ДЕШАВА СЕ...

Беседа Патријарха екуменисте и пацифисте на крају МИСЕ (!) у римокатоличкој цркви у Сарајеву 9.9.2012.


БЕСЕДА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА
на крају мисе у римокатоличкој цркви у Сарајеву, 9.9. 2012.

Извор: Инфо служба Срби на окуп

Patrijarh Sarajevo

Имајући у виду речи Апостола Павла да у свему и свачему благодаримо Господу, и ја благодарим Господу што ми је дао прилику да се данас нађемо у светоме храму, са нашом браћом по вери, и да поздравим плирому цркве Римо-католичке, заједно са домаћином, кардиналом Пуљићем, као домаћином ове бискупије, и да поздравим свештенство, које припада овом храму и граду, и верни народ, који и сада и увек испуњава лепоту овога дома Божијег у коме се сви ми сада налазимо.

Мени је драго што могу, као Патријарх Српски, да посетим град Сарајево, у којем, поред наших Православаца, живе браћа Римо-католици, и браћа Муслимани, као један народ, као народ Божији, који носи слику, прилику и лик Божији у себи.

Зато смо дужни волети и љубити свакога, сваку личност човекову, у чијем се лику огледа лик Божији. То нам заповеда Господ Христос, Који нам заповеда да љубимо ближње своје, али не само ближње своје, него и да даљне, па чак и непријатеље своје. То може онај који носи Христа у себи, ко је испуњен благодаћу Божијом, истом силом, истом снагом духовном, и омогућености да чини и љуби и људе, све људе изреда, и твар Божију.

Благодарим Господу што сам данас у овом светом и дивном храму, и сећам се речи Псалмопевца Давида: „Како је лепо и дивно кад браћа живе заједно.“ Заиста, како је лепо и дивно видети, пре свега, нас, Хришћане, зближене и сједињене, у којима почива Дух Свети и благодат Божија.

Јер смо сви призвани да будемо браћа, а и деца Божија. Али, не може се бити дете Божије ако се не љуби оно што Бог највише воли и цени. Зато је молитва свих нас да се и ове благодатне и духовне заједнице чешће збивају и догађају у нашем животу.

Поготову у времену у коме живимо, у времену где зло тријумфује, где су вредности помакнуте на периферију људских интереса и идеологија, у свету у коме је врлина изгубила вредност, и много што-шта друго заузело њено место. У таквом свету у коме живимо, пред нама, Хришћанима, је велики задатак да ширимо Реч Божију, да ширимо Истину, Коју смо примили, и Коју смо обавезни да на Њој темељимо свој живот, али исто тако да будемо и апостоли своме народу и другим народима, да би преко нас Реч Божија дошла и продрла до свакога бића, до сваке личности људске.

Зато, посматрајући вечерас на овој светој служби ову заједницу нашу, молим се Господу да нас зближи.

Много је прошло времена како смо ми, Хришћани, подељени.

Наш народ има пословицу, када каже: „ Подељена кућа је осуђена на пропаст.“ Дакле, да не би били подељени, морамо учинити све да би били ближи једни другима. Много времена је прошло у тој подељености… Да се зближимо ми, Хришћани, који имамо једно исто Јеванђеље, које смо чули вечерас овде, и многе друге истине које су нам једне јединствене, и на том би требали да градимо нашу духовну будућност, будућност цркве Христове, чији смо чланови, и ми смо позвани да ширимо, и утврђујемо у овоме свету.

Ја Вас све поздрављам, на челу, као што рекох, са домаћином ове бискупије, и са свима онима, и све оне који се труде и раде на делу Божијем, на делу Јеванђелском .

И, имам слободу да са овог светог места, пре свега представницима црквене јерархије и свој браћи Хришћанској, упутим један апел, а то је да се потрудимо, да учинимо, да град Сарајево не остане без Хришћана. Ово је древни, хришћански град, и обавезни смо, и позвани смо да сачувамо оно што смо наследили. Да дамо свој допринос томе што смо примили и сачували, и да генерацијама које долазе после нас оставимо оно што смо наследили. А Хришћанство је највећи дар Божији, зато морамо учинити све, пре свега својим животом, својим односом према својим ближњима, како према Хришћанима, тако и према онима који нису Хришћани, да им покажемо својим животом зашто смо Хришћани, и оно што нас одликује као оне који носе и лик Божији, а који носе Истину, Христом објављену.

Са таквим жељама и молитвама Господу ја Вас још једном поздрављам, и молим се Господу, заједно са свима Вама да нам Господ да МИР, МИР БОЖИЈИ, оно што нам је најпотребније у нашем времену, узбурканом и хаотичном времену, да нам Господ да Свој Мир, да у томе миру, и у тој благодати проживимо своје време, које живимо. Да прославимо Бога својим животом, својом речју, и да тако учинимо све оно што смо као Хришћани дужни да чинимо у времену у коме јесмо и у Цркви Христовој, Која постоји и дела у овоме свету.

Све Вас поздрављам, на челу са преузвишеним надбискупом, браћом епископима и архијерејима нашим, свештенством, са жељом да нас Господ благослови, и да нам додели Свој МИР, а ми смо овде једним дивним поводом, да разговарамо о миру, и да видимо који је наш допринос и наша могућност да допринесемо миру, толико важном, и свету у коме живимо.

Нека је благослов Божији на свима нама, сада и увек. Живели. Амин.

+++
Објављено 10.09.2012 у 10:45
Извор: Борба за веру, Србел

Како је прошао први дан посете екуменистичке делегације СПЦ Сарајеву

У Сарајеву је јуче отворен 26. Светски екуменистички сусрет за мир, који се ове године одржава под мотом „Наша је будућност живети заједно – Религије и културе у дијалогу“.

Председавајући Председништва БиХ и осведочени србомрзац, Бакир Изетбеговић, обраћајући се пред 300 учесника скупа, пожелео је да из Сарајева оде снажна порука о могућности заједничког живота у БиХ.

Патријарх српски Иринеј је рекао је да су овакви скупови, на којима се потенцира дијалог, један од предуслова који дају наду да се будућност може градити у миру.

„Елитни“ скуп

Присутнима су се обратили и надбискуп врхбосанки кардинал Винко Пуљић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци, који су нагласили да изградња мира и заједничког живота припадника свих религија у БиХ нема алтернативу.

Учесницима скупа, након тога, пренесена је и порука папе Бенедикта Шеснаестог, који је овај сусрет за мир, назвао „изразом хододчашћа према миру“, наводећи да од првих сусрета 1986. године у Асизију они и даље дају радост и утјеху.

Организатори сматрају да би ово требао да буде највећи догађај религијског и политичког дијалога од протеклог рата у БиХ, на којем се очекује учешће стотинак верских поглавара, и званичника из политичког и културног живота из више од 60 држава.

Међу учесницима сусрета очекују се, између осталих, италијански премијер Марио Монти и председник Европског савета Херман ван Ромпеј, руски православни митрополит Кирил и остали представници великих светских религија, као и председници Црне Горе и Хрватске филип Вујановић и Иво Јосиповић.

Међународни сусрет за мир организују Заједница Светог Егидија са Српском православном црквом, Католичком црквом, Исламском заједницом у БиХ и Јеврејском заједницом БиХ.

Фотогалерија са првог дана скупа

Фотографије o посети екуменистичке делегације СПЦ Сарајеву, преузете смо са званичног сајта СПЦ, на коме су постављене без потребних појашњења: ко, где, зашто, како, шта… То је сасвим у складу са начином рада и мисијом неформалног патријарха СПЦ, њеног доживотног портпарола и шефа њене информативне службе –  епископа бачког Иринеја Буловића.

Иначе, већина фотографија је из сарајевске катедрале Срца Исусова (остатак је са сарајевских улица), где је, у организацији латинске заједнице Свети Егидио из Рима, јуче одржано „мисно славље“, као почетак „молитве за мир“,  које је предводио кардинал Винко Пуљић, а на коме је учествовала и екуменистичка делегација СПЦ (дочекана уз звоњаву катедралних звона).

Овим чином су српски екуменисти, ко зна који пут, грубо погазили каноне православне цркве, који за ово (не)дело предвиђају свргнуће и одлучење. Но, пошто је СПЦ тренутно окупирана од стране екуменистичко-новотарске већине у Сабору, њима, за сада, нема ко да суди. Сваки човек, међутим, може да чини шта хоће, али не и докле хоће. Јер, коначан суд припада Богу. Нама остаје само да се молимо Њему Свемогућем да ову отворену издају светог Православља и срамоћење СПЦ и њених верника што пре заустави.

Екуменистичка делегација СПЦ у Сарајеву: епископ бачки Иринеј (неформални патријарх СПЦ), (формални) патријарх Иринеј и епископ херцеговачки Григорије (иначе, фудбалер, надалеко познати винар, узгајивач коња, љубитељ брзих и скупоцених аутомобила – једном речју, љубитељ свега што воле „млади“ а богати људи…)

„Еухаристију“ у катедрали Срца Исусова у Сарајеву  предводио је кардинал Пуљић (уз саслуживање патријарха Иринеја, рекли бисмо по слици) у заједништву с четворицом кардинала: кардиналом Куртом Кохом (Кох), председником Папског већа за унапређење хришћанског јединства, кардиналом Пол Попардом, пензионисаним председником Папског већа за културу, кардиналом Жан Пјер Рикаром, надбискупом Бордоа, и кардиналом Крешенциом Зепом, напуљским надбискупом, као и с још десеторицом надбискупа и бискупа уз саслуживање четрдесетак римокатоличких свештеника међу којима је био и фрањевачки провинцијал Босне Сребрене фра Ловро Гавран.

+++

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

10 replies »

  • Није проблем да оде/оду „Иринеји“, проблем је њихова већ поголема заоставштина школована по њиховим утицајем (new-владике,свештеници …).
   Патријарх Иринеј чак није ни „врх леденох брега“ већ фигура која је истурена да нам се други (јеретици) смеју ….. стварно,на жалост, „црни“ се врло радује а има и зашто.

   Свиђа ми се

 1. СПЦ је потпуно пропала као национална институција и она оваква трула каква јесте не може бити способна да буде стожер идеологије уједињења српског народа, а поготово није способна да промовише уједињење Срба свих вера и верских убеђења.

  Свиђа ми се

  • Молим вас,Замундије, обратите пажњу да није СПЦ-а патријарх+“патријарх“+ вл.Григорије и њима слични.
   СПЦ-а је претурила преко главе и тежа искушења од ових унутрашњих и траје много дуже од једног патријарха и екуменистичке клике око њега и са њим.
   Против Вере и СПЦ-е одлучно НЕ а против оних НЕДОСТОЈНИХ чина и места у њој одлучно НАПОЉЕ да не загађују Веру ….. и онако ће на крају проћи као безумни Арије (још један који је хтео да ради против Православне Цркве а у оквиру ње).

   Свиђа ми се

 2. У стара времена епископи и патријарси (прави, истински, врлински хришћани ) су бежали од толике части јер су се осећали недостојни да стоје пред Богом као представници народа.
  Каже се да су они (истински пастири) откривани Божјом Вољом и знаком …… шта сада имамо куповину владичанских титула, умножавање истих по потреби ради прегласавања на саборима, пљување по Светом Предању, канонима и то све ЈАВНО !
  Нисам тзв.зилот, обичан сам верник, слаб и недостојан (просечан у свему) али сам СРБИН и недам на СРБСТВО и ПРАВОСЛАВЉЕ те зато браћо СРБИ почнимо се спремати за чишћење СПЦ-е по КАНОНИМА јер „духовно/верске вође“ тј. „пастири“ се показаше ανάξιος (анаксиос) НЕДОСТОЈНИ те страхујем да Господ не учини следеће : „… ударићу на народ због грехова вођа народних…“ !
  Зато, СРБА ради АНАКСИОС патријарху Иринеју, владико Иринеје Буловићу ….. и то толико да, по канонима, ни у манастире као обични монаси не можете већ из МОРАТЕ бити одлучени (избачени) из Једне Свете и Апостолске Цркве као труле јабуке да не кварите здраве а на опомену онима који вам повероваше да и њих исто не захвати.

  Свиђа ми се

 3. Nece ovo na dobro izaci. Lose ce proci ovaj ekumenistici srPski patrijarh i njegova verna pratnja. SrBski narod ce ispljuvati papu u Nisu 2013. Sramota ce ekumenistickog patrijarha biti. Moguce da ce doci i do organizovane pobune protiv glavnih ljudi u SPC. U tom slucaju, sve one koji posle NDH i leta 95 zajedno sede sa organizatorima srbofobije u hrvata, treba povešti na ulicno osvetljenje na Terazijama. Dakle i ekumenistickog patrijarha srPskog i vladike njegove i sve koji su za saradnju sa onima koji su nam toliko puta se napili nevine krvi treba povešati!!!. Brutalno jeste, ali braco Srbi i sestre SrBkinje, bojim se da drugacije ne moze, ako nam je do opstanka SrBskog imena, kulture i etnickog prostora stalo!

  Свиђа ми се