АУТОРИ

НИНИЋ: Хоменова фирма добила два тендера у Ковину- Специјални додатак: Све Хоменове „мућке“…


Део понтона у Ковинском Дунавцу, Фотограф: http://www.radiobus.rs

Хоменова фирма добила два тендера у Ковину

29.08.2012 ПИШТАЉКА

Фирме оца и мајке Слободана Хомена пословале су са државом и учествовале на тендерима док је он био на функцији државног секретара у Министарству правде, сазнаје Пиштаљка. Документација до које је дошла Пиштаљка доказује да је Слободан Хомен обмануо јавност када је рекао да фирма његовог оца никада није пословала са државом.

„Фирма мога оца увек је исплаћивала порезе и доприносе и враћала кредите на време – без кредита не би могла да опстане. Ја у њој никада нисам радио. Фирма никада није пословала ни са једним државним органом , нити учествовала на неком тендеру“, рекао је Хомен у уторак у изјави за Танјуг. Предузеће за производњу регулационе опреме Инова д.о.о. из Београда, чији су директор и власник отац и мајка бившег државног секретара у последњих годину дана добило је два тендера од Општине Ковин укупне вредности 7.270.400 динара, сазнаје Пиштаљка.

Да фирма Инова д.о.о која је у власништву породице Хомен послује са државом, на суду је потврдио директор предузећа и отац бившег државног секретара Боривоје Хомен. У записнику са главне расправе у поступку за привредни преступ, одржане 15.9.2010. године у Привредном суду у Београду (предмет: 2 ПК 2003/10) – о чему је Пиштаљка такође писала – стоји да је окривљени Боривоје Хомен рекао „да се правно лице бави производњом иновативних производа регулационе опреме, да послове добија искључиво путем тендера и да би га било какво кажњавање онемогућило да учествује на тендеру“.

Према подацима до којих је Пиштаљка дошла види се да је породична фирма Хоменових Инова учествовала и победила на тендерима које је октобра 2011. године и јула 2012, на самом крају мандата Слободана Хомена, спровела Општина Ковин  на чијем челу је био функционер Демократске странке, а чија је укупна вредност 7.270.400 динара.

На првом тендеру за постављање плутајућег објекта-понтона на Дунавцу у Ковину фирма Инова победила је са понуђеном ценом од 2.847.000 динара са ПДВ фирму Енигма идеа д.о.о. из Београда која је понудила цену од 4.248.000 динара са ПДВ. На другом, овогодишњем, тендеру за набавку и постављање понтона за формирање пловног пристана на Дунавцу у Ковину фирма Инова је победила са понуђеном ценом од 3.870.400 динара са ПДВ. У овом случају фирма Енигма идеа д.о.о. је понудила цену од 4.838.000 динара и доставила неисправну понуду, без адекватних потврда произвођача и надлежних органа.

Индикативно је да је руководство општине на оба тендера позиве за достављање понуда слало само на адресе три иста предузећа: Инова, Енигма идеа и Монтажа плус д.о.о. из Београда. У оба случаја предузеће Монтажа плус д.о.о. пропустило је могућност да достави своју понуду, док је предузеће Енигма идеа д.о.о. достављало понуде које премашују унапред утврђену вредност набавке која је понуђачима била позната. Комисији за јавне набавке није преостало ништа друго него да или обори тендере или набавке додели Хоменовој фирми.

Када је реч о другом тендеру који је општина Ковин спровела у јулу 2012. године, понуда фирме Инова је износила 3.280.000 динара без ПДВ, док је процењена вредност мале набавке износила 3.300.000 динара без ПДВ-а, а што је за свега 11.000 динара мање од горњег лимита за набавке мале вредности. Набавке изнад 3.311.000 динара у 2012. години третирају се као тзв. набавке велике вредности за које се спроводи отворени поступак, па се може поставити питање колико би у конкретном случају јавно објављивање позива и већа конкурентност погодовали фирми Боривоја Хомена.

Према документацији до које је дошла Пиштаљка, први уговор додели јавне набавке предузећу Инова потписао је 14.10.2011. године директор предузећа Боривоје Хомен, председник општине Ковин Славко Бранковић и директорка Фонда за грађевинско земшиште, путеве и комуналну потрошњу општине Ковин Татјана Будаковић. Иначе, на функцију председника општине Ковин Славко Бранковић изабран је као функционер ДС и уједно обавља функцију председника Окружног одобора ДС за Јужнобанатски округ.

Према званичним подацима Агенције за привредне регистре, као власник предузећа за производњу регулационе опреме фирме Инова уписана је Душанка Суботић Хомен са 100% удела. Заступник фирме је Боривоје Хомен, који у предузећу обавља функцију директора, што потврђују и потписи на оба уговора о јавној набавци са општином Ковин.

Изјава Слободана Хомена за Танјуг, 28. август

Посланик Скупштине Србије и бивши државни секретар Министарства правде Слободан Хомен нашао се на мети неких медија који тврде да је његова сестра добила кредит из Фонда за развој под повољним условима и да је он вређао новинаре сајта „Пиштаљка“, а Хомен каже да није вређао новинаре, већ њихове злонамерне изворе, а да је кредит неспоран

„У својој дугогодишњој сарадњи са новинарима никада нисам имао ниједан проблем, нити сам користио ружне речи. Реч ‘џукеле’ се не односи на новинаре ‘Пиштаљке’ већ на особе које су им доставиле нетачне информације покушавајући да праве лажну аферу“, рекао је Хомен Тањугу. Што се тиче тврдњи о повољном кредиту Фонда за развој који је добило предузеће његове сестре, Хомен је навео је такав кредит добило на хиљаде других предузећа у Србији.

„Кредит је узет под истим условима која важе за све и камате се редовно враћају. То нема никакве везе са мном. Кредит датира још из 2004. године, а исплаћен је 2009. када је настављен други део кредита, с обзиром да се ради о фирми која послује у неразвијеном подручју и бави се набавком машина“, рекао је Хомен. Он сматра да би „Пиштаљки“ било боље да проверава да ли фирме редовно плаћају порезе и доприносе и да ли исплаћују плате и враћају кредите на време, а не да се бави јефтином политичком пропагандом.

„Фирма мог оца је увек исплаћивала и порезе и доприносе и враћала кредите на време – без кредита не би могла да опстане. Ја у њој нисам никада радио. Фирма никада није пословала ни са једним државним органом, нити учествовала на неком тендеру“, нагласио је Хомен. Удружење новинара Србије раније је у саопштењу осудило Хоменово вређање новинара.

ПРИЛОЗИ:

Извештај о оцени понуда из 2011. (страна 1страна 2)

Одлука о избору понуде из 2011.

Уговор о набавци са предузећем Инова

Извештај о оцени понуда из 2012. (страна 1страна 2)

Одлука о избору понуде из 2012.

Уговор о набавци са предузећем Инова

 

——————————————————————

Породични бизнис развијен новцем грађана: Слободан Хомен, Фотограф: Медија центар

Хоменовој сестри 34 милиона из Фонда за развој

26.08.2012 ПИШТАЉКА

Фирма чији је власник сестра Слободана Хомена, бившег државног секретара у Министарству правде, добила је из Фонда за развој Републике Србије кредит од 34 милиона динара уз камату од само 0,5 одсто годишње, сазнаје Пиштаљка. Кредит за који ће платити петогодишњу камату од само 4.745 евра сестра државног секретара добила је 2009. године а одлуку управног одбора фонда о додели кредита потписао је Млађан Динкић, тада председник УО.

Фабрика изолационих материјала и амбалаже Фима а.д. из Мионице, чији је власник Јелена Хомен Тасић, заступник предузећа њен муж Милан Тасић, а председник Управног одбора у то време њен и Слободанов отац Боривоје Хомен, овај повољни кредит је добила на период од пет година са грејс периодом од годину дана. Предузеће Фима а.д. се Фонду за развој обратило 27.5.2009. године са захтевом за доделу средстава „за подстицај и развој неразвијених општина у Републици Србији“. Од Фонда је затражен кредит од 40 милиона динара и то за набавку опреме која би требало да „унапреди производњу изолационог материјала и амбалаже“. Управни одобор Фонда је на седници одржаној 1.10.2009. године одобрио кредит у износу од 34 милиона динара.

О одобрењу кредита предузећу Јелене Хомен-Тасић на седници УО Фонда за развој одлучивали су: Млађан Динкић, Слободан Милосављевић, Слободан Илић, Зоран Мартиновић (замена за Расима Љајића) и Рајко Перић (замена за Милутина Мркоњића). У записнику се наводи да су седници присуствовали председник комисије Фонда за развој Верица Калановић, Динкићев шеф кабинета Ивица Којић, директорка Фонда Оливера Божић и друга лица из стручне службе Фонда.

Директорка Фонда за развој и директор Фима а.д. потписали су 22.10.2009. године уговор о инвестицоном кредиту, а пун износ кредита од 34 милиона динара трансферисан је кориснику кредита 26.11.2009. године. А да ће кредит бити уредно враћен Фима а.д. је гарантовала својом пословном зградом од 2.487 метара квадратних, на коју је успостављена хипотека у вредности од 364.924,33 евра, колико иначе износи главница дуга и камата по спорном кредиту. Одлуку о упостављању хипотеке потписао је 25.4.2009. године Боривоје Хомен, тадашњи председик Управног одбора предузећа из Мионице.

Амортизациони план кредита најбоље илуструје колико је заправо повољан кредити који су од државе добили отац, сестра и зет тадашњег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена. Наиме, предузеће Фима а.д. кредит треба да врати у 20 рата које доспевају на наплату на свака три месеца, а чији износ се креће од 17.825 евра до највише 18.256 евра. При свакој тромесечној уплати рате главнице дуга, корисници кредита треба да плате и симболичну камату од 0,5%, односно износ од највише 453 евра до најмање 22 евра. Другим речима, просечна тромесечна уплата по основу камате износи свега 237 евра, тако да је збир укупне камате по овом кредиту свега 4.745 евра. У преводу, то значи да је предузеће Фима а.д. је добило 360.852 евра, а до 30.9.2015. године држави треба да врати 365.598 евра.

У години у којој је добијен повољан кредита из Фонда за развој, Јелена Хомен-Тасић имала је већински пакет од 91% акција у капиталу Фабрике изолационих материјала и амбалаже Фима а.д. из Мионице. Данас је акционарско друштво Фима пререгистовано у Фима д.о.о. и власник 100% удела у друштву је Јелена Хомен-Тасић, директор предузећа је Влада Ћосић, док је Милан Тасић, муж Јелене Хомен-Тасић и зет Слободана Хомена, уписан као заступник.

У периоду када је одобрен повољан кредит Фонда за развој, отац државног секретара, Боривоје Хомен, био је председник Управног одобора предузећа Фима а.д., док је председник Надзорног одбора у тој фирми био извесни Здравко Хомен. Здравко Хомен је истоворемено запослен као помоћник генералног директора породичне фирме Хоменових Dikem Chemical д.о.о. из Београда, чији је директор Боривоје Хомен. Ово предузеће послује у саставу предузећа Инова д.о.о. из Београда, које је у власништву Душанке Суботић-Хомен.

Сарадник Пиштаљке је истраживао под каквим би условима једно приватно предузеће могло да се задужи код комерцијалних банака. Разноврсна понуда на банкарском тржишту показује да је немогуће уговорити инвестициони кредит за набавку машина и опреме без каматне стопе од минимум 10%, а у зависности од банке, она може да достигне и 20% на годишњем нивоу.

Примера ради, за инвестициони кредит код Комерцијалне банке неопходно је учешће од око 20% износа кредита и неки од инструмената обезбеђења наплате кредита. У случају куповине машина и опреме, грејс период за отплату кредита је 6 месеци, док би номинална каматна стопа износила између 10,5% и 11,95%. То значи да би предузеће које узима кредит од 360.852 евра морало да прво положи депозит у висини до 72.170 евра и да за отплату главнице и дуга на крају издвоји износ од 400.951 евро до 403.973 евра. А то је најмање за 35.353 евра скупље од кредита које је предузећу Фима а.д. одобрио државни Фонд за развој.

Према подацима којима Пиштаљка располаже, предузеће Фима а.д. је 2006. године узело кредит код Комерцијалне банке са каматном стопом од 5,19%, док је 2009. године закључило уговор о финансијском лизингу са Рајфајзен банком уз каматну стопу од 12,78%. Сарадник Пиштаљке од маја 2011. године покушава да од Фонда за развој, у складу са законом, добије податке под којим условима је та институција одобрила кредит предузећу Фима а.д. из Мионице. Уз необјашњиво кашњење од 15 месеци одговор је стигао у августу ове године, након што је уложена жалба Поверенику за информације и након што је по други пут упућена ургенција руководству Фонда да поступи по захтеву.

Пиштаљка је и раније истраживала и указивала на нетранспарентно кредитирању предузећа која су блиска режиму средствима Фонда за развој Републике Србије. Редакција Пиштаљке упутила је јавни позив Републичком јавном тужилаштву и Агенцији за борбу против корупције да испитају рад Фонда за развој, због сумње да та институција злоупотребљава новац грађана.

ПРИЛОЗИ:

Записник са седнице Управног одбора Фонда за развој 1.10.2009.

Одлука о одобрењу кредита предузећу Фима а.д. (страна 1страна 2)

Уговор о кредиту

Одлука о стављању некретнине под хипотеку

Амортизациони план отплате кредита

————————————————————————-

Правосуђе попустљиво према Боривоју Хомену

13.08.2012 ПИШТАЉКА

Привредни суд у Београду обуставио је поступак за привредни преступ против оца тадашњег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена, Боривоја Хомена, и фирме у којој је он директор уз образложење да би даљи поступак покварио послове Хоменовој фирми.
Пиштаљка је дошла до судске документације из које се види да је обустављен поступак вођен септембра 2010. против фирме Инова д.о.о. и њеног директора Боривоја Хомена јер је усвојио Хоменов аргумент да би га „било какво кажњавање онемогућило да учествује на тендерима“. Суд је закључио да је друштвена штета од дела за које је оцу тадашњег државног секретара суђено незнатна, па је заменик јавног тужиоца напрасно одустао од свог оптужног предлога и одрекао се права на жалбу.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је против предузећа Инова, чији је власник Душанка Суботић-Хомен, и одговорног лица – директора предузећа Боривоја Хомена, 4. фебруара 2010. подигло оптужни предлог због тога што у законском року Народној банци Србије нису предали консолидовани финансијски извештај за 2008. годину са мишљењем ревизора, чиме су прекршили Закон о рачуноводству и ревизији. Пошто законска обавеза није извршена најкасније до 31.10.2009. године, заменица јавног тужиоца је суду предложила да се изведу докази, да се окривљени огласе одговорним за наведени привредни преступ и да се казне по закону. Казне предвиђене законом су од 100.000 динара до три милиона динара за правно лице и од 5.000 до 150.000 динара за одговорно лице.

Сарадник Пиштаљке је дошао до записника са главне расправе која је 15.9.2010. године одржана у Привредном суду у Београду, а којој су присуствовали председник судског већа судија Миливоје Иконић, чланови већа Јармила Павловић и Љиљана Драгићевић, заменица јавног тужиоца Славица Ружојчић, окривљени Боривоје Хомен и његов адвокат Тања Неранџић Савић. У записнику се наводи да је пре почетка претреса Боривоје Хомен у списе предмета приложио извештај ревизора Србо аудит, од 18.6.2010. године, одлуку правног лица о увајању извештаја ревизора од 21.6.2010. године, као и потврду ПТТ-а о достављању, од 23.6.2010. године.

У записнику се стоји да је окривљени Боривоје Хомен рекао да „мишљење ревизора није доставио у року због погрешне информације књиговође“, као и то „да се правно лице бави производњом иновативних производа регулационе опреме, да послове добија искључиво путем тендера и да би га било какво кажњавање онемогућило да учествује на тендеру“.

„Увидом у списе предмета и достављену документацију, констатује се да има места примени чл. 2 ст. 2 ЗООП-а, те заменик јавног тужиоца изјављује да одустаје од оптужења“, наводи се у записнику са одржане главне расправе у Привредном суду. Након тога суд доноси решење којим се обуставља поступак против окривљених Инова д.о.о. из Београда, као правног лица и Хомен Боривоја, као одговорног лица, због привредног преступа из Закона о рачуноводству и ревизији, а по оптужном предлогу Другог основног јавног тужилаштва у Београду (КП бр. 2921/09, од 4.2.2010.).

Законом о привредним преступима прописано је да је привредни преступ „друштвено штетна повреда прописа о привредном или финансијском пословању која је проузроковала или је могла проузроковати теже последице и која је прописом надлежног органа одређена као привредни преступ (Члан 2 ст.1). Истим чланом прописано је да није привредни преступ „она повреда прописа о привредном или финансијском пословању која, иако садржи обележја привредног преступа одређена прописом, представља незнатну друштвену штетност због малог значаја и због незнатности или одсутности штетних последица“ (Члан 2 ст.2).

Дакле, суд је оценио да повреда закона која се ставља на терет фирми Инова д.о.о. и њеном директору представља „незнатну друштвену штетност због малог значаја“, што је било довољно заменици јавног тужиоца да одустане од свог оптужног предлога.

ПРИЛОЗИ:

Оптужни предлог против предузећа Инова и Боривоја Хомена

Записник са главне расправе (страна 1страна 2)

———————————————————————-

ИЗВОР: http://pistaljka.rs/

 

1 reply »