Влада

Расправа о експозеу одложила избор владе Србије за данас у подне


Рокови планирани за избор нове владе, примопредају дужности и прву седницу кабинета Ивице Дачића су промењени, јер се расправа о експозеу мандатара завршила нешто после 04:30.

Председник парламента заказао гласање о избору нове Владе Србије за 12 часова, после чега би чланови нове владе положили заклетву.

27. јул 2012.  01:17 → 04:48  Извор: Танјуг, Бета, ФоНет, РТВ

фото Танјуг: Зоран Жестић

Мандатар Ивица Дачић није желео да прекине расправу о његовом експозеу. Он је, након паузе, поново изашао пред посланике око два часа после поноћи. Тада је рекао да је спреман да одговори на сва питања и позвао посланике нове владајуће коалиције да имају у виду време и да се расправа приводи крају.

„Са Мирком Цветковићем смо се договорили у 10.00 да извршимо примопредају“, рекао је Дачић и дојучерашњим колегама поручио да могу да овако наставе још 10 дана јер је он, како је рекао, и овако и онако на власти.
„Немам намеру да било кога малтретирамо да целу ноћ радимо, али ако смо започели један посао не требају нам неки изговори зато што неко није ту. Ја сам мандатар и ту сам да одговорим на сва ваша питања“, рекао је Дачић.

СНС и СПС одустају од расправе

Посланици Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, пријављени за учешће у расправи о новој влади, саопштили су да неће говорити како би се убрзала седница.

Владимир Цвијан из Српска напредне странке и Душан Бајатовић из Социјалистичке партије Србије су саопштили да посланици владајућих странака из СНС и коалиције око социјалиста одустају од расправе након што је мандатар позвао посланике власти да имају увиду да се седница приводи крају.

Претходно су посланици опозиције из Демократске странке и Либерално демократске партије затражили да се седница прекине и настави у петак ујутру у 10 сати, али тај предлог није прихваћен.
Заменик шефа Посланичке групе Демократске странке Балша Божовић затражио је, у 01:35 сати после поноћи, да се мандатар Ивица Дачић и кандидати за министре врате у салу за седнице или да се заседање прекине и настави сутра ујутро.
Председавајућа парламента Весна Ковач рекла је да су сви кандидати за министре у згради парамента, али да немају обавезу да све време присуствују расправи.

Око 1:45 мандатар Ивица Дачић, заједно са већином кандидата за министре, вратио се у скупштинску салу и настављена је расправа о његовом експозеу.

Динкић: У петак у подне гласање о влади

Кандидат за министра финансија и привреде и лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић написао је на свом Твитер налогу (@млађад) да ће посланици Скупштине Србије у петак у подне гласати о новој влади.
Динкић је на питање до када ће трајати расправа о експозеу мандатара Ивице Дачића, написао: „Док сви не потроше време које имају да кажу шта имају… Онда прекид, па гласање у подне“.
На твитер налогу СНС око 2.45 објављено је да је након Ненада Поповића из ДСС остало још 18 пријављених говорника до краја расправе.

За расправу о експозеу Пословником је иначе предвиђено пет сати, али у то време се не рачунају реплике, које су вечерас одузеле добар део времена.
Тако се догодило да су до сат и по после поноћи прилику да изнесу мишљење о експозеу имали само шефови посланичких група, а тек тада су на ред дошли посланици.

У међувремену, распуштен је хор, који треба да изведе химну приликом полагања заклетве, гарда се повукла са простора испред улаза у Скупштину, а из здања на Тргу Николе Пашића отишао је и највећи део званица и представника дипломатског кора.

Врућ бурек за скупштинске извештаче

Скупштински извештачи синоћ су, након вишесатног праћења расправе о новој влади, почашћени нешто ранијим доручком – врућим буреком.
Храна је око два сата ујутру стигла из посланичког клуба СНС, након што је лидер те странке Александар Вучић у разговору са представницима медија у скупштинском холу сазнао да су, поред тога што су уморни, и гладни.
После одређеног времена новинари су добили врућ бурек, а могли су и да бирају – да ли за доручак хоће бурек са месом, сиром или кромпиром.

Мандатар Ивица Дачић, који је синоћ требао да буде изабран за председника Владе Србије, требало  је данас у 10 часова да преузме дужност од свог претходника Мирка Цветковића.

Дачић: Помогао сам Шутановцу и није се ишло на нове изборе

Дачић је у наставку седнице рекао да очекује неку похвалу од дојучерашњих партнера, а да тих похвала, како је рекао, наравно нема.
Он је рекао је да нико нема право да га критикује јер је он много ноћи остајао у парламенту да би гласао о буџету и влади ДС и Демократске странке Србије „у пет до 12, иначе би се ишло на нове изборе“.
„Ја сам ту, у форми сам, 20 година сам у парламенту и помагао сам да се владе изаберу“, рекао је Дачић и подсетио посланика ДС Драгана Шутановца да је помогао да он буде изабран за министра да се не би ишло на нове изборе.
„Ја сам захвалио Влади Мирка Цветковића на сарадњи коју смо имали, а од вас још нисам чуо лепу реч“, рекао је Дачић.

Прва седница нове Владе Србије била је планирана за 13 часова, након сусрета Дачића и Цветковића.

На првој седници требало би да буде изабран секретар Владе, што је предуслов за рад Секретаријата, који припрема неопходна акта за рад извршне власти.

Како је Танјугу речено, дневни ред, поред избора секретара, за којег је предложен Вељко Одаловић, досадашњи генерални секретар парламента, одредиће премијер у складу са проценом.

На првој седници требали би да буду разрешени дужности државни секретари, а биће одређен дан и време одржавања седница владе, као и усвојена одређена кадровска решења, уколико о томе буде постигнут договор.

Мандатар Ивица Дачић, у експозеу пред посланицима Скупштине Србије, рекао је да неће бити замрзавања плата и пензија и да ће Србија наставити разговоре са Међународним монетарним фондом. Он је рекао да ће као премијер формирати Национални савет за економски опоравак, који ће окупити најспособније, најстручније и најуспешније што Србија има у области привреде и финансија.

Реагујући на експозе мандатара за састав нове владе економисти су оценили да у њему има добрих мера, али да ће се стварне намере владе видети када за неколико седмица буде предложен ребаланс буџета за ову годину.

Дебату о експозеу отворио је вечерас лидер ЛСВ Ненад Чанак низом примедби, укључујући незадовољство поништавањем неких надлежности Војводине, на шта је Дачић реаговао позивом да Чанку да не прави политички спектакл и да не ставља на терет новој влади оно за шта је одговорна досадашња.

Шеф посланичке групе Либерално-демократске партије Србије Чедомир Јовановић назвао је вечерас лидера Српске напредне странке Александра Вучића „дилетантном“ који жели да координира све службе безбедности, а „никада није ни ушао ни у једну од њих“.

Шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић најавио је да неће гласати за нову владу, чији приоритети се, каже, не виде из противречног експозеа мандатара Ивице Дачића, и оценио да је лоше везати се за једну структуру, ЕУ, која је у кризи.