ДЕШАВА СЕ...

Кинези понудили 2,5 милијарди евра за изградњу Коридора 11


БЕОГРАД – Кинеска фирма „Мостови и путеви“ (China Road and Bridge Corporation – CRBC) која гради мост на Дунаву између Земуна и Борче, упутила је званичну понуду „Коридорима Србије“ за финансирање и изградњу преосталих деоница аутопута на Коридору 11, од Београда до границе са Црном Гором у укупном износу од 2,5 милијарди евра.

06.08.2012. Правда, Курир, агенције

kineski zid

КИНЕСКИ ЗИД *Кина пажљиво прати шта се дешава

„Понуда кинеске фирме CRBC гласи на 2,5 милијарди евра и реч је о изградњи три велике деонице од Београда до Прељине, од Прељине до Пожеге и од Пожеге до Бољара, укупне дужине 270 километара“, изјавио је Танјугу директор „Коридора Србије“ Михајло Мишић.

Мишић је о детаљима ове понуде данас на састанку обавестио министра саобраћаја Милутина Мркоњића и министар је дао подршку за реализацију тог пројекта.

„Упознали смо министра са новом понудом коју је кинеска влада упутила “Коридорима Србије“. Понуда обухвата изградњу Коридора11, од Београда до црногорске границе и изградњу деонице пута од Бубањ потока до Панчева“, рекао је Мишић и оценио да је понуда кинеских инвеститора веома атрактивна.

Према речима Мишића, понуда кинеске компаније се заснива на одлуци Владе Кине да се за пројекте у Југоисточној Европи одобри кредит од десет милијарди долара.

Кинези су понудили рок од 2,5 године за изградњу деоница тог аутопута, под условом да су претходно завршене све процедуре.

Мишић је прецизирао „и да је понуди дат акценат на деоници од Београда до Обреновца, која, за сада једина нема урађен главни пројекат“.

„То је деоница која иде левом обалом Саве, прелази Саву са два моста и на планирану трасу Коридора11 укључује се код Обреновца“, прецизирао је Мишић.

Према његовим речима, постоји неколико начина на који је предвиђено финансирање овог пројекта.

Један је преференцијални кредит и камата за тај кредит креће се до два одсто годишње, а као алтернатива кредитном финансирању понуђена је и концесија, која предвиђа да се уложени новац враћа тако што би концесионар експлоатисао деоницу, наплаћивао друмарину у одређеном периоду, који би био прецизиран уговором.

Мишић је прецизирао да кредит предвиђа учешће државе са 15 одсто сопствених средстава, било тако што ће тим средствима решавати имовинско-правне односе, финансирати пројекте или за неке друге намене.
Он је навео да је предвиђено да 40 одсто радова на изградњи „Коридора11″ изводе наше, а 60 одсто кинеске компаније.

Према речима Мишића, деоница од Бубањ-Потока до Панчева је за нас јако важна, јер је то железничко друмска обилазница око Београда, а ако би она била изграђена Београд би се „решио“ железничког саобраћаја у центру а теретни саобраћај би ишао ободом града како је то, иначе, у свим великим градовима у свету.

Мишић каже да су Кинези заинтересовани за тај пројекат, доставили су компјутерску анимацију, али да нису дали финансијску понуду, јер им је приоритет финансирање „Коридора 11″.

Подсећања ради, полагањем камена темељца у селу Дићи код Љига крајем априла ове године званично су почели радови на деоници ауто-пута Београд-Јужни Јадран.

Изградња деонице дуге 40,5 километара коштаће око 308 милиона евра, а рок за завршетак радова је три и по године.

У селу Дићи надомак Љига почели су радови на изградњи деонице ауто-пута Београд-Јужни Јадран од Љига до Прељине.

Такође, гради се деоница од 12,5 километара из буџета Србије од Уба до Лајковца а радове изводи конзорцијум домаћих фирми.