Љиљана Јовановић

Кристијан Каш: УХАПШЕН, ОПТУЖЕН И ОСУЂЕН (сведочанство норвешког новинара о шиптарском иживљавању…)


01.07.2012. 22:18 ФБ Kristian Kahrs:
Тренутно сам на судској парници и треба да уложим жалбу на пресуду, и требају ми сведоци који су видели како косовска полиција претреса моју торбу на путу ка Газиместану. Да ли постоји неко ко би могао да сведочи о томе како је чуо полицајца да је рекао: „Ово је Албанија, ово није Србија“. Поделите овај статус у што већем броју.

Kristian Kahrs

„I would need good legal representation because according to the Republic of Kosovo I am now a convicted criminal, and I was sentenced to pay a 500 Euro fine. I need people on my side who are willing to fight for the freedom of speech against the Republic of Kosovo. At the moment, I am working on my story, and the conviction in English in addition to the witness statements of four police officers and myself will be available in Albanian. The court refused to give me the witness statements in Serbian. Stay tuned.“

****

УХАПШЕН, ОПТУЖЕН И ОСУЂЕН

Објављено 29. Јуна. 2012, ФБР

Аутор: Кристијан Каш

ФБР превод: Љиљана Јовановић

Према одлуци Републике Косово ја сам осуђен криминалац јер је Косовска полиција одлучила да је мој микрофон био превише близу њих, да сам их оптужио да не раде свој посао и упоредио их са мајмунима. Због тога ме је Општински суд за прекршаје у Приштини осудио да платим 500 € због кршења Закона о реду и миру.


Дан Видовдан, 28. јун је један од најважнијих дана којим се обележава Српски национални идентитет. Заједно са неколико хиљада Срба сам путовао на Косово да као новинар покривам те догађаје и да забележим евентуалне инциденте. Наравно нисам планирао да будем део те акције, али сам невољно постао део приче јер сам постао жртва малтретирања од стране Косовске полиције.


Власти на Косову су веома осетљиве на било шта што по њима представља провокацију, а већина Албанаца се прилично узнемири када људи истичу Српске националне симболе и заставе. Био сам свестан тога када сам прилазио Споменику на Газиместану у близини Приштине. Зато што сам хтео да изразим моје поштовање Српском Видовдану, понео сам шешир и кошуљу са Српском заставом. Међутим, пошто сам знао како је осетљива Косовска полиција, ставио сам своју мајицу у кофер а шешир у џеп, да не бих изазвао инцидент.


Српска застава ни на који начин није била политички знак, већ само мој начин да изразим поштовање Видовдану, али је и то била провокација у очима косовске полиције. На Газиместану сам покушао да разговарам са командантом или портпаролом косовксе полиције да се објаснимо, али резултат је био да сам ухапшен.

Косовска полиција нема разлога да буде поносна на себе, након јучерашњег понашања. Њихов посао је да обезбеде сигурно и безбедно окружење, али њихова активна провокација је управо изавала супротан ефекат. Када су ме претресали, Косовски полицајци су бацили моју кошуљу и шешир у канал поред пута, веома грубо говорећи: “Ово је Албанија, Ово није Србија“. Ако обичан цивил каже да је Косово Албанија, то показује његов националистички став, али када то каже представник закона то онда име већи значај. То званични представник Косова испољава албански национализам на месту које би теоретски требало да буде „ лонац за топљење“ свих националних мањина. Није ми било дозвољено да покупим одећу нити су ми полицајци рекли коме могу да се жалим.

У 3часа и 28 минута, (у овом видео материјалу), ћете видети да питам за ЕУЛЕX, (Мисија Европске Уније за владавину права на Косову) али арогантни косовски полицајци уопште нису били коопеаративни. Да су желели да све прође мирно, они би ми рекли нешто овако: „Господине, сада ћу позвати мојег командира који ће вам дати одговор ко може да вам да одоговри на ваша питања“, уместо тога они су ћутали.


Српкиња полицајац Гордана Грујић ради за косовску полицију.

Косовска полиција је чудна креација.Има неколико Срба који тамо раде. Полицајац који је био најактивнији у мојем оптуживању током суђења је у ствари Српкиња Гордана Грујић, Идентификациони Број #8097. Она ради у Северној Полицијској станици у Приштини, не у српској енклави већ у делу где потпуно доминирају Албанци.

У својем сведочењу као очевидац, Груићева је рекла да сам ја увредио њену земљу тиме што сам их оптужио да не раде свој посао и да су полицајци изазвали инцидент. Српски полицајци који раде у косовској полицији нису баш популарни у својој локалној заједници, а занимљиво је да су полицајка Грујић и други полицајци лојалнији новој држави него својем народу.


Жао ми је ако сам био преблизу неком полицајцу са својим микрофоном, али након прегледа видео материјала, не видим да неког физички додирујем. Ипак у својој изјави Грујић је рекла да сам се ја понашао насилнички, али је судија променила то у „агресивно“, понашање у званичном транскрипту. Иако уопште нисам срећан због ове пресуде, морам да похвалим судију Азра Цаколли да је покушала да буде неутрална у овом догађају.


Ја немам ништа да кријем, и због тога сам превео на Енглески језик, моју пресуду и сведочење четири полицајца сведока на суђењу који су доступни на Албанском језику. Иако је Српски језик званичан на Косову, судија Цаколли је одбила да ми да ове изјаве на Српском језику.

У пресуди прочитао сам “да се дубоко кајем због непоштовања функционера” али то није тачно. Ја сам се извинио јер је можда микрофон био преблизу али уопште ми није жао да сам повредио осећања Српске полицајке, која ради у албански доминантној Косовској држави, посебно ми није жао што сам нагласио њихово непрофесионално понашање и што сам косовске полицајце упоредио са мајмунима.


Наравно морам да напоменем да постоје многи поштени и добри људи који раде у Косовској полицији. Три Косовска полицајца који су сведочили против мене, су ми на крају пружили руке. Са Горданом Грујић то није био случај. Она је одбила да се са мном рукује, рекла је да ништа не значи моје извињење због превише приближеног микрофона.

Веома је занимљиво да Српска п0лицајка, таквим жаром брани државу у којој су доминантни Албанци. Полицајци морају на првом месту да буду професионалци, а не да се понашају емотивно и буду лично увређени као Грујићева.


Косово тежи да постане члан ЕУ, уз поштовање основних људских права, слободе говора и изражавања, али су јуче многи косовски полицајци показали да се понашају као мајмуни без поштовања слободе изражавања. После моје казне, могу да кажем да се то односи на целу државну творевину Косово. Ово не може да буде функционална мултиетничка заједница ако се полиција понаша овако.


Раније сам рекао да сам против стварања државе Косово, и о томе сам отворено навео много детаља у мојој књизи “Опрости Србијо”. Након ових инцидената у којима су Срби били нападнути “Молотовљевим коктелима” а мајице са ћириличним натписима су биле забрањене” још више сам забринут за будућност Косова.

Видели смо реакције међународних организација на прекомерну употребу силе. Мисија ОЕСЦ-а на Косову, осудила је прекомерну употребу силе од стране неких Косовских полицијаца. Шеф Мисије ОЕСЦ-а на Косову, Амбасадор Вернер Амхофер, пише следеће: “Ја сам забринут због извештаја о прекомерној употреби силе од стране појединих полицијских службеника, и позивам Инспекторат Косовске полиције да испита недолично понашање полицајаца”.


Фарид Зариф, Специјални Представник Генералног Секретара, у саопштењу издатом од стране УН Мисије Привремене Управе на Косову, (УНМИК-а) оштро је осудио инциденте и “провокативне акције”. Зариф је позвао власти да спорведу потпуну и детаљну истрагу о инцидентима.

Наравно ни ја нећу прихватити казну, потребан ми је добар правни заступник када будем подносио жалбу на казну, и за планирану тужбу против Косовске полиције за узнемиравање. Морам да нађем људе који ће поткрепити мој случај и који су спремни да се боре за слободу говора, а против Републике Косово. Такође би било добро када би неко могао да ми помогне око покривања финансијских трошкова судског процеса. Од данас имам 8 дана, да поднесем жалбу због изречене казне и свако ко има неку корисну идеју у томе, је добродошао да ми се јави на телефон: 00381 628 406 604 или на мејл, kristian.kahrs@gmail.com.

ПС: Видим да се слика Гордане Грујић прекривена крвљу појавила на Интернету. Дозволите ми да будем врло јасан: ЈА не оправдавам насиље нити претњу насиљем. А та слика се може разумети као претња насиљем. Против акта Грујићеве можете се борити само добрим аргументима. А појава ове слике, представља онога ко је поставио као примитивану особу.

Оригинал на енглеском: http://serbtrade.no/2012/convicted/

3 replies »

  1. Vrlo poštovani g-dine Kaš
    Nažalost nisam bila na licu mesta- mada sam želela ,ali Vam apsolutno sve verujem. Mogu Vam jedino reći -BRAVO šta činite sve za srpski narod. Molila bih Vas da prevedete celu presudu suda u Prištini na sve svetske jezike , ja mogu da Vam stručno pomognem za nemački jezik. To bi bio moj skroman doprinos u odbrani istine. A dotična Gordana. srpska policajka da se stidi i odrekne srpskog državljanstva ,to je najobičnija gnjida koja se prodala za novac , i to verovatno veliki jer su mnogima nudili da rade za KFOR za velike novce. Nije mi palo ni jednog momenta napamet ,da tako nešto prihvatim , jer se držim onoga svoga gesla: “ Kad ti je domovina u opasnosti ,ne izdaj je, zaboravi jezik koji si izučavao godinama, stekao zvanje za poštovawe ali iznad svega je moj NAROD. Budite uporni g-dine Kaš, molim Vas. Ne plaćajte globu dušmanima.

    Свиђа ми се