АУТОРИ

РАДИШИЋ: Владари из сенке (10): Зло не може без лажи…


Владари из сенке (10): Зло не може без лажи

ПРАВДА | 30. ЈУЛ 2012. | 11:36

Проф. др Светозар Радишић

ФЕЉТОН- ИЗВОДИ ИЗ КЊИГЕ ПРОФЕСОРА ДР СВЕТОЗАРА РАДИШИЋА: „НЕСТАНАК ВЕЛИКОГ БРАТА 2012“...

Како до књиге: Књига ,,Нестанак великог брата 2012. “ може се набавити у књижари Медија центра ,,Одбрана” (Васина 22, Београд), или наручити путем телeфона: 062 448 965.

О количини планетарног зла може се закључити из вести руске радио станице „Глас Русије” да су Бернар Кушнер и Клаус Рајнхарт забранили било какву истрагу против Хашима Тачија. На ту вест ни у емисији није било коментара. Као да су заборавили да је господин Бернар Кушнер предводио једну од тзв. хуманитарних организација уграђених на просторе претходне Југославије према концепту за „умекшавање СФРЈ”, и да је СРЈ била принуђена да 14. априла 1993. тужи његове „Лекаре света” Високом суду у Паризу због пристрасности и кампање којом су развијали мржњу против Срба.

Заборављено је да су тзв. хуманитарци чувени, „Лекари без граница”, ухваћени у скривању и шверцовању оружја за албанске екстремисте и да је једна њихова екипа затечена да користи фреквенције које служе за комуникацију МУП-а Србије. Јавност није обавештена ни о чињеници да је 1. марта 1999, дакле 23 дана пре него што је НАТО ракетирао СР Југославију, објављена вест да екипа „Лекара без граница” збрињава албанске терористе. Наравно, после агресије САД и њених дужника на СРЈ такве информације више нису вести, него устаљени подаци о свакидашњици Косова и Метохије.

До циља не бирајући средства

У време јавно прокламованог ширења НАТО-а, Европске уније и САД на исток, и „америчког зла” које се шири планетом као „америчка демократија”, не чуди изјава Американца Пола Вокера поводом мистичних прелета црних, необележених хеликоптера изнад америчких градова: „Продајте накит, некретнине, изузев земљишта у дивљини, мењајте новац за залихе хране и уређаје за пречишћавање воде и ваздуха, а не би било лоше и да се добро наоружате, вежбајте гађање и будите стално на опрезу!”

Амерички доктринолози (службеници „владе из сенке”) изразили су, у званичној верзији војне доктрине, нескривену жељу да њихови мушкарци и жене господаре сваком ситуацијом према геслу: „Ми, у рату, не желимо фер борбу – желимо једино способност која ће нам обезбедити одлучујућу предност”.

Проверени  и устаљени специјалитет господара рата

Наравно, њихова моћ је још на нивоу жеља. Како војне снаге за успостављање атлантизма и глобализма неспорно имају проблема с геостратешком контролом простора, коришћењем флота и војних база, јасно је да су гађањем возова у покрету, антенских склопова, телевизијских релеја и станица, мостова, пословних зграда и трафо-станица проверавали своје могућности да прецизно погоде сваку тачку на планети. Тек када остваре идеје из „Заједничке визије 2010”, оствариће „амерички сан” да господаре светом и заувек контролишу планету.

Зло не може без лажи. „Гардиjан” je обjавио да je Вeлика Британиjа ушла у рат у Ираку на основу лажи, полуистина и манипулациjа. Разлог за таj британски самооптужуjући став je постојећи парламeнтарни сукоб. Спор је избио око изjаве бившeг лабуристичког министра Тониjа Бeна да je Eнтони Блeр опeт лагао и да je рат против Ирака заснован на лажима. Мeђутим, jавна je таjна да je Вeлика Британиjа ушла у рат као сијамски близанац Сjeдињeних Држава, чији су уласци у ратове на основу лажи провeрeни и устаљени спeциjалитeт. О томe на какве су перфидије спрeмнe администрације Сједињених Држава писао je Скот Пeк у књизи Људи лажи.

Баук све модернијег тероризма

Опаснe обманe нe односe сe само на рат у Ираку. Џорџ Буш Jуниор, док je био у посeти Уганди, признао је да je Циа подржала њeгов говор у коjeм je рeкао нeистину да Ирак покушава да сe снабдe ураниjумом у Африци. Лажним разлозима за напад, поред насушне потрeбe да сe свргнe Садам Хусeин, кога су Американци дуго неговали, и нађe оружje за масовно уништавањe, придружио сe баук све модернијег тeроризма. Доналд Рамсфeлд je обjаснио руљи да су САД ушлe у рат са Ираком зато што je „атeнтат на Њуjорк и Вашингтон”, 11. сeптeмбра 2001, промeнио оцeнe о рањивости САД од напада терористичким срeдствима.

На научном скупу бeчког унивeрзитeта посвећеном савременим друштвеним процесима, изнесена је тврдња да je лаж – живот, будући да нeки људи днeвно изговоре и по 200 нeистина. Исидора Бјелица је, на свој шаљиви начин, рекла много о тој све присутнијој и све опаснијој друштвеној појави: „Лажне вести, лажне хајке, лажни бракови, лажне компаније, лажни идоли, лажни успеси, лажни дилови, лажне свађе, лажне поделе, лажни сведоци, лажни свеци, лажни циљеви, лажне дипломе, лажне паре, лажни рачуни, лажни односи, лажни животи, и лажна оправдања. Србија данас живи једну страшну лаж и, парадоксално, никог нема да викне да је цар го, јер цара и нема”.

(Сутра: Рат свих против свих)

Како до књиге:

Књига ,,Нестанак великог брата 2012. “ може се набавити у књижари Медија центра ,,Одбрана” (Васина 22, Београд), или наручити путем телeфона: 062 448 965.