ДЕШАВА СЕ...

Забрањене Барбике са оловом и арсеником продају се у Србији!


Родитељи, добро припазите када купујете играчке свом детету! Кухињски сет за лутку Барби, турског произвођача “Dede in Mattel” (оргинални назив производа је “Barbie Chief Kitchen Set”), опасан је због великог присуства олова и арсена! У београдским продавницама се ова комбинација Барби кухињских елемената, шољица и шерпица за омиљену лутку већине девојчица, и даље регуларно продаје, и може се наћи по цени од 2.490 динара, пише Телеграф.

28. 07. 2012. 20:51 телеграф.рс, Вести

Фото: Илустрација

У Удружењу за заштиту потрошача кажу да тренутно припремају допис Санитарној републичкој инспекцији о неопходности повлачења са тржишта ове играчке. Иако је ово републичко тело контролу хигијенске исправности и квалитета већ требало да изврши, то није урађено, објашњава Младен Офировић, правни саветник Удружења за заштиту потрошача Војводине.

– У Србији се не зна ни шта, ни ко, ни на који начин контролише примену Закона о здравственој исправности предмета за општу употребу. Постали смо депонија за штетне играчке, а не зна се ко их увози на наше тржиште. Нови закон је усвојен, али на снази је Правилник из доба СФРЈ, а ово поље мора стално да се прати – каже Офировић.

Већа концентрације олова изузетно штетно делује на људе, нарочито на децу, изазива промене на централном нервном систему, а може узроковати и велике дигестивне проблеме. Арсен је такође веома токсичан, канцероген и потенцијални је изазивач кардиоваскуларних обољења.

Поред ових материја, у играчкама се често налази и дибитил фталат (ДБП), материјал који се употребљава за пластификацију, затим полициклични ароматични угљоводоник, нонилфенол, формалдехид, никал, те органска једињења са калајом, који изазивају бројне здравствене проблеме, доприносе развоју онколошких оболења и успоравају раст деце.

– Србија је врло развијено тржиште за све штетне играчке, које овде потпуно легално доспевају на полице продавница, а потом и у дечје руке, јер немамо адекватне законе и правилнике који прописују које су материје штетне. Такође, погрешно се мисли да су само јефтине и кинеске играчке опасне, а да су оне од дрвета безбедне – истиче Офировић.

Код куповине играчака обратите пажњу на то да играчке немају одвојиве делове или специфичан мирис, а за сасвим малу децу најбоље је куповати крпене лутке.

http://www.telegraf.rs/vesti/284353-otrov-za-decu-zabranjene-barbike-sa-olovom-i-arsenikom-se-prodaju-u-srbiji

1 reply »

  1. Приблесав Србин, када га упозориш на ове опасности, каже у одговору : „нека, треба бити „кул“ и бити у „тренду“. Cool (кул) на енглеском има више значења: бити безочан, дрзак, хладан, попустљив, хладнокрван …То је наша стварност. Важно је бити кул па своје дијете тровати барбиком од арсеника и олова.

    Свиђа ми се