Јелена Бркић

Јелена Бркић: ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА ДАНАС…


ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА ДАНАС…

1 јул 2012, ФБР- Јелена Бркић

Нисам политички аналитичар, нити велики познавалац међународних односа. Немам никакве важне информације нити знам чиме то запад држи у шаци политички врх наше земље. Пишем само оно што осећам и што ми савест говори, и све то са становишта просечног грађанина ове једине отаџбине коју имамо, а кога много боли што она није независна и суверена држава чији се територијални интегритет чува и поштује.
Како је одавно прошло време несврстаних, свака мала држава, која економски и војно није самостална, мора да се приклони некој великој сили, јер у супротном служи као полигон за војне вежбе илити „хладни“ рат великих сила, што смо већ осетили на својој кожи, а сада осећају арапске земље. Обзиром да Србија никако није ни економски ни војно самостална, морала је да се приклони некој страни. 

 

У време када смо, војно и економски разорени и покорени, морали да бирамо, руска млака подршка (оштри протести због бомбардовања Србије – као да смо ми имали нешто од тих оштрих протеста), отерала нас је у загрљај западу, који никако, ни културолошки, ни верски, ни економски, ни војно, не може бити наш истомишљеник. И тако смо се удали за неког кога не волимо и ко не воли нас! Значи, брак из интереса! Оно што је питање, који је ту српски интерес?

 

Са друге стране, мада се геополитички утицај великих сила убрзано мења последњих 10 година, Србија се и даље труди да очува лош брак и страхује да јавно призна кога воли! Оно што мени није јасно, зашто? Је ли то због страха од неузвраћене љубави, јер иако су сада на челу Русије патриотске снаге, њихова помоћ Србији је и даље млака? Или је љубавни загрљај САД и ЕУ толико јак, да не можемо да се извучемо док не завршимо као мужјак богомољке?

 

Како су све моћне западне земље врло добро свесне чињенице да је љубав према словенским народима (читај Русији) и православљу у срба дубоко укорењена, те да смо ту љубав дебело платили (и даље плаћамо), а опет не одустајемо, никада нам неће веровати да можемо да им будемо искрени партнери, а сигурно не пријатељи. Зато сам убеђена да је (вечита) кандидатура за улазак у ЕУ штап са шаргарепом, а у циљу нашег пристајања на отимање Косова!

 

И зато огромна већина наших грађана, у коју и ја спадам, уопште не разуме толику решеност, труд и покушаје водећих политичара у Србији да нас, по сваку цену, уведу у Европску унију! Како ми не располажемо истим информацијама као они, дошло је крајње време, након последњих изјава „нове“ владе (да морамо да поштујемо споразуме које је потписао појединац, а које није одобрила народна скупштина), да нас са истим упознају. Јер српски народ има права да зна зашто му се отима Косово! И да ли би отаџбина Србија или било који њен грађанин био угрожен (војним или неким другим нападом) уколико би Влада РС одлучила да једном каже „ДОСТА“ уценама?

 

Није први пут у историји да је Србија, што се односи и на Косово, окупирана. Па опет, никада ниједан српски владар то није признао. Прво, зато што је Косово срце Србије, ту је одувек животима брањена наша историја, култура и традиција, и друго, јер и највећи бедник има праг испод кога неће дозволити да га понизиш, по било коју цену. Косово је српски праг! И могу да га отму, али Косово ће опет бити српско, па макар за хиљаду година, јер ми осећамо зов те земље, инстинктивно као што дете осећа мајку. Ко то не разуме, џаба баца шаргарепе, доларе и евре!  

 

И зато, какви год притисци били, са каквим се год изазовима српски политичари суочавали и за чију год се „љубав“ одлучили, морају да имају на уму да Косово можда није српска садашњост, али јесте прошлост и будућност! Дакле, ко је православне вере и ко се боји Божјег суда ако изда свету српску земљу и кости предака који у њој почивају, мора на уму да има Лазареву клетву, прилагођену данашњој ситуацији:

 ————————

Ко је Србин и српскога рода,

и од српске крви и колена,

а признао независност Косова,

не имао од срца порода,

ни мушкога ни девојачкога!

Од руке му ништа не родило,

Рујно вино, ни пшеница бела!

Рђом капо док му је колена!

————————

 

 

5 replies »

 1. СВЕ СЕ ВИДИ, А ОПЕТ СЕ ТАЈНО РАДИ
  Све је то уважена Јелена Бркић лепо казала. Она је, у ствари, разоткрила својим речима колико је све то и у светској и у нашој политици покварено и јадно. Све се види шта и како ко ради, а опет се прича друкчије. Човеку је тешко да се отме утиску како је зло у историји било некако поштеније, ако се тако може рећи. Све нас лажу у очи..Запад хоће да нам отме отаџбину, а све то увија да би нас убедили како је сва та отимачина за „наше добро“. Они нама мисле „много лепо“, „брину“ о нама и чуде се како ми то „не можемо да разумемо“. Неће да кажу поштено: „Јачи смо и хоћемо да вам отмемо.“ Тирјанство је вечно, али је вечна, дакле, неизбежна и борба свих „малих“ да тирјанству стану ногом за врат (Његош). Који је то блесав и народ и његов владар да признају да је за њих добро да нам неко нешто наше отме? А издајника (попут данашњих Вука Бранковића) и подвижника (попут кнеза Лазара и Карађорђа опет мора да буде. Морају, ваљда, да постоје и једни и други.

  Свиђа ми се

 2. Oва дама лепог имена, лица и чиста образа све је добро пrедложила. Косово и Mетохија, као део државе Србије, није ничија појединачна бабовина да би је ико и на икакав начин уступао било коме. За целовитост Србије одговорнин су и мртцви и живи Срби и нико нема право да део Србије икоме уступа као да је то његова лична имовина. И шта би то значило да су неки српски владари и владаоци (који су увек привремени) за стално цепање Србије признавали сваку окупацију. Српски владаоци и српски умови нису признавали и потписивали цепање Србије ни за време 500 година турске окупације. Нико нема права да окупиране територије Србије било коме поклања, продаје, признаје…

  Свиђа ми се

 3. Ako te neko poljubi na ulici nemoj biti iznenadjena.
  Ja a i vecina Srba misli onako kako si napisala. Ali nismo
  u stanju da se tako lepo izrazimo. A to sto nisi politicki analiticar
  a ni poznavalac medjunarodnih odnosa, ti je veoma dobra osobina
  jel rezonujes sa zdravim mozgom. A mnogi „profesionalci“ politicari
  i analiticari nisu ti ni do kolena. Bog te poziveo tako pametnu.

  Свиђа ми се