ДЕШАВА СЕ...

Равногорци, црква и општина Топола у борби против принца Александра (у прилогу реакције и писмо престолонаследнику)


Председник општине Топола Драган Јовановић оптужује принца Александра Карађорђевића да је узурпирао Задужбину краља Петра Првог. 

07.07.2012 novimagazin.rs (текст преносимо у целости)

Побуна против Александра Карађорђевића почела је када је принц одлучио да на чело Задужбине постави Владана Живуловића, адвоката из Београда и председника Атлантског савета.


Живуловић је постављен крајем јуна, месец дана након смрти Миладина Гавриловића, обновитеља Задужбине, који је целих 18 година био на њеном челу. „Побуну“ предводи председник општине Топола Драган Јовановић, кога осим мештана подржавају и Равногорски покрет и шумадијски црквени великодостојници.

Поред  постављења Живуловића, које према речима „устаника“ представља ругање традицији и историји, разлози за незадовољство леже у понашању престолонаследника и његовог окружења. Кажу: хоће све, и што им припада и што им не припада, а не дају ништа.

На молбе да се Живуловић смени мирним путем до сада нико није реаговао, па Јовановић, који побеђује на свим изборима у Тополи од 2004. године, каже да ће већ наредних дана бити организоване јавне трибине и скупови како би се јавности објаснило шта не ваља. Нису искључени ни протести.

Иако је атмосфера подгрејана, први човек Тополе каже да ће се трудити да долазећи Петровдан, дан парастоса принцу Томиславу Карађорђевићу и вашара у Тополи, протекне у најбољем реду иако је незадовољство велико.

Од 1914. године до данас управник Задужбине је увек био из Тополе или се бар призетио овде. Само за време окупације и на почетку комунистичког режима није било тако. И ево данас. Увек су на челу Задужбине били честити Срби, патриоте, хришћани, поштени и одани. И сви су имали подршку грађана Тополе и читавог шумадијског народа. А сад је народ огорчен што је неко из Београда, ко води НАТО невладину организацију, ко Задужбину доживљава као шпајз из кога може да узме кутију вина и да је не плати, дошао на чело ове српске драгоцености, прича за Пресс недеље Јовановић.

Јовановић каже да је осим избора Живуловића, проблематичан однос породице Александра Карађорђевића, која Задужбину, која је општенародно добро, доживљава као личну својину коју хоће да раскући. Због тога се писмом обратио председнику Србије Томиславу Николићу, кнегињи Јелисавети Карађорђевић и владици шумадијском Јовану, са молбом да се поништи Живуловићев избор и спречи даља пропаст.

Јовановић, који је понудио оставку у УО Задужбине, каже да држава мора што пре нешто да предузме да Карађорђевићи не би раскућили оно што је краљ Петар Први оставио поколењима.

Задужбина није само музејски део, већ и економија, односно више од 140 хектара винограда и воћњака, хотел… Све то је краљ Петар оставио управо да би се Задужбина сама издржавала.

Е сад, они имају план да направе комерцијални део Задужбине, а да народу оставе само музејски део. Већ су доводили ту неке приватнике којиима би дали винограде и хотел. Доводе људе у заблуду јер нико не зна да то није њихова лична својина, већ Задужбина, општенародно добро, као и да је један део под судским спором већ 18 година, прича Јовановић.

Председник Србије Томислав Николић посетио је у петак Тополу и упознао се са проблемима у Задужбини. Председник општине Топола Драган Јовановић каже да је на састанку којем су присуствовали и председник Николић и владика Јован договорено да врх државе помогне у решавању проблема.

Прозвани Живуловић одбацује оптужбе тврдећи да побуну производи председник СО Топола из приватних интереса, а не зато што му је стало до традиције.

На место вршиоца дужности првог човека Задужбине постављен сам на шест месеци, док се не нађе особа која ће то радити посвећено и добро као покојни Мићун Гавриловић, који је 24 сата био посвећен Задужбини. Ја то не могу, тако да не знам чему толика паника када сам ја кратко, привремено решење.

Драган Јовановић је хтео да прогура своју кандидаткињу, госпођу Љиљану из општине, и када му то није пошло за руком, кренуо је у побуну. Чујем да је њеног мужа поставио на чело хотела.

Краљ Петар Први није оставио Драгану Јовановићу из Блазнаве задужбину, нити Тополи, већ српском народу. Чуо сам да прича свашта, између осталог и да поткрадамо Задужбину. Човек који насиљем хоће да испуни своје жеље не брине за Задужбину, већ за лични интерес. А да ли вам је рекао да је разбијен прозор на конаку Карађорђевом?

То се десило одмах након што је позвао на побуну против мене. То нису људи који воле Задужбину и Србију, то су вандали. Понављам: немам намеру да останем на челу Задужбине и не знам који приватни интерес мотивише Јовановића да ме дискредитује и хушка народ против мене, рекао је Живуловић за Пресс.

——————————————————————————————————

ПРИЛОГ: ОРИГИНАЛНА РЕАКЦИЈА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА И КАНЦЕЛАРИЈЕ ДВОРА ПОВОДОМ ПОСТАВЉАЊА „ШЕФА НАТО КАНЦЕЛАРИЈЕ“ НА МЕСТО УПРАВНИКА ЗАДУЖБИНЕ…

Фрапантна вест о самопрокламовању господина Владана Живуловића на место в.д. управника Задужбине краља Петра Карађорђевића узнемирила је Српску православну цркву, њене  вернике, следбенике Равногорског покрета, грађане Тополе. Довољно је рећи да је господин Живуловић шеф канцеларије НАТО пакта и њихов велики лобиста, да је славио и ликовао успесима НАТО алијансе 1999.године, који су сејали смрт, убијали децу, тровали земљу и воду, рушили цркве, школе, болнице…

Под хитно апелујемо на Његово Краљевско Височанство Александра II Карађорђевића као старешину Kраљевског дома, као и на све Карађорђевиће да исправе овај непосразум (подметање кукавичјег јајета) и поставе српског домаћина на ово одговорно место.

Напомињемо да је ово (зло) дело учинило удбашко криминално окружење из Белог двора које је на подмукли начин, хвала Богу, бившем Председнику Борису Тадићу честитало на хапшењу генерала Ратка Младића. У прилог стављамо Одлуку Председништва Равногорског покрета и писмо ЊКВ Александру Другом Карађорђевићу.

Председник Равногорског покрета Срђан Срећковић се превремно вратио у земљу због ванредне ситуације и позивамо све следбенике и симпатизере Равногорског пoкрета да се придруже народном протесту којим ћемо спречити да злочинци ступе на посед и Задужбину краља Петра Првог Карађорђевића.

Контакте и коментаре слати на   sekretarijat.rp@gmail.comsabormon@gmail.comkancelarija@dvor.rs

pr@dvor.rs   и на Facebook Topola ( Oplenac )

——————————-

1 reply »