АУТОРИ

Владимир Недељковић: БусПлус – услуга на коју смо принуђени…


БусПлус – услуга на коју смо принуђени

ПРАВДА | 14. ЈУЛ 2012. | 13:18

ПИШЕ: Владимир Недељковић

Медији су последњих дана извештавали о новим мерама које ће бити предузете против путника који не буду поштовали правила о коришћењу јавног градског превоза. Наводи се да ће путници од 15. јула морати да за излаз из возила користепрва и последња врата, а уколико не буду поштовали ову одлуку биће им наплаћена казна од 75.000 динара.

Тим поводом, саопштењем се огласио и „БусПлус“ у којем се наводи:

„Одлука о јавном линијском превозу путника на територији Града Београда, довела је до забуне о висинама казни које доноси судија за прекршаје. Нема говора да ће било ко на тај начин бити кажњен и ми смо хитно поступили да ову, пре свега, непрецизну меру променимо и прецизирамо. Као и до сада, контролори ће у оквиру својих надлежности путницима без уредне карте издавати опомене и доплатне карте. Наши суграђани са инвалидитетом, као и мајке са колицима, улазиће на средња врата у возила која имају рампу, као и до сад.“

Међутим, на њиховим интернет страницама се ништа више не наводи шта те прецизније мере подразумевају, осим да је у питању „опште“ добро.

Нема сумње да су представници БусПлуса у потпуности у праву када кажу да би свако ко користи комерцијалну услугу исту требало и да плати. С тим у вези, они нам коришћење јавног превоза претстављају као услугу за коју се једноставно опредељујемо да ли ћемо је користити или не, на тржишном принципу. Платиш – добијеш, не платиш – не користиш, што је потпуно тачно, али…

У БусПлусу, изгледа, ситуацију постављају онако како њима највише одговара из простог разлога јер, или нису у стању да сагледају проблем у потпуности или то једноставно не желе.

Већина грађана је принуђена да користи градски превоз, па нам се оно што је дефинисано као право на коришђење возила ГСП-а, заправо испоставља као обавеза јер за већину грађана други избор готово и да не постоји.

Површина Београда је огромна, већина радних места је у центру града и уколико немате сопствени превоз, принуђени сте на оно што је понуђено. Управо је то оно што БусПлус користи за свој монополистички положај, остављајући грађанима на поверење да ће савесно радити и бринути о квалитету услуге коју нам продају.

Поједини медији су ових дана такође писали и о катастрофалном стању возила ГСП-а. О томе да возила излазе на улице са „лажним“ налозима о исправности, али је битнија полемика у јавности заташкана.

Искривљена слика о томе да све функционише како треба даје нам се на примеримерима возила која се крећу у центру града, а која су нова и која се уредно одржавају. Чим се мало удаљите према периферији ствари постају јасније. Већина возила је неисправна, често се кваре, касне, остају без горива, прљава су, са поломљеним седиштима, изваљеним вратима и прозорима, без клима уређаја, са рупама на поду…

Оно што Бус Плус неће да каже у својим саопштењима, а ако то и учини, онда то каже врло стидљиво, јесте да они за наведено нису задужени.

И заиста, ГСП и Бус Плус су две одвојене фирме. Бус плус је у овом случају задужен искључиво за наплату услуге превоза.

Путници се зато са правом питају ко је надлежан за квалитет услуга које користе и коме дају свој новац и за шта га дају.

Како онда у том случају доживети приватну фирму (Бус плус) која у возилима ГСП-а наплађује карте за превоз? На основу чега то чине и шта нуде за узврат? Да ли то значи да би у возилима ГСП-а могла да се појави још нека фирма која ће рећи: „Од данас и ми наплађујемо карте. Зашто – па ето да вас чувамо од насилника, на пример“.

Оно што претставници градских власти изгледа заборављају, а под чијом су управом ове две фирме, јесте да њихово право да управљају финасијама у овој области повлачи и обавезу да тим средствима одговорно управљају.

Проблем је што се ГСП ипак некако води као заједничко власништво Београђана, док је Бус Плус приватна фирма. Последица такве расподеле средстава је да грађани немају коме да се жале на квалитет, може се слободно рећи – изнуђених услуга, јер ове две фирме изгледа не одговарају једна другој за квалитет превоза, већ све иде преко трећих „лица“ која стоје изнад ових предузећа, а то су уовом случају претставници градских власти.

Уколико се и покуша подношење жалбе, коме год да се обратите сви ће вас дочекати слаткоречивим одговорима. Нажалост, на томе се све завршава и престаје сваки даљи подухват ка решавању проблема. Разлог је једноставан.

Бус Плус, чак иако би имао интерес да се брине о квалитету услуга ГСП-а, према свему судећи, није у обавези да то и учини. Тако долазимо у ситуацију да нешто што би требало да буде правно дефинисано као општи јавни интерес, постаје ствар добре воље приватних лица.

Како онда као искрену бригу разумети закључак саопштењa БусПлуса  у којем се каже:

„Време је изузетно тешко за грађане, али и за велике јавне системе који су субвенционисани, попут градског јавног превоза. Да би све функционисало, неопходно је да грађани плаћају услуге које користе и поштују нове мере“, а не запитати се да ли ми својим новцем једну фирму субвенционишемо, а другој „додајемо“ само зато што је неко рекао да и она треба да постоји.

3 replies »

 1. Како нека фирма која се бави наплатом возних карата може да обавезује путнике на који улаз одн. излаз ће ући/изаћи кад се зна да су превозна средства у власништву ГСП а не БусПлус (или како се већ зове)?

  Свиђа ми се

 2. Градска власт се не бави потребама грађана, њихов приоритет је глоба. Ако неко и нађе запослење градски превоз неће моћи да плати, бар трећину прихода отео би му градски превоз. Сваким даном, већином вести које добијамо даје нам се до знања да смо у Србији изложени терору власти, сатирању у буквалном смислу те речи. Народ је велика сметња успешним људима. Ако се овако настави преживеће само Срби у дијаспори који успеју да се одупру асимилацији. Нас у Србији полатиничавају, одузимају нам права на рад, на здравње, и храна коју могу да набаве је оскудна и неквалитетна, средства за хигијену минимална, остаје нам да се надамо да ће Бог као Израиљћане у Египту да нас погледа.

  Свиђа ми се

 3. САМО ГРАД БЕОГРАД ИМА ПРАВО НАПЛАТЕ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА , ЈЕР ЈЕ ГРАД ОСНИВАЧ ГСП,ПРИВАТНЕ ФИРМЕ НЕМОГУ ВРШИТИ НАПЛАТУ ЈАВНОГ ПРЕВОЗА ,ПРОТИВУСТАВНО ЈЕ И БУС ПЛУС ЈЕ ИЛЕГАЛНА ФИРМА
  I kako je sad moguće da javno preduzeće, vlasništvo svih beograđana, dopusti jednoj netransparentnoj firmi da obavlja poslove unutar GSP-a.??

  Свиђа ми се