 

„Викиликс сага“ се наставља…

Референца: http://leaks.hohesc.us/?view=10BELGRADE334

———————————————–

ПРЕТХОДНИ ДЕЛОВИ ФЕЉТОНА АУТОРА М. НОВАКОВИЋА: “ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ СРПСКИХ ПОЛИТИЧКИХ ПОЛТРОНА”:

1. ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ, 1. ДЕО: КАКО ЈЕ РАЗБИЈЕНА ЗАЈЕДНИЦА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ…

2. ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 2. ДЕО: АРТЕМИЈЕ И СРС НАЈВЕЋА ПРЕТЊА АМЕРИЧКИМ ИНТЕРЕСИМА НА КиМ 2006.

3. ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 3. ДЕО: ЂИЛАС ИМАО ОСЕЋАЈ ГАЂЕЊА ПРЕМА КОНУЗИНУ И ЗАХТЕВАО „ПРЕВЕНТИВНА ХАПШЕЊА ЧЛАНОВА ОБРАЗА…

4. ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 4. ДЕО: ТАДИЋЕВ РЕЖИМ СЕЧЕ ВЕЗЕ СА МОСКВОМ…

5. ВИКИЛИКС- ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА ИЗДАЈЕ 5.део: Патријарх жали за „Југом“- Тадић уговара тајне преговоре са Тачијем…

11 replies »

 1. Сви треба да мрднемо д..е а не да чекамо да нам други очи отварају, а ми само да критикујемо. Захвалан сам свим добронамерним Србима, ауторима и коментаторима текстова, јер је и то део борбе за очувањем онога што нам не могу узети. ДУШЕ.

  Свиђа ми се

 2. Nedovoljno je tumačiti originalne izvore iz ličnog ugla, bez priloženog prevoda, kako bi svako zainteresovan imao prilike da pročita, razmišlja i povezuje. U prilog tome, prevod na srpski Vikiliks depeše 06BELGRADE1407 [http://babeidede.wordpress.com/2012/09/10/vikiliks-tadic-i-kostunica-1-9-2006/].

  Свиђа ми се

  • Већ сам доле одговорио „Микију“, а ево сада свим „бабама и дедама“- Немамо капацитете да све преведемо- ми смо јевтина „падобранска школа“- уз све те текстове наводим и извор(„хтмл линк“), па ако је неки преводилац вољан да одређени документ преведе, радо ћу уврстити тај превод у чланак… Иначе у мом есеју, свакако полазим из „личног угла“, јер сваки ауторски рад јесте „личан“… Због краткоће времена и свих других обавеза, приликом резимирања тих докумената бацам акценат на „прљаве активности“ наших политичких полтрона- о оним њиховим „другим активностима“, ионако довољно извештавају њихови „мега-медији“…
   П.С. Некад сам радио доста превода,од којих има неколико у оквиру Српске секције „Глобал Рисерча“ и неких других „јачих“ страних сајтова, али сада због презаутости и здравља, тај део активности сам драстично редуцирао (али деси ми се и то некад). У сваком случају хвала на добронамерној критици…)

   Свиђа ми се

   • Gosn Novakoviću jasno mi je sve. 🙂 Previše je vremenski sve to zahtevno. A traži i dosta slobodnog vremena i dobre forme. Svakako da je autorski doprinos u smislu ličnog ugla nemerljiv, ali ima ono ali baš zbog nepoznavalaca engleskog jezika… razumeli smo se u svakom slučaju. Ako neka od depeša koju prevedemo u narednom periodu bude interesantna Vama za analizu, Vi je slobodno preuzmite kao dodatnu potku čitaocima. Svako dobro.

    Свиђа ми се

  • У праву сте, најбољи би био превод, али за мене лично је то сувише велики посао… Преводиоци (наших пар волонтера) нам обично преводе „крупније“ ствари, и то кад стигну… На овај начин- кратким препричавањем „избацим суштину“ појединих депеша, а они- високо мотивисани читаоци могу на приложеном линку на оригинал текст да активирају „гугл преводилац“ који ће им отприлике превести све детаље текста, али због своје имперфекције може мало да извитопери смисао, јер енглески је поприлично уврнут језик… (не важи она Вукова „читај као што је написано“)…

   Свиђа ми се