Балкан

Сведоци: Мерчеп наређивао ликвидације цивила!


Члан некадашње хрватске владе националног јединства Живко Јузбашић изјавио је у уторак на суду у Загребу да је Томислав Мерчеп наређивао припадницима своје јединице ликвидације цивила.

11. 09. 2012.  Бета

Монструм: Томислав Мерчеп

Ескадрон смрти

„Јединица Томислава Мерчепа била је ескадрон смрти“, рекао је Јузбашић у наставку суђења Томиславу Мерчепу за ратни злчина над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991.
Он је Мерчепа назвао „алфом и омегом“, особом која је као непосредни старешина издавала директна наређења припадницима своје паравојне формације.
Томиславу Мерчепу суди се на Жупанијском суду у Загребу да је као командант резервне јединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. Оптужница га терети за убиство 43 особе међу којима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак још три особе.

Будући да је у влади био задужен за међунационалне односе, Јузбашић је сведочио да је у неколико година стотине особа од њега тражило помоћ због одвођења, претњи и застрашивања људи само зато што су били Срби, као и да се увек помињала јединица која је сејала смрт. О свему је, како је рекао, обавештавао државни врх на челу с тадашњим председником Фрањом Туђманом.

Томислав издајник

Слично је сведочио и бивши ратни премијер Јосип Манолић, који је на суду у Загребу рекао да је државни врх знао да су „мерчеповци“ одводили српске цивиле, али да је постојала политичка процена да се не процесуирају „домаћи људи“, како то не би искористила друга страна.
Сведок је Томислава Мерчепа назвао издајником, јер је, како је сведочио, одбио да учествује у пробоју на Вуковар.

На суду у Загребу сутра би требало да сведочи бивши „мерчеповац“ Синиша Римац који је 2005. осуђен на осам година затвора због убиства једног Србина у Пакрачкој Пољани крајем 1991.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић 2010. помиловао је Римца на крају свог мандата, смањивши му казну за годину дана.

Таква одлука изазвала је бројне критике будући да је Римац један од припадника „мерчеповаца“ који су признали ликвидацију загребачке породице Зец, међу њима и 12-годишње Александре, крајем 1991, али за тај злочин никад нису одговарали због процедуралних пропуста, односно признања без присуства адвоката.

5 replies »

 1. Томислав Мерчеп и његова паравојна јединица је убила 200 српских цивила у Вуковару и то ПРЕ него што су икаква војна дејства у граду почела, њих око сто је убијено у згради општине тј у подруму општине. Фрањо Туђман је за све то знао и није учинио ништа да га спречи, на крају је морао да пошаље Мерчепа у западну Славонију јер је Мерчеп претерао у убијањима.

  Јован Бабић,

  Мислим да грешите у вези „Овчаре“, ви тврдите да је то мит, вероватно хоћете да кажете да је превара слична Сребреници. Убијања на Овчари треба посматрати на овај начин:

  У ЈНА је 1991-е још увек била јака „наднационална“ југославистичка фракција, то су људи који су хтели извршити неку врсту пуча против националистичких нових власти како би Југославија била сачувана на истој идеологији. Требало је за то бацити љагу на власти република и представити их као фашисте. Део људи те југословенске обавештајне службе је отишао у Загреб да подигне у ваздух објекат на јеврејском гробљу и представи Туђмана као антисемиту, међутим ухваћени су јер су били веома траљави. Хрвати су ступили у контакт с војном обавештајном службом и рекли да ће изаћи у јавност с овим. Друга опција је била да обавештајна служба ЈНА обави један посао за Хрвате. Већ погађате, тај посао је био стрељање тачно 200 хрватских заробљеника на Овчари, а обавили су га предратни сарадници службе из Вуковара, махом ситни преваранти и криминалци, као и неки који су дуговали новац убијенима. Хрватима је ово стрељање било преко потребно јер се западно јавно мнење почело окретати против њих, побили су стотине, можда и хиљаду српских цивила у Госпићу, као и у Вуковару, и можда не би добили признање државе. Тако се десила „Овчара“ а сарадници службе су добили апсолутну власт у Вуковару после ослобођења. Генерал Васиљковић из војне службе безбедности је зарадио 2 милиона марака које је изнео из Вуковарске банке за свој злочин, али прави злочин према српском народу се десио у третману хрватских заробљеника који нису били стрељани већ пребачени у Митровицу, Стајићево и Ниш.

  Вероватно у договору с Туђмановим врховништвом они су наставили да немилосрдно премлаћују заробљенике представљајући се као „четници“. Међу тим заробљеницима било је и нормалних људи, мобилисаних вољно и присилно, као и оних склоних усташкој идеологији. Врх службе који је премлаћивао те људе су сви били људи обојени титоистичком идеологијом братства и јединства, међутим у соби где су их тукли постављали су слику Драже Михајловића како би створили још већу мржњу према „четницима“ тј Србима. Можда је вешање слике Драже мало необично за официре који су чланови Партије?
  Наравно онај ко је прошао кроз све ово, ако је био обичан нормалан човек за тих 5-6 месеци постао је жестоки србомрзац, а ако је неко већ био усташки оријентисан он је постао још већи усташа.

  Сећате се да је Бранимир Главаш изјавио у Сарвашу, кад је извршена размена „Слободно реците да сте усташе, и јесте“. Главаш није ово рекао без разлога.
  Туђман је овим „српским концентрацијским логорима“ (како су то звали у хрватској пропаганди) много добио, бивши заробљеници су проглашени логорашима и „хрватским бранитељима“ и они су постали недодирљиви у Хрватској, добили су доживотну ‘мировину’ и одрешене руке за сваки бизнис и сваку пљачку, а њима се придружило још 30-ак хиљада лажних „бранитеља“ и лопова опортуниста, што је Туђману посебно одговарало јер је Туђман тражио покриће за своју велику пљачку Хрватске.

  Нажалост наш народ је постао жртва веома покварених игара.

  Остало је историја.

  Свиђа ми се

 2. Поштована господо!!!!!
  У име правде и обаранја још једног мита, такозваног стратишта званог
  „овчара „, пронађите Томислава Мерчепа у Вуковару и нјегова наређенја о ликвидацији СРБА ЦИВИЛА пре почетка тзв. ратног сукоба на територији неоусташке Хрватске државе. Покрените истрагу и видећете шта ће се догодити са „овчаром“ !!!!!!

  Свиђа ми се