ДЕШАВА СЕ...

Крстимир Пантић: Међународна заједница крива за ситуацију на КиМ


05. 07. 2012.

14:25 Бета

Север КиМ: Треба нам просрпска влада

Одборници четири скупштине општина са севера Косова и Метохије оценили су данас на заједничкој седници у Косовској Митровици да се безбедносно стање драматично погоршало и да су за то искључиво одговорни представници међународне заједнице.

Крстимир Пантић: Међународна заједница крива за ситуацију на КиМ

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић оценио је да су међународне мисије дужне да свим грађанима обезбеде миран и сигуран живот, али се понашају супротно свим међународним нормама и законима, и супротно Резолуцији 1244 УН и Кумановском споразуму из 1999.

„И садашњи командант Кфора Ерхард Древс није одолео притиску Албанаца, и, пред крај свог мандата – као и његов претходник – чини непромишљене потезе који озбиљно угрожавају мир, безбедност и животе, како припадника Кфора, тако и грађана на северу Косова и Метохије који не желе и никада неће пристати да живе у такозваној држави Косово“, рекао је Пантић.

Он је указао на низ, како је рекао, „опасних инцидената“ у последње време и оценио да искључиву одговорност сносе припадници Кфора и Косовске полицијске службе.

Пантић је затражио од команданта Кфора да одмах пошаље снаге које би обезбеђивале зграду Општине Косовска Митровица и насеље „Три солитера“ и тиме спречи евентуалне инциденте.

У сличном тону су говорили и председници Општине Звечан и Зубин Поток, Драгиша Миловић и Славиша Ристић, и одборници Милан Ивановић и Горан Лазовић. У закључцима који су једногласно усвојени, одборници из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића су закључили да се сва отворена питања, уместо силом и притисцима, морају решавати политичким и мирним средствима.

Они су упозорили представнике Кфора и Еулекса да престану да проширују и утврђују надлежност напризнате Републике Косово јер за то немају мандат.

Оштро је осуђена намера да се отвори канцеларија Владе Косова у северној Косовској Митровици што је заказано за понедељак, 9. јул. Учесници састанка сматрају да је и тај покушај осуђен на пропаст јер су грађани на референдуму 15. фебруара рекли да не желе албанске институције и да их никада неће прихватити.

Одборници су позвали грађане да игноришу Канцеларију, а све који су су се ту запослили, да се што пре повуку и не дају легитимет „квази-институцији“.

Они су рекли да очекују брзо конституисање Скупштине Србије и формирање Владе које, како сматрају, треба да буду „просрпски орјентисане“, да заједнички утврђују и одговорно спроводе државну и националну политику, расправљају о свим значајним питањима, а о Косову и Метохији „морају имати одговоран и јединствен приступ“.

За понедељак у 10 сати на тргу Шумадија, у северној Косовској Митровици, заказан је митинг грађана општина севера Космета, а повод су угроженост и притисци на Србе.

 

18:45 Бета

„Министарство за Косово треба да опстане“

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, из Српске напредне странке, рекао је да очекује да ће Министарство за Косово и Метохију постојати и у новој Влади Србије и додао да се о томе воде разговори међу странакма које ће чинити ту Владу.

Пантић: Није било разговора о томе ко ће бити министар за КиМ

Одговарајући на питање новинара о томе да ли је њему нуђено место министра, Пантић је рекао да до сада никоме није нуђено ниједно министарско место и да се још разговара са потенцијалним коалиционим партнерима о расподели ресора.

„Одлуку о томе ко ће из СНС бити министар, донеће највиши органи странке на Главном одбору ових дана и где ће се разматрати сви предлози за кандидате за министре“, рекао је Пантић.