Љиљана Јовановић

Кристоф Леман: Сиријска влада и војска повратиле суверенитет и ослободиле грађане широм земље


01.08.2012. ФБР преводилац Љиљана Јовановић

превод текста од 28. Јула 2012., Кристоф Леман – NSNBC / Агенција SANA и извори

Када после много месеци дипломатских иницијатива Сирије, Русије и Кине, није успело да се заустави анти-Сиријска коалиција, коју су веома здушно финансијски и војно подржавале разне државе спонзоришући терористичке организације које су еуфемистички називане „слободна Сиријска војска“ или „Ал Каидини терористи“, када нису више могле да се искористе као оправдање да се они уствари боре за заштиту цивила, Сиријска влада и Сиријска војска су преузеле одговорност да поново успоставе национални суверенитет, безбедедност грађанима и владавину права у областима које су од запада подржани побуњеници из терористичког Конзорцијума освојили.

Западни медији вичу „Дрште вука“ описујући масовне војне операције. Уствари Сиријска стратегија против побуњеника је тако ефикасна, исто као што је и стратегија „де-ескалације“ смиривања побуне много хуманија него што би било које међународно правно тело препоручило.

Офанзива је базирана на моделу де-ескалације, као превенцији губитака.

У петак су Сиријске војне снаге покренуле пажљиво планирану офанзиву.
Насупрот извештајима главних Западних медија Војска чини највише могуће да би спречила цивилне жртве и штете на инфраструктури као и имовини грађана.
Војне операцје против побуњеника који су се налазили у урбаним зонама, су планиране и спроведене након пажљиво сачињене стратегије уз генерално придржавање смерница Међународног права, и што је још важније са највећом пажњом да се спрече цивилне жртве. Стратегија је заснована на моделу де-ескалације, тако да се омогући побуњеницима да напусте зону сукоба са цивилима али без оружја у рукама.

Операције у Дамаску и у региону Дамаска

Ситуација у граду Дамаску је сада релативно смирена јер су војне снаге очистиле al-Hajar al-Haswad и околину од побуњеника. И овде су такође побуњеницима понудили да напусте зону сукоба без оружја, пре него што су војне снаге извршиле напад. Након понуде да напусте подручје без оружја и без отпора војсци, велики број побуњеника је убијен, јер су одбили да се предају, већ су покушали да се пробију из окружења али са оружјем и под борбом.
Нађене су велике количине оружја у al-Qtaifeh, Daraya и Yabous.

У al-Qtaifeh сеоском подручју око Дамаска, сиријске власти су заплениле аутомобил Фолксваген, који је био транспортован на камиону, под изговором да га возе у град Хараста на поправку. Фолксваген је био натоварен различитим оружјем, укључујући ту аутоматске пушке, RPG бацаче (Ручне противоклопне ракетне бацаче), Руске тешке (DShM) митраљезе, (Degtyaryov-Shpagin Large-Calibre mashine gun), снајперске пушке, са великом количином муниције и камерама.

Сиријски званични извор SANA је обавестио да су војне инжињеријске јединице демонтирале 8 експлозивних направа, свака од њих је имала 20 кг. експлозива. Експлозивни уређаји су били постављени близу Al-Rahman џамије у al-Harah al-Aswad области.

Сиријски војници су током контраофанзиве против побуњеника, у Дамаску ослободили два Италијана које су побуњеници киднаповали и држали као таоце.

Ослобођени Италијани (Cantami Oriano 62 године, и Tedeschi Domeniko 37 година) , су према информацијама из Министарства за Електричну енергију, били експерти који су радили за Електропривреду у Deir Ali Електрани.

Алепо (Aleppo)

У петак су се Сиријске војне јединице сукобиле са наоружаним побуњеницима који су се кретали из Daet Azzeh области, у село близу Aleppa, наневши им при том велике губитке. Успешна операција је спроведена на основу информација добијених од стране локалних становника, који су војску обавестили о кретању побуњеника.
Војници су уништили 5 „pick-up“ возила на којима су били монтирани тешки митраљези, а на некима су биле и експлозивне направе ..

Провинција Хасака

У провинцији Хасака, Сиријске власти су повратиле највећи део приватне имовине која је била украдена од приватних лица и из зграда, укључујући ту и ствари украдене са граничног прелаза на Сиријско Ирачкој граници у al-Yarubiya. Листа украдених ствари садржи ТВ апарате, опрему и оружје које је припадало сигурносном особљу запосленом на граничном прелазу. На десетине побуњеника и терориста је ухапшено а њихово оружје је конфисковано.

Daraa и Deir Ezzor

У сукобима са сигурносним снагама у Daraa је убијено 4 побуњеника. Према извору SANA, побуњеници су хтели да нападну вернике у петак, после молтве у al-Hasan Џамији. У том нападу је убијено 4 побуњеника.

У провинцији Deir Ezzor, у граду al-Mayadin, безбедносне снаге су трагале за наоружаним терористима, убивши при томе неколико побуњеника а много њих су ухапсили. Још један сукоб се догодио у Ali Beik al-Kabir улици у Deir Ezzor-у, у којем су побуњеници претрпели велике губитке.

Хомс

Касно увече у четвртак, Сиријске власти су претресле склониште терористичких група у области al-Qseir и селима: al-Nahriyeh, AbuHouri, и al-Jadiriyeh у околини Холмса. Према извештајима SANA побуњеници и терористи су претрпели велике губитке током тих сукоба.

Град Хама

У граду Хама, су инжињерисјке јединице демонтирале две експлозивне направе тежине по 50 кг. Према извештајима Агенције SANA једна експлозивна направа је била постављена у близини саобраћајне петље al-Nahra, док је друга експлозивна направа била постављена у близини Саобраћјног предузећа у Хами. Експлозивне направе су садржале ексере и оштре комаде челика, а активирале се помоћу даљинског управљача.. Експлозивна направа је конструисана и постављена тако да проузрокује највише жртава и повређених.

Желим да будем калиф уместо калифа !!!!!
Ако имаш овако добре пријатеље не требају ти непријатељи!!!

Такозвани хуманитарни коридори

Сиријска влада уз подршку Руског и Кинеског Министарства Иностраних Послова, одбила је да прихвати формирање тзв. „хуманитарних коридора“. Формирање ових хуманитарних коридора је предложила самозвана група „Сиријских пријатеља“ што би било једнако као да је Сиријска власт предала суверенитет над једним делом Сиријске територије. Ово би био знак да Сиријска власт није способна да заштити Сиријске грађане од побуњеника. Тај „сигурносни коридор“ би био сигуран пут за снабдевање побуњеника оружјем којим их снабдевају неке државе чланице НАТО, неке земље Залива неки Либански „играчи“ као што су Харири, Џумблат (Jumblatt), Израел, и други. Ти сигурносни коридори би омогућили несметано кретање побуњеника кроз Сирију.

У случајевима када су војне снаге планирале и изводиле обимне војне операције, као што су биле оне око Дамаска, и Aleppа, војници су правили у позадини зоне којима су помагали цивилима које су побуњеници користили као живи штит, и таоце да би себи обезбедили сигурност при евакуацији; Сиријска војска нуди побуњеницима слободан пролаз, да се евакуишу заједно са цивилима али без оружја. Шта би била друга функција хуманитарних коридора него да обезбеди пролаз из зоне сукоба свима без оружја, као слободним особама, да живи, неповређени оду, уз могућност да напусте Сирију да се врате у своју земљу из које потичу и да тамо остану.

Ни Женевска Конвенција ни други међународни закони не предвиђају могућност да нерегуларне јединице а још мање ратни плаћеници који се не придржавају ниједног војног кодекса, могу да систематски користе терористичке акте као своју жељену тактику..

Кристоф Леман,

28.07.2012.

оригинал текста на линку: http://nsnbc.wordpress.com/2012/07/28/syrian-government-and-military-reclaim-sovereignty-and-liberate-civilians-throughout-the-country/
Сличан текст:
Терористи трпе велике губитке у Alepp-у, провинцији и другим областима .. .Покушај инфилтрације у Хомс онемогућен..