ЕКСКЛУЗИВНО НА ФБР: РУСКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА СТВАРНИ КУСТУРИЧИН “АНДЕРГРОУНД” У ТАТАРСТАНУ…


ЕКСКЛУЗИВНО НА ФБР: РУСИЈА- МУСЛИМАНСКА СЕКТА ЖИВЕЛА У ПОДЗЕМНИМ КАТАКОМБАМА ЦЕЛУ ДЕЦЕНИЈУ

9 август 2012, СРБски ФБРепортер
Извор Русија Данас, ФБР превод: Миодраг Новаковић
————————————————————–

Чланови секте- видео (RIA Novosti / Egor Aleev)

(30.2Mb)embed video

Преко 70 чланова изоловане муслиманске секте провело је целу деценију у подземним катакомбама на осам нивоа у руском Татарстану. Њихова деца, од којих су нека рођена буквално испод земље, живела су у тим условима без приступа образовању, здравственој заштити, па чак и без дневног светла…

Оснивач секте, 83 годишњи Фаизракман Сатаров, за себе тврди да је последњи муслимански пророк.

Пре једне деценије, овај само-проглашени пророк наредио је својим следбеницима да пређу да живе у катакомбама које су ископали на његовом поседу у предграђу града Казана, средишту региона који лежи на обалама реке Волге.

Живели су комплетно изоловани од спољнег света, у нехигијенским “ћелијама” без електричне енергије и светла, грејања или вентилације. Полицијски иследници су такође пронашли екстремистичку литературу у оквиру овог поседа.

Власти су им одузеле 19 малолетне деце и привремено их сместили у прихватилиште, пошто су услови за њихов даљи боравак у бункеру били немогући. Деца старости од једне до 17 година, никада нису напустила Сатарово имање. Неки од њих су рођени у подземљу, и никада нису ни видели дневно светло, све до доласка “спасилаца”.

Деца су прегледана од стране медицинског особља, које је саопштило да је њихово здравље задовољавајуће, посебно у светлу услова под којима су живели.

“Они су били добро храњени, али веома прљави и запуштени,” изјавила је Татјана Мороц, педијатар, за ТВ канал Вести.

Чланови секте су изразили своју “бојазан” шта ће се десити са њиховом децом у рукама лекара, који по њиховим речима “Могу свашта да им ураде”, како је изјавила чланица секте Фана Сајанова локалној телевизији.

Руски државни “Заштитник деце” Павел Астаков је изјавио да ће родитељи  морати да прођу специјални рехабилитациони програм пре него што ће им бити поново дозвољено да се уједине са децом.

“Нажалост, таква рехабилитација секташких жртава захтева дуготрајан процес уз учешће разних стручњака. Чланови секте, родитељи, прво ће морати да буду подвргнути одговарајећем третману, и тек онда ће им бити враћена деца,” он је изјавио за РИА Новости…

Members of the sect (screenshot from Rossiya TV channel′s video)
Чланови секте (screenshot from Rossiya TV channel’s video)
Member of the sect (screenshot from Rossiya TV channel′s video)
Чланица секте (screenshot from Rossiya TV channel’s video)

ПОЛИЦИЈА ПЛАНИРА ДА УКЛОНИ “СЕКТАШКО ГНЕЗДО”

Секта је била откривена током полицијске истраге у вези убиства заменика главног муфтије Татарстана  Валиуле Јакупова, оштрог критичара  радикалних исламских елемената. Овај угледни исламски свештеник је ликвидиран ватреним оружјем на свом кућном прагу у Казану,  средином јула ове године. Истог дана је дошло до покушаја убиства Татарстанског главног муфтије Илдуса Фаизова, који је тада преживео бомбашки напад.

Татарстанска полиција је издала саопштење да је секташка зграда, која се налази на 7 ари земљишта, изграђена илегално и да ће бити срушена.

“Они су одлучили да униште нашу заједницу, одлучили су да поведу рат против Алаха. Они  не могу да победе Алаха,” гласило је саопштење тим поводом од стране Гумера Ганијева, према неким изворима заменика “пророка” секте Сатарова, како је то забележила локална ТВ Вести.

“Они ће можда доћи са булдожерима и  оружјем, али ће моћи да уклоне нашу “кућу” само преко наших мртвих тела!” Обећао је Ганев…

Када је екипа Русије Данас стигла на лице места, чланови секте им нису дозволили да уђу на имање, тврдећи да су медији пристрасни у свом извештавању. Изјавили су следеће: “медији делују у координацији са државним органима, а ми не признајемо никакве државне власти,” како је известио дописник Русије Данас Егор Пискунов из Казана.

Само-проглашени “пророк” Сатаров је оптужен за “криминалну небригу” и упозорен је да уколико не престане са својим деловањем, његова секта ће бити стављена ван закона. Он је чак забранио члановима своје секте (који себе називају “муаминима”, порекло од арапске речи за “оне који верују”) да приме било какву медицинску помоћ, а деци је забранио да иду у школу. Што значи да је овај лидер секте таквим чињењем њима ускратио њихова уставана права, изјавила је за РИА Новости, помоћница државног тужиоца Ирина Петрова.

Сатаров је својевремно био један од водећих муслиманских свештеника у суседној републици Башкирији. Али је почетком 90их прогласио себе “пророком” и основао своју секту која крши саме принципе Ислама, који признаје за јединог пророка Мухамеда.

Чланови његове секте не признају државне законе, и сами су себе изоловали на имању секте. Дозвољено им је да читају једино Куран и молитве које је писао Сатаров.

Локални медији извештавају да Сатаров такође има своје следбенике  и у другим градовима у Татарстану, као и у још неким провиницијама уз реку Волгу.

Inscription on the wall of the sect′s house (screenshot from Rossiya TV channel′s video)
Секташки религиозни графит (screenshot from Rossiya TV channel’s video)
A sect member is waiting for the end of the police search.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Члан секте чека да полиција заврши претрес куће. (RIA Novosti / Egor Aleev)
Member of the sect.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Члан секте. (RIA Novosti / Egor Aleev)
Policeman is searching the sect compound.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Полицијац врши претрес имања. (RIA Novosti / Egor Aleev)
Sect member at the gate into the sect compound.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Чланица секте на капији имања.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Sect members in the yard of their compound.(RIA Novosti / Egor Aleev)
Чланови секте унутар имања.(RIA Novosti / Egor Aleev)
——————————
Извор и фотографије: http://www.rt.com/news/russia-muslim-sect-satarov-213/
Advertisements

One comment

  • Zene im nosaju “MARAMCICE” na lice, …radi zastite covekove okoline.. ili “lepote”?

    Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s