АУТОРИ

ПОЖАР: Ванредно стање на Светој гори, ватра на 1,5 км од Хиландара


Велики шумски пожар приближио се на само три километра од манастира Хиландара. Грчки премијер Антонис Самарас прогласио је ванредно стање на Светој гори.


Фото: хиландар.орг

11.08.2012. Извор: Б92, Бета, Хиландар.орг, МОНДО, за ФБР приредила Биљана Диковић

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ:

Недеља, 12.08. (08.00 ч)

УГАШЕН ПОЖАР НА СВЕТОЈ ГОРИ. СПАШЕН МАНАСТИР ХИЛАНДАР.

Синоћ у 22.48 по локалном времену на Светој Гори је почела киша веома јаког интензитета, како очевици кажу, права провала облака. Главни пожар је угашен. 
 
Пресвета Богородица Утешитељка туге, несагорела у великом пожару 1722. својим молитвеним заступништвом угасила је ватрену буктињу која је 5 дана гутала све пред собом и дошла на 1300 м до Хиландара. У суботу је манастирско братство одржало литију и молебан на самој линији пожара, уздајући се у заштиту Пресвете Богородице којој је посвећена цела Света Гора или „Богородичиним врт“, како се још назива. Монаси су носили икону Богородице „Утешитељку туге“, копију иконе Богородице Тројеручице и део Часног Крста. Чудотворна икона је, благословом Божијим, још једном била јача од разарујуће ватрене стихије. 
 
Јуче, у поподневним часовима, водила се одлучујућа битка за спас Хиландара. У сектору одбране који је најближи Хиландару, на око 1500 м ваздушном линијом од манастира, српски ватрогасци су покушавали да зауставе ватру. Због непогодног терена на том месту није било могуће толико проширити пут као што је учињено, рецимо на самој висоравни Прото Неро, нешто јужније. Док су ватрогасци гасили ватру која је дошла до пута, радници и монаси су скупљали горуће делове дрвећа и шишарке који су прелетали баријеру, како би спречили да пожар крене даље ка Хиландару. После вишесатне грчевите борбе људи против стихије, након прве грмљавине око 22.45, три минута касније излила се огромна количина воде на цело подручје захваћено пожаром. Пожар је дефинитивно заустављен и његов главни део је угашен. Преостаје да се пажљиво прате могућа жаришта како би се потпуно уклонила могућност од поновног паљења.
 

Процењује се да је изгорело 4000 хектара шуме од којих је највећи део на поседу Хиландара. Процена материјалне штете тек треба да уследи.

++++++++++++

+++

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ:

Субота, 11.08. (22.00 ч) хиландар.орг

У области захваћеној пожаром управо је почела да пада киша јачег интезитета. То би могло у великој мери да ослаби снагу пожара и помогне бранитељима Хиландара.

Данас је од 15.00 до 20.00 часова вођена велика борба са ватреном стихијом која је стигла до самог противпожарног пута који представља главну одбрану. Око 17.00 часова у једном делу ватра је прешла пут и запалила растиње са друге стране. Срећом, канадери су успели да угасе тај део и зауставе даље ширење. Управо је то место на коме је претходно служен молебан.

На састанку који је одржан вечерас на Јовањици, чланови Свете Епистасије Свете Горе, заједно са управницима шумских газдинстава свих манастира разамтрали су даље кораке у борби против ватрене стихије. Између осталог, предложено је и да се проширује појас око самог Хиландара. Представници Хиландара се нису сагласили са тим, наглашавајући да је за њих одбрана манастира на противпожарном путу код Прото Неро и да сматрају да све капацитете треба усмерити ка том подручју.

Противпожарни пут на линији ватре
(Фото: Задужбина Св. м. Хиландара)

Субота, 11.08. (20.00 ч) хиландар.орг

Света Епистасија (управа) Свете Горе затражила је јуче од Владе Грчке да, имајући у виду озбиљност и непредвидљивост пожара, без одлагања затражи хитну испомоћ од суседних земаља у виду ваздушних средстава за гашење пожара. Посебно да се позив упути Републици Србији за коју манастир представља колевку националног идентитета.

На састанку са министром за Македонију и Тракију, Теодоросом Караоглуом, који је одржан синоћ на Светој Гори, представници Свете Горе су изнели заједнички став да ће по сваку цену бранити линију одбране од пожара. Састанку су присуствовали и сви ватрогасни командири. Након састанка, министар се заједно са хиландарским игуманом Методијем упутио у Хиландар где је и провео ноћ.

Треба напоменути да су сви светогорски манастири одмах по избијању пожара послали сва своја расположива ватрогасна возила и остала средства.

Бугарски монаси из светогорског манастира Зограф, који је такође потенцијално угрожен пожаром, одржали су прошле ноћи литију од свог манастира до хиландарског пристаништа Јовањица. На крају је служена Света литургија. Око пристаништа су смештени избегли монаси из келија које су у подручју пожара. Бугарски ватрогасци и ренџери који су из Бугарске пристигли на Свету Гору распоређени су на јужном делу фронта пожара, одакле и прети највећа опасност манастиру Зограф.

ОДБРАНА ХИЛАНДАРА ОД ВЕЛИКОГ ШУМСКОГ ПОЖАРА
Графички приказ плана одбране од пожара:

(Фото: Задужбина Св. м. Хиландара)

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ:

Субота, 11.08. (17.00 ч)

bogorodica-utesiteljka-tuge.jpg

Дуж линије одбране од пожара, целокупно братство манастира Хиландара одржало је литију, носећи део Часног Крста и икону Богородице „Утешитељке туге“ и копију иконе Богородице Тројеручице. О повести иконе „Утешитељке туге“ која је остала сачувана у катастрофалном пожару 1722. можете прочитати овде (линк)

Литија је застајала како би српски и грчки ватрогасци и радници, као и грчки војници који проширују противпожарни пут,  целивали светиње. Благослов Пресвете Богородице је дао додатни подстрек људима који готово без прекида пожртвовано раде на одбрани Хиландара.

+++

Ветар је током ноћи променио правац и више не дува према манастиру, који за сада није угрожен, а да ли ће тако остати највише зависи од ветра.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Србије Предраг Марић изјавио је да око педесетак ватрогасаца током целог дана и вечери уз помоћ шумара и монаха рашчишћавају терен како би направили противпожарне путеве. Он је рекао да су српски ватрогасци добро и да посао иде како треба.

Ватрогасци из Србије, дрвосече и монаси направили су две линије одбране од пожара у близини манастира Хиландар, а уколико током дана буде дувао ветар истог смера као јутрос ватра би могла да дође до прве линије одбране, рекао је Марић.

Од петка ујутро су у гашењу пожара учествују и хеликоптер и два авиона. Марић је рекао да су му српски ватрогасци пренели да ефекти грчке авијације и нису тако велики с обзиром на то да се ради о огромној површини од око 3-4 000 хектара борове шуме, пуне смоле, коју је ватра захватила.

„То је стара борова шума, пуна смоле и брзо гори“, казао је Марић и навео да се линије одбране праве багерима.

Свештена општина Свете Горе је наредила свим дрвосечама на Светој Гори да се придруже акцији проширивања противпожарних путева око Хиландара, пише Хиландар.орг. Ватрогасно спасилачка екипа из Србије од свог доласка непрестано ради на обарању стабала и осигурању главне линије одбране, преноси портал манастира.

Од претходне вечери, услед неповољног правца ветра, ватра се померила за 1,5 км ка Хиландару. У односу на линију одбране коју представља противпожарни пут у области Прото Неро, пожар је удаљен само 700м, што представља изузетно велику опасност по одбрану Хиландара, објављено је на том сајту.

Фото: хиландар.орг

Знатно теже је стање на Пелопонезу где је у делу среза Аркадија проглашено ванредно стање. За сада је изгорело 3.000 хектара растиња и усева.

+++

Грчка шаље армију да гаси ватру на Светој Гори

интернет редакција Глас Русије
11.08.2012, 16:37

09.08.2012 Греция пожар

Фото: EPA

Грчка шаље армију да гаси шумски пожар на територији Свете Горе на северу земље, јавља у суботу министарство одбране земље.

На борбу са ватром ће полетети 5 ватрогасна авиона Bombardier CL-415, 9 авиона Canadair CL-215, два тешка војна транспортна хеликоптера CH-47 Chinook. Пожар који дивља четврти дан ће гасити 290 војника и официра и 20 пилота војне авијације.

Ватра је заустављена у близини Хиландара.

+++

Бугарски ватрогасци кренули на Атос

СОФИЈА – Група бугарских ватрогасаца упутила се данас у Грчку да би помогла у гашењу пожара који од среде пламти на Светој Гори.

17:54, 11.08.2012.Аутор: Агенција ТАНЈУГ, КУРИР

Бугарска је упутила осам ватрогасаца са два возила, 18 ренџера и опрему за сечу шума, пренела је бугарска новинска агенција БТА.

Пожар је на удаљености је од око три километра од манастира Хиландар који, према најновијим информацијама, није угрожен ватреном стихијом.

У помоћ је притекла и грчка војска са додатних 50 војних камиона.

Како је објављено на сајту посвећеном обнови Хиландара, линију одбране манастира представља противпожарни пут у области Прото Неро који се налази на 1,5 километара ваздушном линијом од Хиландара.

Због пожара и попуњених смештајних капацитета обустављене су поклоничке посете Хиландару. У осталим светогорским манастирима посете су могуће.

Хиландар није у могућности да прима посетиоце, јер су сви смештајни капацитети попуњени. Сада су у манастиру смештени српски ватрогасци, грчки ватрогасци и радници и припадници грчке војске.

+++

1 reply »