Језик

У Новом Саду основано Удружење „Свети Сава“ за заштиту људских права СРБА!


Еколошки Покрет Новог Сада

На дан Светог пророка Илије у Новом Саду, на иницијативу две даме, Маје и Марије, основано је Удружење за заштиту људских права Срба „Свети Сава“.

Колективни оснивачи овог удружења су Еколошки покрет Новог Сада, Удружење за заштиту српског језика „Ћирилица“ и Удружени пољопривредници Србије. За председницу овог удружења изабрана је Марија Кондић.

Оно што је привукло колективне осниваче, поред других угледних појединаца овог удружења, је нови поглед на проблематику заштите српског писма које су иницијатори изнели преко угрожености људских права Срба која су у великој мери ускраћена немогућношћу да користе своје писмо, своју духовну баштину, иако им Устав РС у члану 10 то експлицитно гарантује.

Ако упалите ТВ, готово сав писани текст најаве програма, рекламе и титлови филмова су на латиници. У маркетима су сви називи производа и декларације о производу написани латиницом. Минерална вода Књаз Милош, па још етикета на латиници, како то глупо изгледа! Називи привредних организација, банака, маркета, поште, до последње трговачке или занатске радње су такође исписане на латиници. Новине су огромном већином писане латиницом, децу нам у школи уче латиници од првог разреда.

Над Србима се јавно спроводи духовно насиље, ускраћује им се људско право. Пошто људска права гарантује Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода, ово новоосновано удружење самим својим називом указује на нове могућности борбе против духовног насиља над баштином српског народа.

За почетак су одређени први кораци у раду Удружења за заштиту људских права Срба „Свети Сава“ као:

 • упућивање захтева Народној банци да се повуку новчанице са латиничним писмом,
 • упућивање захтева РРА да се са ТВ екрана уклони латиница,
 • да се не рекламирају производи чије су рекламе на латиници итд.,
 • да се Народној скупштини упути захтев за доношење закона о различитом опорезивању свега исписаног на латиничном писму.

Националној организацији за заштиту потрошача биће предочено и наведено право потрошача и упућен позив за акцију да се производи и декларације исписују на службеном језику државе Србије који гарантује чл. 10 Устава Републике Србије. Уколико се произвођачи намирница и предмета опште употребе не одазову позиву за поштовање службеног језика, планира се упућивање позива потрошачима за бојкот производа чији су називи исписани на латиници, поред покретања судских процеса због угрожавања људских права срба.

Локалне самоуправе би се такође могле укључити у акцију заштите људских права Срба доношењем нових прописа у оквиру комуналне одлуке о јавном реду и миру да се рекламне табле и називи фирми исписаних на латиници, у средини где је већинско становништво српско, опорезује двоструко и више.

Нови приступ заштити ћирилице искључиво преко заштите људских права, упућује на оптимизам и помак у овој области. Заштити ћирилице ће велики допринос дати и доказ о фалсификовању Вуковог речника у репринт издању 1976. године који је изнео проф. Драгољуб Збиљић, чиме коначно падају у воду све обмане типа „српске“ латинице, богатства двају писама једног народа и сличне подвале измишљене да би се лакше полатиничио српски народ.

Основно обележје једног национа је језик – уништиш ли му језик, нестаје и нација, односно српски народ. Нимало случајно се образовни програм у Србији не деградира до нивоа карикирања као што је недавно био случај са упутством о оцењивању тестова при полагању пријемних испита за средње школе које је прописало министарство.

Из делимично наведених проблема који оптерећују људска права Срба да се видети да ће посла и акција бити за сва удружења која се баве проблематиком заштите српског писма. Размена идеја и заједничке акције на ширем плану су зато више него добродошле. Само заједничком борбом се можемо одупрети све дрскијим покушајима уништења српског писма и његове духовне баштине.

5 replies »

 1. * Pomaze Bog! Veoma lep pokkret i treba ih vise imati danas u Srbiji, Nalpre se izvinjavam za latinicu ali zivim van zemlje pa me mozete razumeti ali govorim, citam i pisem strogo srpski.* * Pored ostalog vidim borbu za pismp koje je pored religije veoma vazno za odrzavanje nacije.* *Trebamo se drzati reci Stevana Nemanje ( Sveti Simeun ) koji je davno rekao mudru izreku ato je: * *BRACO NE UZIMAJTE TUDJE RECI JER KOLIKO IH VISE IMATE VISE PRIPADATE NJIMA. do cega ie i konacno doslo i to sluzeci se recnikom najvecih neprijatelja danas. Dosta o tome jasno je treba poceti raditi na tome i to hitno dok nije prekasno gubimo nacionalni izgled i drzavu vec smo pri potpunom kraju zato vas upozoravam ozbiljno. Stranizam je poceo kod nas od davnina koje kropz ropstvo a koje kroz modu pa su neki u srbiji ucili francuski a u vojvodini nemacki kao toboze neka gospoda sa prazim lukom pozadi. Komunisti su se sluzili da ih narod ne bi dovoljno razumeo sta govore. A danas je potpuno preovladao pa cak i mnoge od ti reci se uzimaju nepravilno po srpskom ili cak nemaju ni pravo znacenje to su pokondirene tikve koje govore visokim stilom (lupaju) jer se stidi svog jezika koji ga pravi toboze seljakom.* * Ali moram i vama da prigovorim jer i vi kao borci za pismo takodje gresite. Evo izvadjene reci iz vaseg clanka:* * * * TITLOVI = TITLE CITA SE (TAJTL) ZNACI NASLOV, ZAGLAVLJE, NAZIV* * KONVENCIJA = DECIJA PRAVA* * DEKLARACIJA = OGLAS, OBAVESTENJE* * EKOLOSKI = ZIVOT SREDINE* * EKSPLICITNO = ALKOHOLIZAM, VOLETI ALKOHOL* * PROPAGANDA = JEDNOSTAVNO REKLAMA ( politicka, prodajna ili dr. )* * KARIKATURA / KARIKIRANJE = ISKRIVLJENOST, IZOPACENJE ( nekog originala )* * AKCIJA = VREDNOSNI PAPIR ili PREUZIMANJE* * Zasto ne koristite srpske reci kad se vec borite za pismo / pravopis vi prvi morate izbaciti sve stranizme pa onda uticite i ucite druge. Dobar ste posao zapoceli ali radi te ga propisno. Zeleo bih odgovor ali bez opravdavanja jer u ovom slucaju niste u pravu. Nego bih zeleo znati sta cete uraditi. A sta cete pomisliti ne interesuje me i nije vazno. Uz Boziju pomoc* * * * Ljuba Jovanovic smederevac* * * * *

  2012/9/4 „ ı“

  > ** > posted: „ > , , , > “

  Свиђа ми се

 2. Идеја је добра али и сулуда и самоубилачка, поништава се другим захтевом. Ко може да натера оглашивача да се оглашава на ћирилици кад је и једно и друго писмо равноправно. Могу само да се захтевају званичне ствари да буду на ћирилици. Остали морају да се едукују, подучавају и лепо да им се указује на то. Јер лепа реч и гвоздена врата отвара. Штампањем интересантних књига, сликовница, прављењем игрица којим би тексуалне ствари биле исписане ћирилицом однеговаће нове чуваре ћирилице. Ја лично пишем ћирилицом, пола моје фамилије не пише јер реално и незнају је, нису учили, није нико обраћао пажњу на то и то је готова ствар. Они су одрасли и брину друге бриге, али ни секунде се неби противили да њихова деца буду бољи од њих и да као прво писмо им буде ћирилица. И тако за 20 – 30 година можемо да имамо много бољу ситуацију.

  Свиђа ми се

  • Naravno da sam za to da srbica(ružno nazvana ćirilica od jezuita, implicirajući da Srbi pre srbina Ćirila i brata mu Metodija, nisu imali pismo) služim se sa oba pisma, a srbicu nemam u kompu, ali odbrana srbice nije jedino polje gde se možemo angažovati!!!!Pozdravljam inicijativu i pružit ću svu svoju pomoć!!!

   Свиђа ми се