ДЕШАВА СЕ...

Срби примали смртоносну вакцину – ОДГОВОРНИ У СРБИЈИ ОПЕТ ЋУТЕ!?


Срби примали смртоносну вакцину?

Међу шест Хрвата за које се сумња да су након примања вакцине против свињског грипа оболели од екстремног облика Жилијан-Бареовог синдрома, јако опасне болести која резултира губитком сваког рефлекса и парализом целог тела, налази се и пацијенткиња која је вакцину примила у Србији, а која је у међувремену преминула.
Случај хрватске држављанке која је вакцину примила у Београду је на испитивању
08. 08. 2012. Ало!

Док је Хрватска агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) основала стручни тим који би требало да утврди постоји ли повезаност вакцине и Жилијан-Бареовог синдрома, одговорни у Србији ћуте!


Према писању хрватских медија, једна пацијенткиња у Хрватској је недељама била у коми, два пацијента су остали инвалиди, два случаја се проверавају, док је, како је из ХАЛМЕД-а потврђено за београдски “Ало!“, случај пацијенткиње која је вакцину примила у Србији, а у међувремену преминула, прослеђен српској Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

АЛИМС: Случај се испитује!

У Агенцији за лекове (АЛИМС) потврдили су да су од ХАЛМЕД-а добили информације о преминулој пацијенткињи која је лечена на ВМА још 2010.
– Одмах смо ступили у контакт са колегама са ВМА како би они даље истражили овај случај и проверили релевантност информација – кажу у Агенцији, напоменувши да нису имали такве случајеве и да су до сада пријављена 84 случаја у којима се испољило укупно 314 нежељених реакција.

– Једна од особа оболелих од Жилијан-Бареовог синдрома је хрватска држављанка која је у Београду цепљена цепивом против пандемијског грипа те је, нажалост, преминула – рекли су у ХАЛМЕД-у, поручивши да су о оболелима обавестили и Светску здравствену организацију.

Подсетимо, спорну вакцину држава Србија је 2009. године купила управо од Хрватског завода за јавно здравље, уместо директно од произвођача “Новартиса“. Платили смо је и два евра скупље, јер смо уместо директног преговарања имали три посредника у куповини – Хрвате, “Југохемију“ и “Детап“.

Сама вакцина изазвала је бројне контроверзе, како због начина набавке, тако и због састава. Наиме, први пут је у Србији масовно примењена вакцина која је садржала сквален, појачивач дејства антигена, који фармацеутским компанијама омогућава производњу више вакцина са мањом количином антигена, а већом зарадом. Иначе, у свету се сквален сматра и одговорним за изазивање озбиљних здравствених оштећења.

Др Драгана Јовановић рекла је за “Ало!“ да је било познато да може постојати веза у развијању те болести и вакцина против свињског грипа, на шта је она и раније упозоравала.
– Једино су наш министар (Томица Милосављевић) и епидемиолози подизали тензију да треба хитно вакцинисати малу децу од шест месеци до три године, иако смо указивали да “Новартис“ на свом званичном сајту у одељку “дозирање и администрација“ пише да вакцину треба да приме деца од четири године па надаље – каже за „Ало!“ Јовановићева.

Кон: Провера вакцине није мој посао

Домаћи епидемиолози и чланови радне групе за пандемију јуче нису били расположени да причају о вези ГБ синдрома са вакцинама. Бранислав Тиодоровић је, чувши питање, прозборио да је у ромингу, на одмору, и спустио слушалицу, док је председник радне групе Предраг Кон, видно изнервиран, прво рекао да нема шта да каже и да ће изјаве давати на суду, а потом да је вакцина безбедна.
– Вакцина је имала све потребне сертификате и тврдим да је безбедна – рекао је Кон, додавши да је радна група само имала увид у папире које је издао АЛИМС, а не и на основу чега је цепиво одобрено у Србији. “То није био мој део посла“, изјавио је он. Томица Милосављевић, бивши министар здравља, који је имао командну одговорност у целом процесу, није се јављао на телефон на позив новинара.

3 replies »

 1. TE FARMACEUTSKE KUCE SU I PROIZVELE SVE TE VIRUSE LABORATORISKI, TE JE I SMESNO NJIMA RAPORTIRATI O TOME, ONI ZNAJU STA RADE !
  TREBA IZBEGAVATI VAKCINE, ONE SU OPASNE, IDITE NA STRANE GDE SU MAJKE IZGUBILE SVOJU DECU ILI PAK SU POSTALI PARALIZOVANI, UZAS JEDAN!
  U AUSTRALIJI JE BIO JEDAN MALI DEO U GRADU DJILONGU U BLIZINI MELBURNA KOJI JE IZMAKAO NADLEZNIMA, I DECA NIKADA NISU PRIMALA VAKCINU, I BILA POTPUNO ZDRAVA, JEDNOG DANA NEKI CATA TO PRONADJE I ODMAH BRIGADE AUTOBUSA BRIZNIH DUSA DOLETESE DO TOG DELA I NARAVNO VAKCINE SU SEVALE.
  CETVORO DECE JE ODMAH UMRLO A DRUGA SU BILA BOLESLJIVA I UVEK VODJENA KOD DOKTORA!
  INDUSTRIJA BOLESTI JE I TU CVETALA!

  Свиђа ми се