ДЕШАВА СЕ...

Интервју са Миодрагом Стојановићем, правним саветником Ратка Младића


10.07.2012. Глас Русије, аутори: Вера Жердева, Григориј Соколов

Интервју са Миодрагом Стојановићем, правним саветником  Ратка Младића

Photo: EPA

У Међународном кривичном трибуналу за бившу Југославију, обновљен је судски процес над бившим командантом војске босанских Срба, Ратком Младићем. Ипак се све догодило, без обзира на молбу његовог адвоката Бранка Лукића да се поново одложи суђење, предано буквално за неколико сати до почетка слушања. После завршеног заседања представник одбране Миодраг Стојановић дао је за Глас Русије ексклузивни интервју путем телефона.

Да ли вам се чини да ли је случајно или не да се генералу Ратку Младићу ово суђење одржава управо када су враћени остаци жртава Сребренице?

Нама се више пута овако нешто дешава, да се почеци осуђенима за Сребреницу у неку руку кореспондирају са догађајима око Сребренице и на обележавење годишњице догађаја у Сребреници. Тако је и услучај почетка суђења генералу Ратку Младићу, заказано након одлагања два пута за 9. јул. Иако је судско веће било очигледно свесно да овакво радикално кршење правилника о доказном поступку тужилаштва подразумева за свако фер суђење, довољно доста времена за одбрану које нам није дато.

Шта подразумева изјава да тужилаштво предочи више сведочења него што је то било потребно раније?

Ако сте пратили данашњи ток суђења могли сте да видите да је судско веће променило управо своје смернице које је дало око начина испитивања сведока. Наиме, према правилнику о доказу и поступку предвиђени су различити моделитети и варијанте испитивања и уврштавања раније саслушаних сведока по 92 БИС где се уврштавају само изјаве сведока и 92 ТЕР где се сведок доводи у судницу где се испитује на оне релевантне околности које тужилаштво сматра а након тога се сведок препушта одбрани.

Данас је судско веће изменило своју смерницу и рекло да, не тражимо више од тужилаштва да достави само једну унифицирану изјаву коју жели да уврсти у доказе предмета, него може да уврсти и две изјаве уколико су оне на контекстуални део, што значи на различитој основи догађаја које су везане за њих. А у неки случајевима у више транскрипата у неким суђењима. Шта то практично значи? Као прво, суд сам себе на неки начин анулира, јер је кратко време пре овога рекао другачију смерницу. Друго,улазимо у суђење са очигледно недефинисаним правилима поступања у раду са сведоцима. И треће, доводи нас у ситуацију да још једном морамо да прођемо кроз изјаве сведока које су давале у различитим предметима. Желим да подсетим да неки од сведока су дали изјаву и сведочили до сада у седам и осам суђења што у Међународном кривичном суду овде у Хагу или у суду у Босни и Херцеговини. То је огроман посао за одбрану.

Господине Стојановићу, какве су ваше прогнозе? Да ли се нешто може променити у суђењу генералу Ратку Младићу?

Објективно говорећи, како је данас наступило судско веће, када је по ко зна који пут поново допустило тужилаштву да доказ који су буквално доставили јутрос одбрани уврсти у доказе предмета и користи данас са првим сведоком, чини ми се да је порука јасна: Нећемо имати разумевања за позицију одбране, јер једноставно овакав став суда је супротан целој досадашњој пракси овог истог суда и у другим различитим предметима где се поступало у Хагу.

Господине Стојановићу, реците нам у каквом је здравственом стању тренутно генерал Ратко Младић?

Што се тиче физичког стања здравља он се осећа мало боље, иако још увек свакодневно користи терапије. Данас у току суђења су му донели ту терапију, јер он једноставно без тога не може. Сигурни смо да он овакво напорно суђење у динамици којој је суд предвидео, а то је пет дана у недељи у континуитету, објективно неће моћи да издржи.