ДРУШТВО

СНП Наши: Слобода за Стефана Петровића!


10. 08. 2012. ФБ Игор Маринковић

САОПШТЕЊА: СНП НАШИ

Српски народни покрет Наши затражиће од председника Србије Томислава Николића да донесе Одлуку о помиловању активисте наше организације Стефана Петровића (21) из Новог Сада који је осуђен на 35 дана затвора због оштећења тзв. заставе Војводине, односно, због протеста против противуставних одредби Статута Војводине. Петровић је у два наврата, у оквиру акција СНП Наши за укидање противуставног Статута Војводине, запалио тзв. заставу Војводине.

Посебно указујемо да је у оба наврата тзв. застава Војводине запаљена у оквиру политичког перформанса, да се тужилаштво изјаснило да нема кривичног дела имајући у виду да није државно обележје, а да је Петровић прекршајно осуђен тек после политичког притиска који је извршила ЛСВ.

Петровић је у два дана три пута привођен, сваком привођењу је претходио јавни захтев Александре Јерков, Ненада Чанка и других функционера ЛСВ за његовим хапшењем. После медијске кампање коју је водио ЛСВ Петровић је осуђен 14. маја 2012. године на 15 дана затвора и 20 000 динара казне, како у одређеном времену није, због лоше финансијске ситуације, уплатио новац казна му је преиначена у додатних 20 дана затвора. Пресуду је донела прекршајни судија Гордана Ружић.

Такође, напомињемо да је у међувремену Уставни суд поништио велики број одредби Статута Војводине којима је потврђен став СНП Наши и став који је заступао Стефан Петровић да је Статут Војводине био супротан Уставу Србије. Ово је један разлог више да Петровић буде ослобођен служења казне.

Петровићев протестни чин спаљивања симбола Војводине којем кривични закон није нудио заштиту у знак протеста због противуставног Статута Војводине представљао је чин протеста у оквиру права на слободу говора и не би требао бити санкционисан. Очекујемо да председник Николић помилује Стефана Петровића и тиме отклони пресуду која је последица против-законитих притисака ЛСВ на правосуђе.

Осим захтева председнику Николићу за помиловање Петровића, СНП Наши ће затражити од министарства Правде да преиспита неколико пресуда активистима СНП Наши које су у Београду донете под притиском људи из ДС, али и уз лажна сведочења појединаца из полиције. СНП Наши ће посебно тражити да се испита мешање у рад правосуђа Слободана Хомена, пресуде против активиста СНП Наши београдског прекршајног судије Горана Милутиновића, као и сведочење полицијског инспектора Жељка Перошевића из полицијске станице Стари Град.

СНП Наши сматра да је неопходно процесуирати све државне функционере, судије и припаднике МУП-а који су злоупотребљавајући положај вршили притисак на правосуђе или извршавали противзаконите налоге.

Информативна служба СНП Наши