Родољубље

Суђење генералу Младићу се наставља: први сведок „необавештени Паул Линден“


Суђење генералу Младићу се наставља

21.08.2012, 19:31 Глас Русије

Ратко Младич

Фото: EPA

У Хагу се наставља суђење генералу Младићу. Први дан суда започео је сведочењем Паула Линдена, војног дописника који је у време рада радио у Сарајеву и другим деловима Босне и Херцеговине. Према речима Бранка Лукића, Младићевог адвоката, господин Линден је сведочио у трибуналу већ много пута и сваки пут је показивао своју некомпетентност. О томе је он говорио у ексклузивном интервјуу за Глас Русије.

Он по своме властитом признању у најгорем случају није био обавештен. По властитом признању није имао податке. Он каже да је покушавао да их добије, али да их није добијао. Дакле ако бисмо узели да није пристрасан, он је обавештавао на основу погрешних информација које је имао, недовољних информација које је добијао. Тако да апсолутно сматрамо да он није сведок који може да каже било шта о томе шта се дешавало у Сарајеву кредибилно. Чак није знао ни које виселе припадају муслиманима, а које виселе припадају Србима. Рецимо, сва ватра, која је долазила са стране Требевића, он је приписује српској страни. Мада општепозната је чињеница да су делове ближег града држале муслиманске снаге. Ово му није прво сведочење. Тужилаштво користи његово сведочење већ неколико пута. И сваки пут сведочио о истим стварима. Али мислим да је његова позиција сваки пут све слабија, пошто свака нова одбрана оштети га на неки нови начин и покаже на нови начин да он није кредибилан и нема информација, и да је пристрасан. Сутра ћемо да наставимо са опсежнијим испитивањима господина Линдена.

У разговору са Бранком Лукићем нисмо могли да не питамо за здравље његовог штићеника.

Мислим да је у овом тренутку стабилно. Али када се каже „стабилно“ о здравственом стању генерала Младића, мисли се „лоше стабилно“. Није критично, није ништа алармантно, али он је болестан човек и иначе врло тешко подноси, по мени, ове стресне ситуације, које доноси сваки следећи дан. Тако да није му добро стање. Али, кажем, није алармантно, као што смо имали пре месец дана, када је било врло лоше.

1 reply »