Анализа

Глас Русије – После 12 година на власти ДС и Борис Тадић одлазе у опозицију


После 12 година на власти ДС и Борис Тадић одлазе у опозицију

Игор Гојковић, Глас Русије 28.06.2012, 16:16

После 12 година на власти ДС и Борис Тадић одлазе у опозицију

Photo: EPA

Након што је председништво Социјалистичке партије Србије одлучило да лидер те странке Ивица Дачић затражи од председника Србије да формира нову Владу, Томислав Николић је после састанка са Дачићем, који му је предочио доказе да има парламентарну већину, поверио мандат за састав нове владе Србије.

Поред социјалиста, нову Владу Србије чиниће још напредњаци и Динкићеви регионалисти. Новинарима се након састанка са Дачићем обратио председник Србије Томислав Николић.

Aудио запис – Томислав Николић

После неколико дана ломљења и ћутања, Дачић је признао да је био у великој дилеми да ли да настави партнерство са Борисом Тадићем, или да прихвати понуду напредњака која се тешко одбија – да управо он буде на челу владе.

Аудио запис – Ивица Дачић

Овим је стављена тачка на готово двомесечне преговоре након ђурђевданских избора када је изгледало као веома извесно да владу формирају ДС и СПС. Међутим све се променило након другог круга председничких избора на којима је Николић победио Бориса Тадића.

Преговори су се онда отегли јер СПС није прихватао ЛДП као трећег партнера у влади са демократама нити желео да се она формира са странкама мањина, а са друге стране, демократе нису желеле Млађана Динкића за партнера након лошег искуства са њим у претходној влади.

Према незваничним најавама осим премијерског места и позиције министра полиције, СПС-у би у новој влади требало да припадну и образовање и здравство, Јоргованка Табаковић из СНС-а би била потпредседница владе, а напредњацима би припали и министарства правде и одбране.

УРС би требало да добије економске ресоре, локалну самоуправу и министарство регионалног развоја, а СПС још и место председника Скупштине.

А после 12 година на власти ДС и Борис Тадић одлазе у опозицију.

1 reply »

  1. greska dacicu nije trebao urs da udje u vladu vec dss to je narodna volja bila.imas jos vremena razmisli. u svakom slucaju da budete mnogo boji od prethodne, mnogo srece u radu i da istrajete ceo mandat, stim da pocnete daa radite sto pre.

    Свиђа ми се