АУТОРИ

Веизовић: „Аутономистички фронт“ или „покрајинска мафија“…


Веизовић: „Аутономистички фронт“ или „покрајинска мафија“

15 август 2012 Весна Веизовић
Преузето са сајта „Видовдан.орг“

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић изјавио је да се штета од суше у Војводини процењује на око милијарду евра, на основу података из свих 45 војвођанских општина и градова, и затражио да Влада Србије прогласи елементарну непогоду.

 

Истовремено у покрајини је формиран Аутономнистички Фронт који напада републички устав и тражи још већу аутономију од постојеће.У наредним редовима узела сам за пример управо ова два актуелна проблема који се дешавају паралелно један са другим а који су оба потекла иза истих врата. С тим што је очигледно да за проблем који је настао услед суше није крива република Србија, нити народ, већ управо они који желе да то тако представе – демократске и аутономашке власти, са намером да направе квазидржаву у држави.

За последњих дванест година колико су на власти „демократске“ и аутономашко проевропске структуре у АП Војводини, северна српска покрајина је економски и привредно скоро потпуно осиромашена и опустошена. Та такозвана „политичка и интелектуална елита“ која све време боравка на власти, коју и данас држи, опет настоји на још већој аутономији. Разлог настанка „Аутономистичког фронта“ чији састав чине ДС, ЛСВ, ЛДП , велики број европски и антисрпски настројених НВО, а могуће је да им се придружи и СВМ, дакле групе отворених аутономаша, јесте управо страх од потенцијалних ловаца на главе, односно малверзаната и пљачкаша који би врло брзо требали своје пипке да спусте и на тај део Србије . Међутим уколико би добили још већу аутономију и успели да задрже власт коју су већ је добро познати купили, народним новцем од народа, питање је колико би Београд имао надлежности над аутономашком структуром (може се слободно рећи мафијом). Самим тим долазимо до резултата где исти они који су пљачкали северну српску покрајину остају на власти још четири године где би могли и даље да се баве истим лоповлуком, само без поделе са политичарима из Београда. Све то време имала би прилику да се и даље „ваде“ на централну Србију која их је израбљивала све ове године.

Сумњивим приватизацијама фирми и обрадивог земљишта, задруга и пољопривредних комбината које су извршене након петог октобра у покрајини је остало преко триста хиљада људи без посла. Ово сазнање је само један од прегршт доказа у којима се јасно огледа манипулаторска аутономашка политика демократских властодржаца и лигаша који су за све сиромашнију Војводину кривили Београд, без обзира на чињеницу да се новац од продаје поменутих фирми сливао у покрајински буџет којим је управљала покрајинска влада и да је приватизације углавном извршавала управо покрајинска власт.

Недавна истраживања посланика у СПВ Павла Почуча и бившег координатора у фонду за капитална улагања тадашњег функционера ДС-а а тренутно председника за медије ГО СНС-а Ђорђа Вишекруне, објављеног у последњем броју листа Таблоид, показују фрапантно стање АП Војводине, коју је до ивице пропасти и сиромаштва довела управо група људи која сада покушава по узору на црногорску мафију са Милом Ђукановићем на челу да формира самосталну државу. Како наводе Почуч и Вишекруна само се од продаје НИС-а у покрајински буџет слило (значи не републички) преко 180 милиона евра, да се не наводе сва остала предузећа и комбинати, од чије се продаје такође новац слио у исти буџет, а чији су радници поотпуштани и на чијим вратима тренутно стоје катанци.

Међутим од тог новца грађани Војводине нису видели ништа, осим у случају када су продавали своје гласове управо онима који су их опљачкали. Од силних обећања на предизборним билбордима (који су плаћени вероватно тим новцем) попут тунела и обилазнице око Фрушке горе, изградња Банатске магистрале илити можда и најважнијем изградњи модерног система за наводњавање народ није видео ништа осим исписаних речи, али авај папир трпи свашта.

Управо захваљујући овој власти, која другачије није ни могла доћи на власт, осим што ће купити гласове од гладног и опљачканог народа, за које не хаје ама баш ни мало, осим у јеку предизборне кампање, ова година коју неки у народу називају и гладном, биће можда и једна од најтежих до сада, осим за све Србе из целе Србије, посебно за „Војвођане“. Разлог је управо тај што је новац из покрајинског буџета проћердан и којекаквим марифетлуцима једноставно испарио. Покрајинска влада је имала сасвим довољно средстава да уложи управо у оно што ниједном политичару не избија из уста у свакој предизборној кампањи – пољопривреду, и да по узору на све оне европске земље чијем стандарду теже, спрече катастрофу која нас је задесила.                                                                                  

Другим речима, уместо да су бар испунили једно предизборно обећање и инсталирали системе за наводњавање, који су посебно ове изузетно сушне године били преко потребни, њихов немар је довео до тога да се приноси кукуруза, пшенице и осталих пољопривредних добара смање и на 70 % ниже. Што је даље довело до тога да држава мора прогласити елементарну непогоду, ратарима надокнадити губитак и увозити све оно без чега смо остали. Губитак који ратарима мора бити надокнађен, неће бити исплаћен из покрајинског буџета, већ управо из републичког, оног који наводно измуза Војводину. Тако да ће због дубоких џепова покрајинске мафијашке власти сиромашни грађани целе Србије, буквално осетити шта значи гладна година а исти они који су свој глас продали аутономашким и демократским властодржцима ће тај новац због кратке памети са великом каматом истим вратити.