ДЕШАВА СЕ...

Зрће – летње баханалије на месту страдања жена и деце


Хрватски, али и српски медији препуни су прича о „највећој журки у региону“ и о похотним странкињама које само чекају да се подају мушкарцима на Пагу. А истина је да се сваког лета тамо сјате напаљени мушкарци који су целу годину провели у теретани и који су, углавном налетали једни на друге. Али, најгоре је то што се скакање по пени, пијанчење, и играње уз шипку одвија у близини места на коме и даље леже хиљаде костију српске и јеврејске деце и жена, убијених током Другог светског рата у два логора – Слана и Метајна.

08. 07. 2012. Пресс, Курир

То је пародија на стварност младих у такозваном региону, опијених легендом званом „плажа Зрће, најбоља забава у Европи“. Ради се о плажи са неколико клубова на острву Паг, у близини Новаље, која је због целодневног провода и прича о сексу „на извол’те“ које су достигле ниво митологије, добила надимак Хрватска Ибица. И због чега је сваке године све више клинаца и у Србији који преко године сањају да ће баш на Зрћу потрошити свој дуго штеђени џепарац и, такорећи, нако младалачки се „омастити“.

Како то већ иде на Балкану, мало самопромоције, мало преувеличавања, и створи се Хрватска Ибица. Оно јест, долазе понекад на Зрће најпознатији ди-џејеви, не они што се одазивају на Крмак, већ они прави, светски џет-сет.

Управо због митолошког односа хрватских медија према Зрћу у целом региону су нарасла очекивања која су далеко од реалности. А реалност се претвори у песму „Крмка“ и чињеницу да се сваког лета на Зрће сјати гомила „напаљених“ мушкараца који су целу годину провели у теретани и који су тражећи „секс на екс“ углавном налетели једни на друге.

Хрватски најтиражнији листови – „Јутарњи“, „Вечерњи“, па и портал Index.hr – стално објављују приче и фотографије о најлепшим женама Јадрана које чекају мушкарце да им поклоне себе.

„Зашто идете на Зрће, јел’ знате да је то највећи педербал у Европи? То је маркетинг, сви причају да се тамо ј*** 24 сата дневно, и онда сви фрајери запале због лаких риба и на крају их тамо буде десет на једну“, рекао је својевремено репортерима један „пумпаџија“ на јадранској магистрали када смо га упитали за пут на Паг.

На ове догађаје са Пага нико не подсећа

Међутим, нико не спомиње другу, и те како мрачну страну овог острва. На њему су усташе поробиле, убиле, закопавале у јаме и бацале у море на десетине хиљада људи, потврдио је и Душан Басташић, председник удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке.

„Први логор за жене и децу у Другом светском рату био је онај у Метајни. Налази се недалеко од познате туристичке дестинације и плаже Зрће, на којој се, без обзира на заштићено спомен-подручје, одржавају ове нечувене баханалије. Људи се на том месту лагодно сунчају и купају, рибари извлаче мреже, а највероватније и не знају да је на дну тог мора, те плаве гробнице, на хиљаде костију оних мученика којима су око врата везивали камење, распорили стомаке и бацали их у смрт“, каже Басташић.

„Предложили смо да се парастос и комеморација одрже и на Слану и Метајни, али наш предлог није уважен. То је класично прикривање злочина без преседана, који се овде десио. То је прикривање срамоте, а све док се гробнице и јаме не обележе, срамота ће бити све већа и већа. Као подсетник на жртве злочина, ту би требало да се налази и спомен-плоча, која је постављена 2010. године, а већ дан касније је срушена“, рекао је на крају Басташић.

У комплексу логора Госпић, Јадовно и Паг убијено је око 42.000 људи, углавном Срба и Јевреја. Од укупно 32 крашке јаме и шест логора смрти у које су бацани Срби, обележена је само Шаранова јама на Велебиту.

2 replies »

 1. Лепо што сте објавили нешто на ову тему,често сам о овоме размишљао.
  Тај део камените обале који се зове “Слано“ и који је послужио курватима да погубе хиљаде људи се налази ако гледате карту одмах испод места “метајна“. То је увала које се лако распознаје и прва је испод поменутог места.
  Ту су држали људе на огољеном камену где нема хлада нигде осим оног које прави важе тело и на стравичне начине погубљивали.
  Знам људе из Србије који су ишли на то “зрће“ и нису имали појим да су могли оком да виде “Слано“ још из аута а камоли да су га посетили.
  Волео бих да одем и да обиђем то место али како када ми се не иде међу тај курватски народ.
  У здравље и Срби одвојимо бар сат времена дневно на Српске ствари и гарантујем биће нам свима лепше у будућности.

  Свиђа ми се