БАРИКАДЕ

Глас Косова и Метохије… 18.08.2012.


Глас Косова и Метохије

 18.08.2012.

9:00 Ораховац: Девет је сати изјутра. Кроз неких пола сата у Ораховац стиже Г. Александар Вулин…

Локално руководство српске општине Ораховац из коалиције ДС-СПС-ПУПС се ових дана узвртело и узаврело и ту узаврелост њихових душа преносе на цео горњи део Ораховца па чак и на случајне пролазнике који нису много узбуђени посетом Вулина.

Разлог за оволику узаврелост у њима као и пожртвованост (да дочекају Г. Вулина чак и са погачом у рукама девојке у народној ношњи) није изазвао ни један проблем србске заједнице Ораховца за време њиховог протеклог јаловог мандата. Они су своје политичко ангажовање видели само као могућност да зараде и наплате свој боравак у Ораховцу улажући тај незарађени новац у своје мртве куће у централној Србији.

Продаја кућа унутар србског дела Ораховца (и то за бедан новац, од 7 до 14 хиљада евра) и страховито нарушавање етничке структуре „Рајске Баште“ никада их није узнемирило ни за трен. Они су то дочекивали само као повољну вест, јер рачунају да ће једног дана и они моћи своје куће да утопе на сличан начин. Преговоре Борка Стефановића и издају срских интереса правдали су као једино могућу опцију а руковање Тадица са Тачијем као цивилозован чин.

Г. Вулин који је свој мандат председника Канцеларије за КиМ започео обећавајућом реториком (не улазимо овде у веродостојност његових речи), данас неће чути проблеме са којима се срећу Срби у Ораховцу. Он ће добити штуре информације полуписмене махом средњошколске владајуће коалиције у одласку, а једини разлог због којег је ова структура узаврела пред његовим доласком, јесте очување својих мртвих непродуктивних позиција, остајање на власти и задржавање плата у износу од 80 до 100 хиљада динара…  (наставиће се…..) А7

12:00 У Ораховцу је у току састанак Александра Вулина, председника канцеларије за Косово и Метохију са са Србским грађанима Ораховца. Састанак је почео у 11.00 часова а предходио му је затворени састанак са представницима општинског руководства.

Овај састанак се прилично одужио јер је ово прва оваква посета неког од србских званичника у последњем периоду ДС владавине. Борко Стефановић је преговарао али никада није дошао да чује глас народа. Горана Богдановића би КПС полиција увек негде на путу ка унутрашњости КиМ зауставила и спровела назад. Ово је барем некакав корак. Видећемо шта следи. А7

+++

Косовска Мировица: Воде нигде ни у чудо. Говори се о склањању барикаде на мосту и сви знамо да је она следећа, па ако се за бој не спремимо, неће нам бити крив ни Тачи, ни Београд незаинтересовани… већ ми само. До сада смо се сами бранили, па бисмо морали и од сад ако желимо наставити живети овде.

Гласине о изградњи џамије код моста на Ибру такође узнемиравају и онако крхке живце грађана. Реакције су врло бурне. Обећавамо и бусамо се да ћемо је минирати. Ајде да видимо и то… Та џамија биће наш крај.

Још мало па почиње нова школска али и академска година. Стена станова је превисока. Као у сред Београда. Да, у капитализму само богати студирају… сиротиња може да цркне у својим ритама, нико јој дати шансу неће. Па ипак, Митровчани, ма колико сиромашни били и зависили од тих пара за преживљавање, мислим да би требали да се стиде што су оволико повисили цене станова. Стан без воде и струје не може да кошта 300 евра!

Прибор је прескуп… уџбенике наручују школе. Места у вртићима нема за скоро половину митровачке деце.
Али ту је ЕТЦ…

Ајмо људи смирење, пост је… исправимо се!  А1

+++

Глас Косова и Метохије: Срби могу да изгубе Косово и Метохију само ако их забораве. Али све док живе у нашој свести, док живе Косовска етика и Косовски Завет, Косово и Метохија ће остати за нас наша духовна матица. О судбини нечега, уосталом, не одлучују само људи, одлучује и Бог.

СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ, отац Светога Саве, и велики жупан Србске државе, бивши Стефан Немања, оснивач Србске државе у Расу!

Ми спадамо у оне народе у свету, који су понижени и уцвељени, а Господ наш Исус Христос је увек био са пониженима и уцвељенима. Господ је увек са нама, Он који броји уздахе и мери сузе наше. Господ ходи уз раме с`нама кроз историју нашу и прати наша падања и наша устајња. Историја великих и засићених народа престала је бити Његова историја, док је наша историја увек била и још данас јесте Његова историја тј. историја глади и страдања.

Одбацимо недостојно убеђење, да ће нас ослободити и ојачати један човек. Ослобађајмо и јачајмо сваки самог себе и кад сви будемо напосе слободни и јаки, онда ће и Отаџбина наша то бити. Одбацимо смешну шалу, да ће један човек сазидати будућу срећну Србију. Одбацмо недостојни песимизам због маленкости и малобројности наше. Сви велики народи су у почетку били мали.

Крвава је ова Отаџбина, браћо, у којој смо сви рођени, сва је црвена од крви као црвени сомот.

Наши непријатељи стоје око зидова наших и сваки дан чине покушаје да би их проломили и срушили. Ако стојимо и гледамо, ми помажемо непријатељима својим, ми постајемо издајници овога крвавога добра, које смо наследили од предака својих.

Будимо и останимо у стварности сјајни витезови, какви смо били у машти наших предака, у њиховом надању. Будимо претече деци нашој у зидању будуће срећне Отаџбине, јер никада неће доћи спаситељи овој Отаџбини, ако се не буду прво појавиле претече. Будимо ми те претече, ти почетници. Нека наши потомци виде бар један искрен и одважан покушај од наше стране, нека виде бар колико – толико утрвену стазу, по којој ће они градити широки пут.

Малена је Отаџбина наша, но будимо ми велики, будимо велики и надрастимо Отаџбину нашу, да би смо са висине могли погледати далеко преко граница њених и догледати границе будуће наше велике и срећне Отаџбине. Србијa. А8

+++