Анализа

Криза у Европи: ниједан дан без лоших вести


Криза дугова се шири у Европи. Вести из Старог Света су све горе. Региони Шпаније су спремни да траже помоћ, берзански индекс земље је пао на минимум у најновијој историји, економија Грчке може да падне 2012. године за 7 одсто, 10 италијанских градова су на рубу банкротирања, бруто-домаћи производ Британије је максимално пао за три године, земља се налази у најдужој рецесији у току 50 година.

29.07.2012. ГЛАС РУСИЈЕ

© Flickr.com/Luigi Rosa/cc-by-sa 3.0

Олимпијада, која је почела у петак у Лондону, осим чисто спортског, има и важан психотерапеутски ефекат. Такмичења морају да бар за неколико дана одвуку пажњу од других проблема. Повода за радост нема. Главни антихерој те трајне драматичне серије је Грчка. Вероватноћа напуштања од стране Атине еврозоне у току године до годину и по дана расте.

Узрок је у томе да власти земље не могу да савладају неопходно смањивање дуга. До краја 2014. године влада Грчке мора да уштеди више од 11 и по милијарди евра. Ради тога ће смањити износе пензија, увести обавезну доплату за често прибегавање лекарској помоћи и смештање у болницу, биће проширен програм приватизације. Програм је већ представљен трима главним спасиоцима Атине – ЕУ, Европској Централној банци и ММФ, чији су представници ове недеље дошли у Грчку. У земљи од њих чекају редовни транш помоћи.

Европска Централна банка је одбила да прима грчке државне обвезнице као гаранцију враћања кредита. Фактички то значи да је за грчке банке затворен приступ јефтиним зајмовима.

Иначе, много већу забринутост експерата изазива прелаз кризе дугова са националног на месни ниво. Почетком ове недеље се сазнало да две највеће провинције Шпаније – Валенсија и Каталонија – могу да затраже помоћ Мадрида. Сличне вести стижу и из Италије.

Коментар економисте Михаила Хазина.

Економска ситуација у Европи се нагло погоршава. Очигледно је да Немачка не може да буде независна од тих догађаја бар због тога, што знатан део немачког извоза заузимају земље ЕУ. Ако се тамо смањује потражња, смањују се и приходи немачких компанија… У Немачкој је за сада ситуација боља него у другим земљама ЕУ. Међутим, раније или касније погоршавање ситуације ће захватити и њу. Ситуација ће се погоршавати и даље.

Министарство финансија Немачке је саопштило: Немачка ће сачувати статус поуздане економије, као и водеће положаје у еврозони. Заједно с партнерима ће бити учињено све неопходно ради савлађивања кризе дугова у што краћем року. Агенција Мoody’s обећа да ће ускоро проценити утицај кризе у еврозони на рејтинге Француске и Аустрије.

У контексту еврокризе критиковани су и организатори Олимпијаде у Лондону. Управо ове недеље су објављени негативни статистички подаци у вези са економијом земље.